Drie invloedrijke ontwerpers verlaten Apple onverwacht

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Jony Ive

Apple is drie invloedrijke designers kwijtgeraakt. Volgens The Wall Street Journal zijn drie ontwerpers kort na elkaar vertrokken uit het hechte team van hoofdontwerper Jonathan -Jony- Ive. Onder hen zijn industrieel ontwerpers die meegewerkt hebben aan een aantal van Apple’s meest iconische producten.

Het gaat om Rico Zorkendorfer en Daniele De luliis. Hun taken zouden worden overgenomen door de Duitse Julian Hönig, maar ook hij heeft zijn vertrek aangekondigd. Alleen Zorkendorfer gaf commentaar op zijn beslissing. Hij zegt dat het tijd was voor een break en wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen.

Drie designers vertrekken uit team Jony Ive

Rico Zorkendorfer was 15 jaar in dienst, hij kwam in 2003 bij Apple werken. Naast het ontwerpen van producten, hield hij zich ook bezig met verpakkingen en werkte samen met teams van de Apple Store. Voor zijn carrière bij Apple was hij 6 jaar in dienst bij designstudio IDEO.

Rico Zorkendorfer
Rico Zorkendorfer – Klik/tap voor groter.

Julian Hönig, uit Duitsland, heeft negen jaar van zijn professionele leven doorgebracht bij het bedrijf uit Cupertino. De Duitser werkte eerder 4 jaar bij een maker van surfplanken en bracht ook een jaar door bij Lamborghini. Daarvoor was hij 7 jaar in dienst bij Audi.

Julian Hönig
Julian Hönig – Klik/tap voor groter.

Daniele De Iuliis, van Italiaanse afkomst, is met 58 jaar de oudste van het trio. Hij maakte zijn entree bij Apple in 1991 en was een van de ontwerpers van de Macintosh Color Classic.

Apple geeft geen toelichting

De namen van alle drie de heren komen in honderden patenten voor, van Xserve tot iPhone. En van iPod Hi-Fi tot iPad. Er is geen verklaring voor het gelijktijdige vertrek van het trio. Deze beslissingen kunnen gewoon het gevolg van een persoonlijke keuze zijn, of gevoed worden door het feit dat Apple steeds andere producten gaat maken. De Mac en iPhone zijn al lang niet meer de enige producten die Apple op de rol heeft staan. Er zijn volop plannen met autonome voertuigen en augmented reality. Mogelijk heeft dat ook invloed.

Het team van Ive is erg hecht. In een artikel uit 2015 in de New Yorker legde de journalist Ian Parker uit dat de inner circle van Ive 19 ontwerpers bevat. Hij voegde eraan toe dat 3 mensen de unieke taak hebben om nieuwe talenten over de hele wereld te spotten. Ze bezoeken bijvoorbeeld scholen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Macintosh Color Classic. Wat een ding was dat. Niet best.

 • Profielfoto
  KR1275

  Gezien de vernieuwing in design bij Apple lijkt het me ook een doodsaaie baan.

 • Profielfoto
  GForce85

  Wel een beetje click bait met die foto van Ive boven die kop.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim cook is wel iets als ceo bij philips

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als de opdracht over de hele linie “platter én space gray” is, dan zit je design klus er simpelweg op.

 • Profielfoto
  DBIW

  Dat snap ik als ik de nieuwe iPhone leaks zie… Daar wil geen enkel zelf respecterend ontwerper mee geassocieerd worden. ?

 • Profielfoto
  fabian

  Goed!Tijd voor vernieuwing en ander design

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Geen beste uitstraling, dat gelijktijdige vertrek. Het idee dat ze zouden gaan omdat Apple meer producten gaat maken, vind ik tegenintuitief. Dan valt er toch juist meer uitdaging te vinden? Maar anyway: veel variatie heeft Apple niet binnen de productlijnen dus snap ook wel dat ‘beetje tweaken’ minder uitdagend zou kunnen zijn

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Hopelijk komt er wat nieuw bloed en zien we nieuw vormgegeven producten.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Ze zijn het niet eens over de richting en verlaten het zinkende schip.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Bij mij is het glas is half leeg….

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Oeps, ik bedoel het glas is half vol….

 • Profielfoto
  Cenobyte

  maconly op 26 april 2019 18:09
  Tim cook is wel iets als ceo bij philipsH

  Hij kan beter bij Amnesty International gaan werken, hij maakt zich meer druk over genderneutrale toiletten dan over de volgende tech doorbraak. De sukkel.

 • Profielfoto
  janvanes

  de Duitse Julian Hönig

  Julian Hönig, uit Duitsland,

  Julian Hönig is geboren en getogen in Graz, Oostenrijk. Afgestudeerd aan de FH Joanneum in Graz.

 • Profielfoto
  midas

  Ze durven niet meer, t schip is te groot om zomaar ff van koers te veranderen