Night
Night Apple Inc. 23 april 2019

Waarom Apple iedere maand 30 miljoen aan Amazon betaalt

In de laatste paar jaar is de relatie tussen Apple en Amazon – twee van ‘s werelds grootste technologiebedrijven – steeds beter geworden. Aan de ene kant verkoopt Amazon steeds meer Apple-producten zoals de iPhone en Apple TV. Aan de andere kant gebruikt Apple de clouddiensten van Amazon Web Services (AWS) in toenemende mate.

Apple heeft een groot aantal eigen datacenters, maar kan toch niet zonder het immense serverpark Amazon. Naar verluidt betaalt Apple zo’n 30 miljoen dollar per maand voor het gebruik van externe clouddiensten.

Megadeal Apple en Amazon

Dat is niet zo gek, want er zijn meer dan 1 miljard Apple-apparaten in gebruik. Veel van die apparaten zullen meerdere iCloud-diensten gebruiken. Om al die data op te slaan en te verwerken is een enorm serverpark vereist. De iPhone-maker heeft daarom een megadeal met Amazon en zal de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar aan het bedrijf betalen voor clouddiensten.

Dat data bij een externe partij staat, wil overigens niet zeggen dat die ook toegang heeft tot de data van gebruikers van de iPhone, iPad en Mac. Alle data wordt versleuteld opgeslagen en kan alleen met het wachtwoord van gebruikers zelf ontsleuteld worden. Op de AWS-servers staat dus niets anders dan grote, niet-identificeerbare blokken data.

Amazon serverpark
Klik/tap voor groter.

Steeds meer clouddiensten

Apple zet de afgelopen jaren steeds meer in op clouddiensten. Zo werd iCloud-foto’s enkele jaren geleden gelanceerd en streamt Apple Music inmiddels dagelijks muziek naar meer dan 50 miljen gebruikers. Onlangs werd ook een berg nieuwe diensten aangekondigd zoals Apple Arcade voor gaming en een eigen Netflix-concurrent genaamd Apple TV+.

Het opslaan van al die muziek, games en series gebruikt niet alleen veel ruimte, maar voor streaming is ook veel bandbreedte nodig. Het is alweer enige tijd geleden dat we iets hebben gehoord over Apple’s eigen datacenters. Het is doorgaans goedkoper om een eigen datacenter te bouwen, dan capaciteit externe in te kopen. Toch kan het ook aantrekkelijk zijn om voor externe partijen te kiezen. Apple is nu niet verantwoordelijk voor het beheer van de servers en kan gewoon tegen een API van Amazon programmeren. Dat zorgt er ongetwijfeld voor dat nieuwe diensten sneller in de lucht zijn, en daar profiteren gebruikers weer van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Apple iedere maand 30 miljoen aan Amazon betaalt
Sluiten