Waarom Apple iedere maand 30 miljoen aan Amazon betaalt

Door: Night - 6 reacties
Amazon Apple FTC

In de laatste paar jaar is de relatie tussen Apple en Amazon – twee van ’s werelds grootste technologiebedrijven – steeds beter geworden. Aan de ene kant verkoopt Amazon steeds meer Apple-producten zoals de iPhone en Apple TV. Aan de andere kant gebruikt Apple de clouddiensten van Amazon Web Services (AWS) in toenemende mate.

Apple heeft een groot aantal eigen datacenters, maar kan toch niet zonder het immense serverpark Amazon. Naar verluidt betaalt Apple zo’n 30 miljoen dollar per maand voor het gebruik van externe clouddiensten.

Megadeal Apple en Amazon

Dat is niet zo gek, want er zijn meer dan 1 miljard Apple-apparaten in gebruik. Veel van die apparaten zullen meerdere iCloud-diensten gebruiken. Om al die data op te slaan en te verwerken is een enorm serverpark vereist. De iPhone-maker heeft daarom een megadeal met Amazon en zal de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar aan het bedrijf betalen voor clouddiensten.

Dat data bij een externe partij staat, wil overigens niet zeggen dat die ook toegang heeft tot de data van gebruikers van de iPhone, iPad en Mac. Alle data wordt versleuteld opgeslagen en kan alleen met het wachtwoord van gebruikers zelf ontsleuteld worden. Op de AWS-servers staat dus niets anders dan grote, niet-identificeerbare blokken data.

Amazon serverpark
Klik/tap voor groter.

Steeds meer clouddiensten

Apple zet de afgelopen jaren steeds meer in op clouddiensten. Zo werd iCloud-foto’s enkele jaren geleden gelanceerd en streamt Apple Music inmiddels dagelijks muziek naar meer dan 50 miljen gebruikers. Onlangs werd ook een berg nieuwe diensten aangekondigd zoals Apple Arcade voor gaming en een eigen Netflix-concurrent genaamd Apple TV+.

Het opslaan van al die muziek, games en series gebruikt niet alleen veel ruimte, maar voor streaming is ook veel bandbreedte nodig. Het is alweer enige tijd geleden dat we iets hebben gehoord over Apple’s eigen datacenters. Het is doorgaans goedkoper om een eigen datacenter te bouwen, dan capaciteit externe in te kopen. Toch kan het ook aantrekkelijk zijn om voor externe partijen te kiezen. Apple is nu niet verantwoordelijk voor het beheer van de servers en kan gewoon tegen een API van Amazon programmeren. Dat zorgt er ongetwijfeld voor dat nieuwe diensten sneller in de lucht zijn, en daar profiteren gebruikers weer van.

CNBC

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Airheart

  Als Amazon de inhoud maar niet kan aftappen. Wie garandeert dat?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Airheart op 23 april 2019 19:36
  Als Amazon de inhoud maar niet kan aftappen. Wie garandeert dat?

  Apple als het goed is, met crypto. Zie hier hun informatie erover

  https://support.apple.com/nl-nl/HT202303

  Maar bijna niks is 100% te garanderen.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Apple kan altijd goed partneren met andere bedrijven, totdat ze concurrent worden op een bepaald terrein. Dat gaat nu natuurlijk gebeuren met de video diensten. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt :p.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb het artikel aangevuld met een alinea over dat data die versleuteld opgeslagen is.

 • Profielfoto
  Airheart

  Dank voor de antwoorden. Toch blijft het een gek gevoel dat voor mij heel persoonlijke gegevens niet alleen bij Apple maar ook bij Amazon opgeslagen liggen. Weliswaar versleuteld, maar toch.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Airheart op 24 april 2019 11:21
  Dank voor de antwoorden. Toch blijft het een gek gevoel dat voor mij heel persoonlijke gegevens niet alleen bij Apple maar ook bij Amazon opgeslagen liggen. Weliswaar versleuteld, maar toch.

  Gelukkig is ’t slechts een gevoel. Dankzij de versleuteling is het niet meer of minder veilig als er een ander logo op het datacenter staat.