Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 april 2019

Studenten lichtten Apple voor miljoen op met iPhone-scam

Namaak-producten uit China zijn een probleem voor ieder techbedrijf. Voor Apple is het echter een hopeloze strijd. Vooral de iPhone is een status­symbool en daarom populair. De markt voor nepperij is gigantisch en twee studenten uit het Amerikaanse Oregon hebben Apple er bijna voor een miljoen dollar mee opgelicht.

Het ging om Yangyang Zhou en Quan Jiang, twee Chinezen die op een studievisum in het Amerikaanse Oregon verbleven. Ze leverden sinds 2017 duizenden neppe iPhone-modellen bij Apple in. De vervangende echte iPhones die ze van Apple onder garantie terug kregen, stuurden ze terug naar China. Daar kregen ze vervolgens weer flinke bedragen voor.

Fraude met reparaties iPhone

Om te begrijpen hoe deze truc precies werkt, moeten we even terug naar de basis. Als een iPhone defect is, wordt deze vaak naar China gestuurd voor recycling. De twee studenten hadden in China een contact dat zendingen achterover drukte en de kapotte onderdelen weer in elkaar zette tot er een niet-werkend toestel ontstond. Die iPhone-modellen konden niet meer ingeschakeld worden en dan ruilt Apple ze vaak onder garantie om voor een vervangend exemplaar.

Effectief wisten de studenten zo op grote schaal nep-iPhones voor echte exemplaren om te wisselen. Een lucratieve hobby, want het leverde ze in twee jaar tijd maar liefst 895.800 dollar op. De Chinezen stuurden ongeveer 3.000 iPhones op en Apple ‘repareerde’ er meer dan 1493. Je moet ‘repareerde’ met een korrel zout nemen, want een iPhone die niet meer ingeschakeld kan worden, maar wel onder garantie zit, wordt vaak meteen omgeruild voor een voor remanufactured toestel.

iphone repair reparatie
Klik/tap voor groter.

Alarmbellen gingen bij Apple laat af

Het duurde lang voordat de alarmbellen afgingen. Apple’s stuurde in de zomer van 2017 twee cease-and-desist orders naar het adres van Jiang gestuurd. Apple kreeg echter geen antwoord en het is echter nog steeds onduidelijk of de fraude door wel door Apple werd ontdekt. De douane startte namelijk ook een onderzoek naar de verdachte leveringen vanuit China.

Zhou’s advocaat claimt dat zijn cliënt onschuldig is. Hij zou niet weten dat de toegestuurde iPhones nep waren. De student zou gedacht hebben dat hij gewoon betaald kreeg voor het leveren van een dienst.Hetzelfde geldt voor Jiang, die aangeklaagd is voor financiële fraude en handel in namaakproducten. Het is een kwestie van afwachten wat voor vonnis de rechter zal vellen.

Reageer op artikel:
Studenten lichtten Apple voor miljoen op met iPhone-scam
Sluiten