Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2019

Medewerkers Amazon horen de raarste dingen via Alexa-gesprekken

Slimme speakers zijn in, maar brengen nogal wat implicaties voor je privacy met zich mee. Amazon is met de Echo de eerste fabrikant die een controversiële stap heeft genomen. Medewerkers van het bedrijf luisteren naar commando’s die gebruikers aan Alexa geven. Ze werden bovendien wel eens gedeeld.

Dit gebeurt volgens Amazon om een gegronde reden, namelijk het algoritme verbeteren. Er wordt geluisterd naar de vraag van de gebruiker en het antwoord dat Alexa gaf. Dat is nodig om te kijken of de software goed werkt. Daarbij worden echter ook veel privacygevoelige gesprekken opgepikt en door medewerkers in een chatbox gedeeld.

Medewerkers horen de raarste dingen

Medewerkers verklaren tegen Bloomberg dat er naar ongeveer duizend opnames per dag wordt geluisterd. Werkzaamheden van de medewerkers bestaan onder andere uit het taggen van relevante categorieën in commando’s. Als uit de context blijkt dat iemand het over ‘Taylor Swift’ heeft, moet het verzoek het label ‘artiesten en muziek’ krijgen.

Er zijn echter lang niet allemaal onschuldige opnamen te horen. De gesprekken die medewerkers moeten beluisteren bevatten van alles. Soms zijn het gewone huiselijke dingen zoals mensen die vals zingen onder de douche of in de keuken. Er zijn echter ook geluiden die wijzen op niet-vrijwillige seks en kinderen die mishandeld worden en om hulp schreeuwen. Amazon grijpt in dat soort gevallen niet in. Dat is immers niet de taak van de medewerkers. Opvallende clips werden echter wel eens in een interne chatbox gedeeld.

Amazon Alexa
Klik/tap voor groter.

Niet alleen Amazon Alexa

In een reactie zegt Amazon dat er een streng beleid is rondom het luisteren opnamen. Er zijn operationele en technische maatregelen zoals twee-staps-authenticatie geïmplementeerd en er is een zerotolerancebeleid voor misbruik.

Het is niet ongewoon dat medewerkers naar audio-opnamen luisteren om de reacties van virtuele assistenten te verbeteren. Google doet het ook, maar vervormt stemmen om het identificeren van mensen te voorkomen. Apple bewaart commando’s die aan Siri zijn gegeven ook zes maanden op een server. Deze worden echter voor het opslaan al geanonimiseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medewerkers Amazon horen de raarste dingen via Alexa-gesprekken
Sluiten