Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 16 april 2019

Apple Music gaat vaker en meer persoonlijke aanbevelingen doen

Apple Music gaat meer en vaker persoonlijke aanbevelingen doen. De muziekdienst rolt een nieuwe versie van het tabblad ‘Voor jou’ uit waar door de dag heen meer en vaker bijgewerkte suggesties zullen verschijnen. Een beetje zoals Spotify het al langer doet.

Apple legt meer nadruk op muzikale thema’s die door de dag heen bijgewerkt worden door een algoritme. Muzikale aanbevelingen bestaand uit artiesten, albums of playlists die inhaken op het moment van de dag of je favoriete genres wisselen elkaar sneller af.

Als Spotify, maar toch anders

De uitrol van de nieuwe aanbevelingen is reeds begonnen. Wij zagen in de bètaversie van iOS 12.3 het vernieuwde tabblad al. Er staan onder andere playlists en albums die inhaken op het moment van schrijven (maandagavond) en ook muziek die Apple Music heeft geselecteerd als feed good-hits. Dit wordt aangevuld met playlists die aansluiten op je muzieksmaak. Voorheen stonden er slechts enkele playlists voor de dag en veel meer uitgelichte singles en albums van artiesten. Die zijn nu grotendeels verdwenen.

Apple Music lijkt door deze vernieuwing een beetje meer op Spotify. De concurrerende streamingdienst biedt al veel langer dagelijks playlists die door een algoritme samengesteld zijn aan. Toch is er bij Apple Music een belangrijk nuanceverschil. Het algoritme zoekt uit wat voor muziekluisteraar je bent en welke artiesten je voorkeur hebben, maar de inhoud van playlists wordt nog steeds door mensen samengesteld.

Apple Music voor jou nieuw
Klik/tap voor groter.

Binnenkort voor alle Apple Music-gebruikers

Het nieuwe tabblad wordt snel naar alle gebruikers van Apple Music uitgerold. We ontvingen al diverse e-mails van lezers (dank!) met iOS 12.2 die de vernieuwing ook zagen. Het lijkt dus niet nodig om de bèta van iOS 12.3 te installeren. Wat niet veranderd is, zijn de persoonlijke mixen bovenaan. Je ontvangt nog steeds eens per week een favorieten mix, een vrienden mix, een chill mix en nieuwe muziek mix.

Spotify zit overigens ook niet stil en gaat een stapje verder dan Apple Music. De muziekdienst gaat de inhoud van playlists afstemmen op je muzieksmaak. (Zie → Spotify gaat meer playlists aanpassen aan je muzieksmaak)

Reageer op artikel:
Apple Music gaat vaker en meer persoonlijke aanbevelingen doen
Sluiten