Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 5 april 2019

Zeldzame misstap: hoe AirPower naar verluidt de mist in ging

Vorige week kondigde Apple heel tactisch in de avonduren aan dat de draadloze 3-in-1-lader AirPower nooit het daglicht zou zien. Een zeldzame misstap voor het bedrijf dat doorgaans producten aankondigt die snel uitkomen. Waar ging het mis? We horen nu via-via een verhaal dat zeer plausibel kan zijn.

Wat maakte AirPower anders?

We beginnen met een veelgehoord misverstand uit de wereld te helpen. Omdat de aankondiging van AirPower inmiddels zo lang geleden is (september 2017), is bij sommigen het beeld ontstaan dat het een ‘gewone’ QI-lader is met ruimte voor drie apparaten. Een dergelijke lader maken is niet zo moeilijk. Het is gewoon een kwestie van drie spoelen naast elkaar in een plastic behuizing stoppen. Veel Chinese fabrikanten op bijvoorbeeld AliExpress verkopen dergelijke laders.

AirPower was geavanceerder. Apple wilde dat het mogelijk was om een apparaat op iedere positie te leggen. Je zou je geen zorgen hoeven te maken of je een iPhone, Apple Watch of AirPods direct op de spoel legde. Dit wilde het bedrijf bereiken door meerdere spoelen te stapelen. Dit zorgde echter voor oververhitting en interferentie.

AirPower schema
Uit een eerder aangevraagd patent blijkt hoe AirPower werkt – Klik/tap voor groter.

Ontwikkeling aanvankelijk door PowerByProxi

Volgens een bron van ATP was AirPower aanvankelijk geen idee van Apple. De draadloze 3-in-1-lader was een prototype van een bedrijf uit Nieuw-Zeeland genaamd PowerByProxi. Dit bedrijf was naar verluidt in gesprek met Apple om overgenomen te worden en had een experimentele versie van AirPower. Apple was onder de indruk en nam het bedrijf uiteindelijk ook over, maar nam daarmee ook een behoorlijk risico.

Het prototype dat PowerByProxi liet zien, was nog niet klaar voor massaproductie. Het was groter, zwaarder en werkte maar een korte tijd. Er zou nog veel werk verzet moeten worden om er een volwassen consumentenproduct van te maken. Blijkbaar hebben het bedrijf en Apple zich daarop verkeken. Wat ook niet hielp is dat PowerByProxi zich voorheen vooral richtte op het maken van industriële oplossingen. Het kleine bedrijf had weinig ervaring met consumentenproducten.

Heeft Apple dan een miskoop gedaan? Absoluut niet, want PowerByProxi was tegelijk met de ontwikkeling van AirPower ook belast met het maken van het laadmechanisme van de Apple Pencil 2. Dat werkt uitstekend. Je kunt de Pencil magnetisch op de iPad Pro bevestigen en het digitale potlood wordt geladen. Dat de Pencil 2 tegelijk met AirPower werd gemaakt, hielp natuurlijk niet. Het kleine team moest twee producten afleveren en AirPower kreeg naar verluidt een lagere prioriteit. Dat is een logische keuze, want de iPad Pro 2018 met Apple Pencil 2 moest hoe dan ook in oktober 2018 de deur uit.

iPad Pro 2018 Apple Pencil
Klik/tap voor groter.

Vooral een twijfelachtige PR-strategie

Als dit verhaal klopt, wat we uiteraard niet kunnen verifiëren, dan is de grootste misser van Apple misschien niet het schrappen van AirPower, maar de twijfelachtige PR-strategie. Volgens officiële documenten werd PowerByProxi in oktober 2017 officieel door Apple overgenomen. De aankondiging van AirPower was echter in september 2017. De bedrijven waren ongetwijfeld al een tijdje in gesprek en er was een intentieovereenkomst, maar het is een flink risico om een product gebaseerd op een prototype van een bedrijf dat op papier nog niet overgenomen is aan te kondigen.

Het is echter niet onbegrijpelijk, want bedrijven die overgenomen willen worden laten de werkelijkheid er vaak iets mooier uitzien dan het is. Ze willen immers zo aantrekkelijk mogelijk overkomen op de koper. Dat dit ervoor heeft gezorgd dat Apple tijdens zijn belangrijkste presentatie van 2017 een product heeft aangekondigd dat alleen als prototype bestond, is uitzonderlijk en -als het klopt- op zijn minst een twijfelachtige PR-strategie te noemen.

AirPower Airpods 2
Na de keynote in september van 2017 toonde Apple niet-functionele prototypes aan aanwezige journalisten – Klik/tap voor groter.

AirPower last-minute geschrapt

Een ander fascinerend detail is dat de beslissing om AirPower te schrappen zeer recent lijkt genomen. De draadloze lader werd begin maart nog met nieuwe productfoto’s klaargezet op Apple’s website. Op de verpakking van de AirPods 2 staat de draadloze 3-in-1-lader ook afgedrukt. Blijkbaar was Apple er eind 2018 nog van overtuigd dat AirPower ging lukken. Was het apparaat bijna klaar en heeft Apple er door een defect dat vlak voor de start van de massaproductie aan het licht kwam voor moeten kiezen om het product te schrappen? Het lijkt er immers verdacht veel op.

We zullen waarschijnlijk nog jaren moeten wachten tot een vertrekkend Apple-medewerker uit de school klapt met details die te verifiëren zijn, maar dit verhaal klinkt op zijn minst plausibel. (Zie ook → Apple’s gebroken beloftes en flops: AirPower, FaceTime en meer)

AirPower AirPods 2
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Zeldzame misstap: hoe AirPower naar verluidt de mist in ging
Sluiten