Apple deblokkeert NFC-chip iPhone voor Brexit-app

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Europese burgers die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, kunnen sinds het begin van het jaar een permanente verblijfsvergunning via een mobiele app aanvragen. Paspoort scannen, nieuwe selfie erbij en klaar. Er is echter een probleem, want op dit moment werkt het alleen op Android.

Dat komt omdat een paspoort uitgelezen moet worden. De NFC-chip in de iPhone is echter niet compatibel met de RFID-zender in paspoorten. Aanvankelijk stelde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken voor dat iPhone-gebruikers dan maar een smartphone met Android moeten lenen, maar nu komt er een betere oplossing. Met medewerking van Apple, meldt The Guardian.

NFC-chip iPhone verder open voor Brexit

“Ik heb op het hoogste niveau veel gesprekken gehad met Apple om te zorgen dat iedereen de app kan gebruiken”, zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. “Ik ben blij dat ik kan bevestigen dat Apple de nodige wijzigingen gaat aanbrengen. De app zal aan het eind van het jaar op Apple-smartphones en -tablets werken.”

Wij hebben de technische details bij deze aankondiging gezocht. Momenteel kan de NFC-chip van de iPhone alleen zogenaamde NDEF-tags lezen. Dit staat voor NFC Data Exchange Format. Chips in Europese paspoorten gebruiken echter RFID-chips, oftewel Radio-frequency identification. De iPhone kan dit formaat technisch gezien lezen, maar het CoreNFC-framework is softwarematig beperkt. Of Apple al langer van plan was om de ondersteuning voor tags in iOS 13 uit te breiden, of dat dit speciaal voor de Brexit is gedaan, is op dit moment nog niet bekend.

Meer mogelijkheden in iOS 13?

Compatibiliteit met RFID is niet te verwarren met contactloze passen. Apple is nog steeds erg conservatief als het gaat om get gebruik van contactloze technologieën. De NFC-chip van de iPhone kan slechts in een beperkt aantal gevallen worden gebruikt als contactloze pas, bijvoorbeeld bij Apple Pay. Ook niet alle standaarden zoals RFID kunnen worden uitgelezen en dat is een softwarematige beperking.

Bedrijven, overheden of apps die de iPhone als contactloze pas willen gebruiken, worden momenteel op een case by case-basis behandeld. Zo is er op een aantal Amerikaanse universiteiten ondersteuning voor collegekaarten via de iPhone. Ook wordt door de Franse vervoersautoriteit STIF onderhandeld over de iPhone als treinticket. In Nederland is daar overigens een oplossing voor in de maak die geen NFC vereist. Wij hebben die al eens getest. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  Eind van het jaar???

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Eind van dit jaar is iedereen zonder verblijfsvergunning al uitgezet hahah. Beetje laat

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Zou toch fijn zijn als Apple voor OV-chipkaart ook zo’n uitzondering wil maken, om eens iets te noemen.

  Wachten op Apple Pay en dan OV-chipkaart is niet echt meer een optie.

 • Profielfoto
  Loyd

  Brexit is misschien pas volgend jaar.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Stom gedoe. Ik wil gewoon ApplePay in Nederland en af van alle passen. Heb ik daarvoor een freaking Nexit nodig, of begrijp ik de boodschap die Apple hier afgeeft niet goed?

 • Profielfoto
  Isaac

  Ach. Ik heb definitief de handdoek in de ring gegooid: ik ben overgestapt op Android. Ik ga niet wachten op Apple Pay in Nederland. Android heeft op het eerste gezicht 2 grote voordelen. Ten eerste kan ik contactloos betalen (en ik gebruik het véél!). Ten tweede is er veel meer uitzoek qua mobiel. Wat wil je: goeie camera, dikke accu, snelle processor of juist budget 200-300 euro? Voor iedereen wat wils. Toegegeven: iOS werkt een stuk intuïtiver dan Android èn is veiliger. Verder heb ik overigens (bijna) alles van Apple. De rest van het gezin gaat trouwens niet overstappen. Te veel gedoe.;-)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het is dat ik Google’s bedrijfsvoering en Android nog slechter trek dan Apple’s America First services en apps. Maar met dat toetsenbord waar ik 10-12 uur per dag ergernis van heb, hebben ze me echt wel op het randje van een ecosysteem-verandering.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Isaac op 10 april 2019 22:17
  …Toegegeven: iOS werkt een stuk intuïtiver dan Android…

  Ik kan je verzekeren dat je na een week Android die opmerking niet meer zal maken.

