Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 16 april 2019

Apple en Qualcomm staken strijd om modems iPhone

Apple en chipmaker Qualcomm waren de afgelopen jaren in een heftige juridische strijd verwikkeld om teveel betaalde royalty’s voor iPhone-modems. De strijd was de afgelopen maanden heftiger dan ooit, compleet met een verkoopverbod. De hoogste Amerikaanse rechter zou zich moeten uitspreken, maar dat is niet meer nodig.

De twee bedrijven hebben dinsdagavond aangekondigd hun juridische strijd te staken. Er is een nieuwe overeenkomst die alle geschillen wereldwijd seponeert. Dat wil zeggen dat niemand schuld hoeft te bekennen en een rechter zich niet langer hoeft uit te spreken.

Apple betaalt Qualcomm in schikking

De schikking omvat een betaling van Apple aan Qualcomm, maar het bedrijf uit Cupertino zegt niet hoeveel betaald wordt. De bedrijven hebben ook een zesjarige overeenkomst voor de levering van modems voor onder andere de iPhone afgesloten.

Even je geheugen opfrissen. Waar ging de strijd ook alweer over? Qualcomm leverde jarenlang modems aan Apple, maar de iPhone-maker was van mening dat er te hoge royalty’s werden gevraagd. De chipontwerper heeft volgens het bedrijf van Tim Cook een onredelijke vergoeding gevraagd voor patenten waar het geen recht op had. Apple eiste een schade­vergoeding van een miljard dollar voor de teveel betaalde licentiekosten en stopte met het afnemen van modems.

Qualcomm was het daar uiteraard niet mee eens en vocht terug. Apple zou zijn nieuwe modemleverancier Intel in het zadel hebben geholpen door bedrijfsgeheimen van Qualcomm door te spelen. Dit pakte voor Apple een aantal keer vervelend uit. Zo was er sprake van een verkoopverbod op de iPhone 7 en 8 in Duitsland. Deze iPhone-modellen bevatten Intel-modems die inbreuk maakten op patenten van Qualcomm, oordeelde de rechter eind 2018.

Qualcomm-CEO Steven Mollenkopf – Klik/tap voor groter.

Goed nieuws voor 5G iPhone

Hierdoor lijkt ook alle onzekerheid rondom 5G voor de iPhone voorbij. Apple heeft namelijk weer twee partners om modems van te kiezen: Intel en Qualcomm. Laatstgenoemde loopt momenteel voorop op het gebied van 5G, terwijl Intel naar verluidt moeite heeft om een 5G-modem te produceren.

De winnaar van deze strijd is onmiskenbaar Qualcomm. Het ontvangt een betaling van Apple en kan weer modems voor de iPhone gaan leveren. De koers van het aandeel steeg meteen fors na de aankondiging. De grootste verliezer is misschien niet Apple, maar Intel, dat nu weer moet concurreren voor een plaatsje in de iPhone.

Reageer op artikel:
Apple en Qualcomm staken strijd om modems iPhone
Sluiten