Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 8 april 2019
Leestijd: 2 minuten

Meer eigen chips: Apple neemt chipmaker Dialog versneld over

Als er één iets is waar Apple de komende tijd op in wil zetten, dan is het wel het maken van meer eigen chips. Het bedrijf maakt al jaren eigen processors voor de iPhone en sinds kort ook voor de Mac. De honger is nog niet gestild en daarom neemt Apple nu de Engelse chipmaker Dialog versneld over.

De deal werd al in oktober 2018 werd aangekondigd, maar is nu eerder dan gepland uitgevoerd. Met de overname worden in een klap 300 man toegevoegd aan Apple’s team dat zich richt op het ontwikkelen van chips. Dit kan positieve gevolgen voor de iPhone hebben, want Dialog levert al een lange tijd chips voor de iPhone.

Chipmaker iPhone

Apple en Dialog hebben een langlopende relatie. Het bedrijf levert al sinds de eerste iPhone in 2007 chips aan het bedrijf uit Cupertino. Het gaat dan niet om de processors voor het iPhone-systeem, maar om ondersteunende chips zoals een module voor het energiebeheer. Geen onbelangrijke taak voor een apparaat dat zo lang als mogelijk op accu mee moet gaan.

Dialog levert momenteel ook onderdelen voor internet of things (IoT) apparaten, voertuigen en industriële dataopslag. Het is echter waarschijnlijk dat het bedrijf zich volledig gaat storten op het leveren en ontwerpen van componenten voor de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten die een eigen chip van Apple hebben. Door de langlopende banden tussen de twee bedrijven, kunnen technici van Dialog waarschijnlijk zo bij het bedrijf uit Cupertino aan de slag.

Dialog heeft ook Nederlandse vestiging

Met de overname is een bedrag van 600 miljoen dollar gemoeid. De helft daarvan is bedoeld voor levering van componenten voor de komende drie jaar. De andere helft is cash. Met de overname krijgt Apple zeggenschap over de vestigingen in Swindon in het VK, Livorno in Italië en Nabern en Neuaubing in Duitsland. Er is ook een vestiging in Den Bosch, maar die is volgens bronnen hoogstwaarschijnlijk niet in de overname meegenomen. De toekomst voor Nederlandse werknemers van het verkoopkantoor van Dialog is daardoor een beetje onzeker geworden.

“Apple is verheugd om meer dan 300 getalenteerde technici en andere medewerkers van Dialog te verwelkomen. Zij beschikken over uitgebreide expertise op het gebied van chipontwikkeling en grondige kennis van onze producten,” zegt Johny Srouji, Senior VP van Hardware Technologies bij Apple over de overname.

Het in de UK gevestigde Dialog heeft ook een vestiging in Den Bosch. Het is niet waarschijnlijk dat ook hier het Apple logo op de gevel gaat prijken – Klik/tap voor groter

Apple wil eigen 5G-chip en meer

Apple wil naast eigen systeemchips voor de iPhone, iPad en Mac nog veel meer eigen modules maken. Zo werd onlangs bekend dat de iPhone-maker een eigen team op de ontwikkeling van een 5G-chip heeft gezet. Ook wordt al langer gesleuteld aan een eigen module voor energiebeheer. Dat was een onderdeel dat Dialog voorheen leverde. (Zie ook → Belangrijke chipontwerper verlaat Apple op ongunstig moment)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Meer eigen chips: Apple neemt chipmaker Dialog versneld over
Sluiten