  Maar het is niet allemaal rozengeur natuurlijk. Apple blijft op het gebied van updates bijvoorbeeld een voorsprong van een eeuw houden. Dat is bij de meeste Android-telefoons bijzonder onder de maat.

  Daarnaast is het hele tablet-gebeuren bij Android ook nog steeds een ondergeschoven kindje. Wil je daar iets serieus mee doen, dan is een iPad nog altijd de betere keus.

   

 • Profielfoto
  DBIW

  KarelWillem op 11 april 2019 10:29

  Isaac op 10 april 2019 22:17
  …Toegegeven: iOS werkt een stuk intuïtiver dan Android…

  Ik kan je verzekeren dat je na een week Android die opmerking niet meer zal maken.

  Maar het is niet allemaal rozengeur natuurlijk. Apple blijft op het gebied van updates bijvoorbeeld een voorsprong van een eeuw houden. Dat is bij de meeste Android-telefoons bijzonder onder de maat.

  Daarnaast is het hele tablet-gebeuren bij Android ook nog steeds een ondergeschoven kindje. Wil je daar iets serieus mee doen, dan is een iPad nog altijd de betere keus.

   

  De meeste high end Androïde hebben gewoon een goed update beleid hoor. Iedere maand beveiligingsupdates en toestel software updates met verbeteringen (zonder ooit ook maar bugs erdoor te krijgen in tegenstelling tot iOS). Het enige waar Apple mee voorloopt is dat ze toestellen langer van OS updates voorzien (niet zozeer veiligheid updates).

  Tablets zijn inderdaad wel goed van Apple, al moet hij dan niet krom uit de doos komen of snel buigen onder druk zoals de nieuwste iPad Pro.

 • Profielfoto
  csteelooper

  DBIW op 12 april 2019 07:41
  De meeste high end Androïde hebben gewoon een goed update beleid hoor. Iedere maand beveiligingsupdates en toestel software updates met verbeteringen (zonder ooit ook maar bugs erdoor te krijgen in tegenstelling tot iOS). Het enige waar Apple mee voorloopt is dat ze toestellen langer van OS updates voorzien (niet zozeer veiligheid updates). Tablets zijn inderdaad wel goed van Apple, al moet hij dan niet krom uit de doos komen of snel buigen onder druk zoals de nieuwste iPad Pro.

  Zelfs al héb je een van de 1:10.000.000 iPad Pros waarmee dit an de hand is, dan nóg zijn Apple tablets beter dan de meeste Android meuk als het om tablets gaat. Alleen Samsung doet echt zijn best met tablets in het Android-universum. De andere tablets zijn allemaal reuzen-telefoons.

  Daar komt nog bij dat het voor een app-ontwikkelaar een stuk moeilijker is om een app te schrijven die ook echt voordeel haalt uit het feit dat je met een tablet werkt. Op Android kan het (bijna) niet anders dan dat je voor dat doel een aparte versie van je app schrijft, waar het in iOS een kwestie is van de juiste DeviceClass definiëren.

  Als laatste argument tegen Android tablets is er nog het feit dat Google rondom de aankondiging van Android P ook aankondigde te zullen stoppen met de (officiële) ondersteuning voor tablets. Samsung zal dus nog meer werk zelf moeten doen dan nu al het geval is, om de (goede) ervaring op hún tablets te behouden.

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb níets tegen Android, er zijn hele goede toestellen op de markt. Maar de ondersteuning voor tablets is nooit goed geweest en zal het ook niet meer worden (nogmaals: op Samsung na dan).