Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 26 april 2019

Drie invloedrijke ontwerpers verlaten Apple onverwacht

Apple is drie invloedrijke designers kwijtgeraakt. Volgens The Wall Street Journal zijn drie ontwerpers kort na elkaar vertrokken uit het hechte team van hoofdontwerper Jonathan -Jony- Ive. Onder hen zijn industrieel ontwerpers die meegewerkt hebben aan een aantal van Apple’s meest iconische producten.

Het gaat om Rico Zorkendorfer en Daniele De luliis. Hun taken zouden worden overgenomen door de Duitse Julian Hönig, maar ook hij heeft zijn vertrek aangekondigd. Alleen Zorkendorfer gaf commentaar op zijn beslissing. Hij zegt dat het tijd was voor een break en wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen.

Drie designers vertrekken uit team Jony Ive

Rico Zorkendorfer was 15 jaar in dienst, hij kwam in 2003 bij Apple werken. Naast het ontwerpen van producten, hield hij zich ook bezig met verpakkingen en werkte samen met teams van de Apple Store. Voor zijn carrière bij Apple was hij 6 jaar in dienst bij designstudio IDEO.

Rico Zorkendorfer
Rico Zorkendorfer – Klik/tap voor groter.

Julian Hönig, uit Duitsland, heeft negen jaar van zijn professionele leven doorgebracht bij het bedrijf uit Cupertino. De Duitser werkte eerder 4 jaar bij een maker van surfplanken en bracht ook een jaar door bij Lamborghini. Daarvoor was hij 7 jaar in dienst bij Audi.

Julian Hönig
Julian Hönig – Klik/tap voor groter.

Daniele De Iuliis, van Italiaanse afkomst, is met 58 jaar de oudste van het trio. Hij maakte zijn entree bij Apple in 1991 en was een van de ontwerpers van de Macintosh Color Classic.

Apple geeft geen toelichting

De namen van alle drie de heren komen in honderden patenten voor, van Xserve tot iPhone. En van iPod Hi-Fi tot iPad. Er is geen verklaring voor het gelijktijdige vertrek van het trio. Deze beslissingen kunnen gewoon het gevolg van een persoonlijke keuze zijn, of gevoed worden door het feit dat Apple steeds andere producten gaat maken. De Mac en iPhone zijn al lang niet meer de enige producten die Apple op de rol heeft staan. Er zijn volop plannen met autonome voertuigen en augmented reality. Mogelijk heeft dat ook invloed.

Het team van Ive is erg hecht. In een artikel uit 2015 in de New Yorker legde de journalist Ian Parker uit dat de inner circle van Ive 19 ontwerpers bevat. Hij voegde eraan toe dat 3 mensen de unieke taak hebben om nieuwe talenten over de hele wereld te spotten. Ze bezoeken bijvoorbeeld scholen.

Reageer op artikel:
Drie invloedrijke ontwerpers verlaten Apple onverwacht
Sluiten