Apple Pay verovert de Alpen: nu ook in Oostenrijk beschikbaar

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Apple Pay
Afbeelding: Apple

Apple Pay blijft in een gestaag tempo uitrollen in Europa. Vandaag is een van de Alpenlanden aan de beurt. De contactloze betaaldienst voor iPhone, Apple Watch en Mac werkt nu ook in Oostenrijk. De dienst werkt om te beginnen bij twee banken in het bergachtige land.

Apple Pay werkt nu bij de grootste bank in Oostenrijk, namelijk Erste Sparkasse. Ook start-up N26 doet mee. Binnenkort worden daar Bank Austria, Boon, Edenred, Revolut en VimPay aan toegevoegd. De regionale Oberbank heeft ook aangekondigd mee te doen, maar staat nog niet in Apple’s overzicht.

Apple Pay komt naar nog 6 landen

Eerder meldde de krant Der Standard al dat de betaaldienst vandaag in Oostenrijk zou starten. Helemaal als verrassing kwam dit niet, want Apple kondigde eerder al aan dat zijn betaaldienst naar 7 nieuwe Europese landen zou komen. Oostenrijk is nu live en hierna volgen Estland, Griekenland, Portugal, Roemenië, Slovenië en Slowakije.

Belgische lezers die op vakantie gaan in Oostenrijk, kunnen Apple Pay nu ook gebruiken om voor hun skipas of Après-ski te betalen. De betaaldienst werkt -mits geactiveerd bij je eigen bank- bij de meeste betaalterminals in heel Europa.

Apple Pay Oostenrijk 001
Afbeelding via: iPhone-ticker.de – Klik/tap voor groter.

Op naar de 40 landen

Door de toevoeging van Oostenrijk is de betaaldienst die werkt met iPhone, Mac en Apple Watch nu in 34 landen te gebruiken. Straks worden dat er in totaal 40. Helaas is nog niet bekend wanneer Nederland de beschikking over Apple Pay krijgt. Er is zeker potentie, want in België groeit de betaaldienst als kool. Helaas is het antwoord niet duidelijk. We willen niet speculeren dat banken in Nederland Apple Pay actief buiten de deur houden, maar zouden zeker niet de eerste zijn die dit denkt. (Zie → ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste dienst ontbreekt)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Echt fijn een Apple Watch voor mensen die linkshandig zijn. ?

   

 • Profielfoto
  eddeg

  De reden waarom Apple Pay in Belgie groeit als kool Raymond Mens, is omdat het daar nooit gemeengoed is geweest. Dat is nederland met al een complete contactloosbetaal-userbase heel anders. Daarbovenop zijn ook een flink aantal tarieven lager dan in Belgie. Dan is het ook niet gek dat banken een dikke NEE verkopen aan Apple als ze er op bij moeten leggen. Of verwacht men maar dat banken hun eigen verdienmodellen om zeep te helpen tbv Apple Pay? Gaat never nooit gebeuren.

 • Profielfoto
  arno1975

  eddeg op 24 april 2019 14:07
  De reden waarom Apple Pay in Belgie groeit als kool Raymond Mens, is omdat het daar nooit gemeengoed is geweest. Dat is nederland met al een complete contactloosbetaal-userbase heel anders. Daarbovenop zijn ook een flink aantal tarieven lager dan in Belgie. Dan is het ook niet gek dat banken een dikke NEE verkopen aan Apple als ze er op bij moeten leggen. Of verwacht men maar dat banken hun eigen verdienmodellen om zeep te helpen tbv Apple Pay? Gaat never nooit gebeuren.

  Er zitten imo toch beperkingen eddeg aan het pingebeuren. Maximaal €25. Tot €50 en dan geld uit de muur halen. Dat gejengel met andere pasjes in hetzelfde vakje in portemonnee (rijbewijs, kentekenbewijs, tankpas, bonuskaart, andere-pinpas-die-je-op-moment-eigenlijk-niet-nodig-hebt, airmiles, creditcard). Het is dus behoorlijk onzinnig en arrogant om te stellen dat ons Nederlandse systeem zo vlekkeloos werkt. Want dat is niet zo.

  De banken kunnen best luisteren naar de klant.

