Apple Music gaat vaker en meer persoonlijke aanbevelingen doen

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple Music algoritme 16x9

Apple Music gaat meer en vaker persoonlijke aanbevelingen doen. De muziekdienst rolt een nieuwe versie van het tabblad ‘Voor jou’ uit waar door de dag heen meer en vaker bijgewerkte suggesties zullen verschijnen. Een beetje zoals Spotify het al langer doet.

Apple legt meer nadruk op muzikale thema’s die door de dag heen bijgewerkt worden door een algoritme. Muzikale aanbevelingen bestaand uit artiesten, albums of playlists die inhaken op het moment van de dag of je favoriete genres wisselen elkaar sneller af.

Als Spotify, maar toch anders

De uitrol van de nieuwe aanbevelingen is reeds begonnen. Wij zagen in de bètaversie van iOS 12.3 het vernieuwde tabblad al. Er staan onder andere playlists en albums die inhaken op het moment van schrijven (maandagavond) en ook muziek die Apple Music heeft geselecteerd als feed good-hits. Dit wordt aangevuld met playlists die aansluiten op je muzieksmaak. Voorheen stonden er slechts enkele playlists voor de dag en veel meer uitgelichte singles en albums van artiesten. Die zijn nu grotendeels verdwenen.

Apple Music lijkt door deze vernieuwing een beetje meer op Spotify. De concurrerende streamingdienst biedt al veel langer dagelijks playlists die door een algoritme samengesteld zijn aan. Toch is er bij Apple Music een belangrijk nuanceverschil. Het algoritme zoekt uit wat voor muziekluisteraar je bent en welke artiesten je voorkeur hebben, maar de inhoud van playlists wordt nog steeds door mensen samengesteld.

Apple Music voor jou nieuw
Klik/tap voor groter.

Binnenkort voor alle Apple Music-gebruikers

Het nieuwe tabblad wordt snel naar alle gebruikers van Apple Music uitgerold. We ontvingen al diverse e-mails van lezers (dank!) met iOS 12.2 die de vernieuwing ook zagen. Het lijkt dus niet nodig om de bèta van iOS 12.3 te installeren. Wat niet veranderd is, zijn de persoonlijke mixen bovenaan. Je ontvangt nog steeds eens per week een favorieten mix, een vrienden mix, een chill mix en nieuwe muziek mix.

Spotify zit overigens ook niet stil en gaat een stapje verder dan Apple Music. De muziekdienst gaat de inhoud van playlists afstemmen op je muzieksmaak. (Zie → Spotify gaat meer playlists aanpassen aan je muzieksmaak)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Jor1

  Fijn! Nóg meer hiphop ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beloftes van Apple neem ik tegenwoordig met een flinke korrel zout. Helaas. Veel diensten komen niet verder dan de grenzen van Amerika. Toen Apple Music begon waren er prima en heel verrassende dagelijkse aanbevelingen. Door ‘mensen’ samengesteld. Dat heeft Apple toen helaas veranderd in algemene tips samengesteld door computerprogramma’s. Afwachten of het weer wordt als toen

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  I’ll wait and see.

  Ik zou toch liever hebben dat er meer playlists zijn als in Spotify. En dan bijvoorbeeld tv programma’s (of fans van) playlists maken.

  De aanbevelingen voelen voor mij echt te algemeen. De Mijn Muziek Mix (met tips) is voor mij een soort next, next, next list.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik zie liever een daadwerkelijk functionerende “like” knop.

  Ik moet het in één keer kunnen aantikken en ik wil een plek hebben waar ik op volgorde van toevoegen al die likes zie staan. Ook moet er veel duidelijker invloed van deze nummers zijn op mijn “station” en “for you” sectie.

 • Profielfoto
  Elduderino

  xaddict op 16 april 2019 19:23
  Ik zie liever een daadwerkelijk functionerende “like” knop.

  Ik moet het in één keer kunnen aantikken en ik wil een plek hebben waar ik op volgorde van toevoegen al die likes zie staan. Ook moet er veel duidelijker invloed van deze nummers zijn op mijn “station” en “for you” sectie.

  In tegenstelling tot Spotify weeks die like knop juist wel en is overal beschikbaar.

  wil je al de likes zien? Pak iTunes, maak een slimme afspeellijst waarbij je op je likes filtert en klaar. Die afspeellijst is vervolgens ook beschikbaar op je mobiele apparaten.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik ben benieuwd naar de suggesties. Apple music werkt uitstekend maar het ontbreken van de playlists op maat is in Spotify een stuk beter geregeld. Blijf voorlopig trouw aan Spotify. Ook het ontbreken van Chromecast ondersteuning vind ik jammer (ook al heb ik gelezen dat ze hier mee bezig zijn).