Apple’s gebroken beloftes en flops: AirPower, FaceTime en meer

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Apple Tim Cook booh

Afgelopen vrijdag deed Apple iets opmerkelijks. Het bedrijf uit Cupertino trok de stekker uit de ontwikkeling van AirPower. De draadloze 3-in-1-lader voor Apple Watch, iPhone en AirPods komt nooit op de markt omdat Apple naar eigen zeggen niet aan zijn eigen hoge standaarden kan voldoen.

Dit is niet de eerste keer dat het bedrijf uit Cupertino een product aankondigt dat uiteindelijk nooit op de verschijnt. Het is gelukkig wel een zeldzaam fenomeen. We moeten terug in de tijd om Apple’s gebroken beloftes en flops te bekijken.

Bedrock: universele applicaties

Naar verluidt werkt Apple momenteel hard aan universele apps voor iPhone, iPad en Mac. Dit project onder de bijnaam Marzipan moet in 2021 volledig voltooid zijn. Het is echter niet de eerste keer dat Apple universele apps probeert te maken. In de jaren ’90 werd samengewerkt met Symantec aan een framework voor universele applicaties die op Mac en PC zouden moeten werken. Het project werd in 1992 aangekondigd, maar belandde in 1994 voor eeuwig in de ijskast.

Apple bedrock
Bron: Computerworld 31 jan 1994 (IDG) – Klik/tap voor groter.

Copland voor Mac

Copland voor Mac moest een nieuw OS worden dat “System 7” (macOS 7) zou opvolgen. Apple begon in 1991 aan het project en toonde enthousiast een aantal multimediademo’s op CD-ROM en verstuurde specs naar ontwikkelaars. Het doel was een geheel nieuw besturingssysteem te maken, zowel op het niveau van de interface als de onderliggende basis. Het systeem was crashbestendig en moest multitasking kunnen bieden, terwijl het compatibel bleef met alle macOS-applicaties.

Het project werd echter in 1995 gestopt. Apple bleek het niet zo handig aangepakt te hebben, want er waren verschillende teams verschillende stukjes van het OS aan het maken. Het resultaat? Een aantal goede ideeën, maar niets dat echt werkte. CEO Gil Amelio annuleert het project dat al miljoenen dollars had gekost, en besloot een systeem te kopen dat zichzelf al had bewezen. Het ging om NeXT, dat uiteindelijk Mac OS X werd.

macOS Copland 001
Thema’s in Copland – Klik/tap voor groter.

Apple Power Mac met PowerPC op 3 GHz

In 2003 belooft Steve Jobs een Power Mac met een snelle CPU van maar liefst 3 GHz. De Power Mac was de voorloper van de Mac Pro, waar Apple onlangs ook mee blunderde. Twee jaar later moest hij toegeven dat hij zijn belofte niet kon nakomen. In zijn verdediging: Apple kon er weinig aan doen, want de processor werd ontworpen door IBM.

In 2005 kondigt Jobs de overgang naar Intel aan. Naast het falen van IBM om beloofde chips te leveren, had het verlaten van de PowerPC-chips ook strategische belangen. Door over te schakelen naar Intel werd het met Boot Camp mogelijk om Windows op een Mac te draaien. Een belangrijk verkoopargument.

Steve Jobs PowerPC 3GHZ
Klik/tap voor groter.

Widgets exclusief voor .Mac-abonnees

Mac OS X 10.4 Tiger bevatte in 2005 een nieuw dashboard met widgets. Apple beloofde nieuwe te maken, speciaal voor abonnees van .Mac (later MobileMe, nu iCloud). En toen kwam er niets. Michael Grothaus, die destijds aan macOS werkte, vertelde in 2012 dat het idee van een stagiair-ontwikkelaar was. Zijn manager had groen licht gegeven, maar de stagiair vertrok eerder dan verwacht. Niemand nam de ontwikkeling over.

macOS dashboard
Klik/tap voor groter.

FaceTime open source

Een andere belofte die Steve Jobs in 2010 maakte, werd nooit werkelijkheid. Apple zou FaceTime open source maken zodat het ook op bijvoorbeeld Android en Windows zou werken. Volgens blogger John Gruber deed Jobs deze aankondiging zonder zijn engineers te informeren. Een groter probleem was ook dat de teams die gespecialiseerd zijn in patenten en juridische zaken er niets van wisten. Deze belofte is nooit uitgekomen, misschien omdat FaceTime al 8 jaar het onderwerp is van een rechtszaak tussen Apple en patent-trol VirnetX. Apple moest dit bedrijf eerder al een een paar honderd miljoen dollar betalen wegens het schenden van patenten.

