Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 3 april 2019

Tick Different: Apple verliest van Swatch in zaak om Apple Watch

Enkele weken voordat de Apple Watch uitgebracht werd, bracht de Zwitserse horlogemaker Swatch een nieuw horloge uit waarmee je via NFC kunt betalen. De slagzin voor dit model was ‘Tick Different’ en daar was Apple niet bepaald blij mee. Toch stelt de rechter nu Swatch in het gelijk.

Apple spande in 2017 een rechtszaak aan omdat het meende dat de slagzin teveel lijkt op “Think Different”. Het motto waarmee Apple in de 90’s campagne voerde. Dit zou tot verwarring kunnen leiden tussen het horloge van Swatch en de Apple Watch.

Think Different niet bekend genoeg

Van de rechter moest het bedrijf uit Cupertino bewijzen dat ten minste 50% van de Zwitserse consumenten ‘Think Different’ associeert met het merk Apple. Swatch was van mening dat de slogan van Apple niet voldoende bekend was in Zwitserland. Hoewel Apple-fans meteen de link leggen tussen de slogan van de twee bedrijven, is dit niet het geval bij de gewone consument. Persbureau Reuters meldt vandaag dat Apple niet genoeg overtuigend bewijs heeft ingediend om de zaak te ondersteunen.

iSwatch Apple Watch
De iSwatch – Klik/tap voor groter.

Swatch vs. Apple Watch

Dit is niet de eerste keer dat Swatch Apple pest. In 2014 spande het Zwitserse bedrijf ook een zaak tegen Apple aan omdat de merknaam iWatch door de iPhone-maker werd geregistreerd. Swatch was van mening dat dit teveel leek op het merk iSwatch, dat het al een tijdje voert. Twee jaar later oordeelde het Britse Merkenbureau in het voordeel van de Zwitserse horlogemaker en werd het slimme horloge van Apple gewoon Apple Watch genoemd.

In 2015 registreerde de horlogemaker ook het merk “One More Thing”, de favoriete uitdrukking van Steve Jobs tijdens Keynotes. Voor Swatch was het gerelateerd aan de TV-serie Columbo, waar de hoofdrolspeler veelvuldige de uitspraak “Just one more thing” deed. Wij hebben ons toen onthouden van juridische stappen.

Reageer op artikel:
Tick Different: Apple verliest van Swatch in zaak om Apple Watch
Sluiten