‘Apple investeert half miljard in nieuwe games’

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Apple trekt de knip om zijn nieuwe ‘Netflix voor games’ van nieuw games te voorzien. Het bedrijf investeert naar verluidt een half miljard dollar in de ontwikkeling van nieuwe spellen voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Die games zijn later dit jaar exclusief te spelen op Apple Arcade.

Volgens The Financial Times hebben diverse ontwikkelaars een paar miljoen dollar van Apple gekregen voor de ontwikkeling van games. Het totale budget is naar verluidt 500 miljoen dollar. Het bedrijf uit Cupertino wil onder andere voor (tijdelijke) exclusiviteit betalen.

Apple betaalt voor exclusiviteit

Apple Arcade wordt een abonnementsdienst die je voor een vast bedrag toegang geeft tot een selectie aan games. Het gaat daarbij niet om alle games uit de App Store, maar een aantal premium titels die exclusief voor de dienst gemaakt zijn.

Die exclusiviteit is vrij flexibel. Het gaat soms om tijdelijke exclusiviteit, waarbij een game na een aantal maanden ook voor Android of PC uit kan komen. Daarnaast is er soms ook platformexclusiviteit. Dat wil zeggen dat Apple de enige fabrikant is die de mobiele versie van een game krijgt. Deze kan wel op consoles zoals de Nintendo Switch uitgebracht worden.

Apple Arcade games 002
Klik/tap voor groter.

Apple Arcade: games voor iOS, Mac en Apple TV

Wat de gamedienst van Apple gaat kosten is nog niet bekend, maar het bedrijf heeft alvast gezegd dat de titels die aangeboden worden geen in-app-aankopen hebben. Het zijn premium games die zonder extra betaling volledig te spelen zijn. De dienst is vanaf het najaar beschikbaar via de App Store. Het aardige is dat de spellen niet alleen op iOS te spelen zijn, maar ook op macOS en Apple TV. Dit is niet heel verrassend, gezien Apple steeds meer inzet op universele apps. De dienst zal eind dit jaar live gaan en wij hebben een deel van de spellen waar aan gewerkt wordt al opgespoord. (Zie ➝ Apple Arcade: naar deze 33 exclusieve games kun je uitkijken)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Een half miljard klinkt als gigantisch veel.

  Maar vergeet niet dat de meeste topkrakers aan games soms zelfs meer kosten dan de beste speelfilms.

  Electronic Arts spendeerde bijvoorbeeld 200 miljoen aan Star Wars the old republic. Een game als GTA kostte 265 miljoen om te maken en een game als Battlefield over de 100 miljoen.

  Dat half miljard dat Apple dus wil investeren in games, is dus eigenlijk gewoon peanuts. Kaskrakers hoeven we dus eigenlijk niet te verwachten voor dat bedrag. Je hebt er immers slechts één of twee goede games voor.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar vergeet niet dat de meeste topkrakers aan games soms zelfs meer kosten dan de beste speelfilms.

  Zo kun je er ook naar kijken.

   

  Dit soort cijfers gaan vooral naar marketing, personeel, support … Apple die hun eigen medewerkers inzet ter beschikking van Game Studio’s die hun huidige apps <– de ‘gratis’ in-app monsters die Apple in de afgelopen jaren gecreëerd heeft, om te laten bouwen tot Acarde type spelletjes.

 • Profielfoto
  whaha

  Had wel een paar miljard meer gemogen, inderdaad. Zeker voor zulke semi-exclusieve zaakjes.