Steve Jobs FaceTime open
Klik/tap voor groter.

En AirPower?

AirPower is de meest recente toevoeging aan de lijst. Apple kondigde deze draadloze 3-in-1-lader in september van 2017 aan, samen met de iPhone X. Het bleef daarna ruim anderhalf jaar stil, tot in maart 2019 op een vrijdagavond (tactisch) het bericht naar buiten kwam dat Apple het product zou annuleren.

Een technische reden geeft het bedrijf uit Cupertino niet, maar volgens geruchten was er sprake van veel oververhitting en interferentie bij het draadloos laden van drie apparaten tegelijk. De beslissing om AirPower te schrappen was een last-minute besluit. De draadloze lader stond namelijk eerder in maart nog (verborgen) op nieuwe pagina’s voor Apple’s website en staat prominent op het doosje van de AirPods 2 die draadloos kunnen laden. Apple zal geen iPhone minder verkopen door het schrappen van AirPower, maar het toont wel aan dat er nogal wat fout is gegaan in de communicatie tussen engineering, marketing en management. (Zie ook → Slecht nieuws: Apple AirPower is officieel geannuleerd)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ik zal noch ontkennen, noch bevestigen…

 • Profielfoto
  peterharte

  Komkommertijd?

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Dat plaatje wat jullie laten zien mbt Copland is volgens mij van de Kaleidoscope extensie van destijds en niet van het Copland Os. De voorloper van die extensie ‘Aaron’ was echter wel bedoeld om de interface meer te laten lijken op die van Copland.

 • Profielfoto
  farl4web

  Goed dat ze stoppen als ze bang zijn voor overhitting. Te gevaarlijk.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ach, als je het zo leest dan valt het allemaal wel mee. Het verhaal begint in 94. Dus het is nou ook weer niet zo dat het ene na het andere project mislukt. Beetje slap verhaal dus…

  en die draadloze lader, ach die mist mijn iphone 6 toch niet.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Zijn wel meer flops geweest zoals:

  Powermac G4 Cube
  Pippin spelcomputer
  Ping (sociaal netwerk)
  eWorld
  iPod Hi-Fi
  Mac clones
  Newton Messagepad
  20th Anniversary Mac
  MobileMe

  Geeft allemaal niet, want daar leer je alleen maar van.

 • Profielfoto
  iGuy

  Beter je eigen fouten erkennen en het niet op de markt zetten, dan een matig product lanceren lijkt me.

 • Profielfoto
  w1mster

  En wie was de grote man bij NeXT? Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Fail often, fail fast. Is motto van Google. Gestaakte projecten liggen dan op de Google graveyard en bruikbare delen worden ergens anders in geïntegreerd. Rust zacht Google+.

  Is ook niet erg toch? Als het niet werkt waarom sjorren aan een dood paard? Niet alles is een Betuwelijn. Staat tegenover dat de iPhone SE en de MacBook Pro 17” misschien vroeg zijn afgeserveerd en de butterfly toetsenborden wel erg laat worden aangepakt

 • Profielfoto
  csteelooper

  Yosemite op 2 april 2019 22:04
  Zijn wel meer flops geweest zoals:

  Powermac G4 Cube
  Pippin spelcomputer
  Ping (sociaal netwerk)
  eWorld
  iPod Hi-Fi
  Mac clones
  Newton Messagepad
  20th Anniversary Mac
  MobileMe

  Geeft allemaal niet, want daar leer je alleen maar van.

  De kop van het artikel klopt ook niet. Er staat in het artikel zelf namelijk geen enkele flop, want een flop is (in deze context) een artikel dat wordt uitgebracht maar niet goed loopt (verkoop). In dit artikel staan alléén gebroken beloftes. Die staan dan weer niet in de opsomming die jij hebt opgesteld, want al die producten zijn wél uitgekomen, maar niet met goed resultaat (dus geflopt).

 • Profielfoto
  donut

  https://www.onemorething.nl/2019/04/iphone-2019-grotere-accu/

  https://www.onemorething.nl/2019/04/iphone-volgend-jaar-kleiner-compacter/

  Apple’s gebroken beloftes en flops: AirPower, FaceTime en meer

  Dus allemaal … Fake news!

   

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  En laten we vooral niet de recente MacBook-keyboards vergeten. Dat probleem is ook nog lang niet opgelost.