   

   

 • Profielfoto
  arno1975

  En “die verdienmodellen van de banken”??

  ze hebben genoeg eigen middeltjes om centen te scoren

 • Profielfoto
  Shmoo

  En daar gaan we weer…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  eddeg op 24 april 2019 14:07
  De reden waarom Apple Pay in Belgie groeit als kool Raymond Mens, is omdat het daar nooit gemeengoed is geweest. Dat is nederland met al een complete contactloosbetaal-userbase heel anders. Daarbovenop zijn ook een flink aantal tarieven lager dan in Belgie. Dan is het ook niet gek dat banken een dikke NEE verkopen aan Apple als ze er op bij moeten leggen. Of verwacht men maar dat banken hun eigen verdienmodellen om zeep te helpen tbv Apple Pay? Gaat never nooit gebeuren.

  De enige reden waarom wij ApplePay hebben, komt omdat BNP Paribas/Fortis een Franse bank is en die zijn wél op de kar gesprongen en hebben daarmee België erbij genomen.

  Als de banken geen deel van de transactiekosten willen afgeven aan Apple, dan zal het er niet komen en ik denk dat het Apple geen ruk kan schelen of er in Nederland ApplePay is. De bal ligt dus in het kamp van de Nederlandse banken.

 • Profielfoto
  gipsman

  Wat  België betreft: in de supermarkten werkt het wel, al moet je soms expliciet aangeven dat je gaat betalen met AP ( in  Colruyts en Delhaizes; meer zelfs, het Carrefour managment laat mij weten dat het niet werkt, en als ik probeer in de winkel werkt het wèl, idem voor Lidl). In winkels, apotheken, kledingzaken, hema, bij de bakker, noem maar op, heeft het nog niet gewerkt, althans niet in mijn ‘rurale’ ?locatie. Conclusie: AP in België werkt met 1 bank (Paribas en de kleintjes die er bij horen) en op een aantal locaties. Dit kan je niet echt ‘AP werkt in België’ noemen.

 • Profielfoto
  Paul

  Ik blijf het interessant vinden om te lezen dat Apple Pay in andere landen beschikbaar wordt.
  Maar waarom moet er aan het eind van elk artikel hierover weer dat zelfde stukje tekst over Nederland?
  We weten dat het (nog) niet beschikbaar is en dat er geen nieuws over is. Als dat wel zo zou zijn zou er toch een artikel voor komen?
  En steeds maar weer dat “we willen niet suggereren dat….” wordt ook erg vervelend.

  Dus bij het volgende land mag dat gewoon weggelaten worden wat mij betreft

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  gipsman op 24 april 2019 17:35
  Wat  België betreft: in de supermarkten werkt het wel, al moet je soms expliciet aangeven dat je gaat betalen met AP ( in  Colruyts en Delhaizes; meer zelfs, het Carrefour managment laat mij weten dat het niet werkt, en als ik probeer in de winkel werkt het wèl, idem voor Lidl). In winkels, apotheken, kledingzaken, hema, bij de bakker, noem maar op, heeft het nog niet gewerkt, althans niet in mijn ‘rurale’ ?locatie. Conclusie: AP in België werkt met 1 bank (Paribas en de kleintjes die er bij horen) en op een aantal locaties. Dit kan je niet echt ‘AP werkt in België’ noemen.

  Ik heb echt overal al geprobeerd en waar je draadloos kan betalen, kan je ook met AP betalen. Ik merk wel dat er sommige kassa’s (één kassa in de Albert Heijn doet het nooit) het gewoon niet doen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  WTF die schnitzelaars zijn nu ook al eerder dan NL. NL banken zijn weer het wiel aan het uitvinden met eigen oplossingen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Moet zeggen dat het mij prima bevalt, dat Apple Pay… Veiliger en gemakkelijker dan normaal pinnen!

  Er is geen enkele belemmering om het in Nederland in te voeren, behalve dan de onwil van enerzijds Apple om in zee te gaan met een bank die wel wil, maar te klein is en aan de andere kant de grote banken die niet willen inleveren op transactiekosten.

  Sowieso: waarom vraagt ABN vijftig cent per maand voor een wearable die ze zelf helemaal in handen hebben (ring), maar die feitelijk alleen een kopie van de betaalpas is?

  Ze willen dus geld… daar zijn het denk ik banken voor.