Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2019

Apple deblokkeert NFC-chip iPhone voor Brexit-app

Europese burgers die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, kunnen sinds het begin van het jaar een permanente verblijfsvergunning via een mobiele app aanvragen. Paspoort scannen, nieuwe selfie erbij en klaar. Er is echter een probleem, want op dit moment werkt het alleen op Android.

Dat komt omdat een paspoort uitgelezen moet worden. De NFC-chip in de iPhone is echter niet compatibel met de RFID-zender in paspoorten. Aanvankelijk stelde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken voor dat iPhone-gebruikers dan maar een smartphone met Android moeten lenen, maar nu komt er een betere oplossing. Met medewerking van Apple, meldt The Guardian.

NFC-chip iPhone verder open voor Brexit

“Ik heb op het hoogste niveau veel gesprekken gehad met Apple om te zorgen dat iedereen de app kan gebruiken”, zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. “Ik ben blij dat ik kan bevestigen dat Apple de nodige wijzigingen gaat aanbrengen. De app zal aan het eind van het jaar op Apple-smartphones en -tablets werken.”

Wij hebben de technische details bij deze aankondiging gezocht. Momenteel kan de NFC-chip van de iPhone alleen zogenaamde NDEF-tags lezen. Dit staat voor NFC Data Exchange Format. Chips in Europese paspoorten gebruiken echter RFID-chips, oftewel Radio-frequency identification. De iPhone kan dit formaat technisch gezien lezen, maar het CoreNFC-framework is softwarematig beperkt. Of Apple al langer van plan was om de ondersteuning voor tags in iOS 13 uit te breiden, of dat dit speciaal voor de Brexit is gedaan, is op dit moment nog niet bekend.

Meer mogelijkheden in iOS 13?

Compatibiliteit met RFID is niet te verwarren met contactloze passen. Apple is nog steeds erg conservatief als het gaat om get gebruik van contactloze technologieën. De NFC-chip van de iPhone kan slechts in een beperkt aantal gevallen worden gebruikt als contactloze pas, bijvoorbeeld bij Apple Pay. Ook niet alle standaarden zoals RFID kunnen worden uitgelezen en dat is een softwarematige beperking.

Bedrijven, overheden of apps die de iPhone als contactloze pas willen gebruiken, worden momenteel op een case by case-basis behandeld. Zo is er op een aantal Amerikaanse universiteiten ondersteuning voor collegekaarten via de iPhone. Ook wordt door de Franse vervoersautoriteit STIF onderhandeld over de iPhone als treinticket. In Nederland is daar overigens een oplossing voor in de maak die geen NFC vereist. Wij hebben die al eens getest. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

Reageer op artikel:
Apple deblokkeert NFC-chip iPhone voor Brexit-app
Sluiten