Apple en Qualcomm staken strijd om modems iPhone

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple en chipmaker Qualcomm waren de afgelopen jaren in een heftige juridische strijd verwikkeld om teveel betaalde royalty’s voor iPhone-modems. De strijd was de afgelopen maanden heftiger dan ooit, compleet met een verkoopverbod. De hoogste Amerikaanse rechter zou zich moeten uitspreken, maar dat is niet meer nodig.

De twee bedrijven hebben dinsdagavond aangekondigd hun juridische strijd te staken. Er is een nieuwe overeenkomst die alle geschillen wereldwijd seponeert. Dat wil zeggen dat niemand schuld hoeft te bekennen en een rechter zich niet langer hoeft uit te spreken.

Apple betaalt Qualcomm in schikking

De schikking omvat een betaling van Apple aan Qualcomm, maar het bedrijf uit Cupertino zegt niet hoeveel betaald wordt. De bedrijven hebben ook een zesjarige overeenkomst voor de levering van modems voor onder andere de iPhone afgesloten.

Even je geheugen opfrissen. Waar ging de strijd ook alweer over? Qualcomm leverde jarenlang modems aan Apple, maar de iPhone-maker was van mening dat er te hoge royalty’s werden gevraagd. De chipontwerper heeft volgens het bedrijf van Tim Cook een onredelijke vergoeding gevraagd voor patenten waar het geen recht op had. Apple eiste een schade­vergoeding van een miljard dollar voor de teveel betaalde licentiekosten en stopte met het afnemen van modems.

Qualcomm was het daar uiteraard niet mee eens en vocht terug. Apple zou zijn nieuwe modemleverancier Intel in het zadel hebben geholpen door bedrijfsgeheimen van Qualcomm door te spelen. Dit pakte voor Apple een aantal keer vervelend uit. Zo was er sprake van een verkoopverbod op de iPhone 7 en 8 in Duitsland. Deze iPhone-modellen bevatten Intel-modems die inbreuk maakten op patenten van Qualcomm, oordeelde de rechter eind 2018.

Qualcomm 5G
Qualcomm-CEO Steven Mollenkopf – Klik/tap voor groter.

Goed nieuws voor 5G iPhone

Hierdoor lijkt ook alle onzekerheid rondom 5G voor de iPhone voorbij. Apple heeft namelijk weer twee partners om modems van te kiezen: Intel en Qualcomm. Laatstgenoemde loopt momenteel voorop op het gebied van 5G, terwijl Intel naar verluidt moeite heeft om een 5G-modem te produceren.

De winnaar van deze strijd is onmiskenbaar Qualcomm. Het ontvangt een betaling van Apple en kan weer modems voor de iPhone gaan leveren. De koers van het aandeel steeg meteen fors na de aankondiging. De grootste verliezer is misschien niet Apple, maar Intel, dat nu weer moet concurreren voor een plaatsje in de iPhone.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Goed nieuws.

 • Profielfoto
  Jafo

  De grootste winnaars zijn wij, de gebruikers, natuurlijk.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De winnaar van deze strijd is onmiskenbaar Qualcomm.

  Ehhh… waar is dat uit op te maken? Niet uit het zinnetje “The settlement includes a payment from Apple to Qualcomm“ in ieder geval.

  Apple is jaren geleden abrupt gestopt met betalen omdat ze vonden dat ze te veel betaalden aan Qualcomm. De kans is groot dat er dus een betalingsachterstand was, zelfs als het waar was dat ze teveel betaald hadden. Met een conclusie als deze maak je je eigen verhaaltje.

   

   

 • Profielfoto
  kipsaté

  Jafo op 16 april 2019 22:57
  De grootste winnaars zijn wij, de gebruikers, natuurlijk.

  Behalve dan dat die honderden miljoenen, die hoogstwaarschijnlijk betaald moeten worden voor de schikking, worden doorberekend in de prijs van de komende generatie iPhones.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Misschien krijgen we dan in de toekomst zelfs wel eens goede Bluetooth op de Mac / iPhone, met Apt-X (van Qualcomm)

 • Profielfoto
  Night

  Ga daar maar niet van uit. Apple wil zijn chips in-house gaan ontwerpen. De maker zal dan wel TSMC worden, niet Qualcomm.

 • Profielfoto
  Frans

  De winnaar van deze strijd is onmiskenbaar Qualcomm. Het ontvangt een betaling van Apple en kan weer modems voor de iPhone gaan leveren. De koers van het aandeel steeg meteen fors na de aankondiging. De grootste verliezer is misschien niet Apple, maar Intel, dat nu weer moet concurreren voor een plaatsje in de iPhone.

  Intel heeft ondertussen aangkondigd te stoppen met 5G voor mobiele apparaten, de conclusie dat Intel een verliezer is lijkt daarmee juist te zijn. Of Qualcomm de (grote) winnaar is valt nog te bezien. Misschien op korte termijn (‘de beurs’ lijkt dat in ieder geval ‘te denken’), maar het contract met Apple is voor (maximaal?) 6 jaar. Dat geeft Apple, die steeds beter wordt in het ontwerpen van eigen chips, ruim genoeg tijd om een eigen (6G) modem te ontwikkelen.