Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 12 april 2019

AirPods met Android: uitleg, mogelijkheden en beperkingen

AirPods zijn populairder dan ooit en veel bezitters van een Android-smartphone vragen zich af of Apple’s draadloze oortjes ook met hun toestel werken. Wij hebben dit getest met de nieuwste toestellen van Samsung, Huawei en OnePlus. Het goede nieuws: het werkt. Het slechte nieuws: er zijn wel wat beperkingen. Alles op een rij.

AirPods koppelen met Android-telefoon

Om de AirPods met een iPhone of iPad te verbinden hoef je alleen maar het doosje in de buurt van het apparaat te openen en de rest gaat vanzelf. Op Android is het helaas iets lastiger, maar goed mogelijk. Je dient de draadloze oortjes eerst in verbindingsmodus te zetten en daarna via het Bluetooth-menu van je toestel te verbinden.

  • Stop de AirPods in het meegeleverde doosje.
  • Druk de knop op de achterkant van het doosje in tot het lampje aan de voorkant van het doosje (model met draadloos laden) of bovenkant van het doosje (model zonder draadloos laden) wit gaat knipperen.
  • Open het Bluetooth-menu op je toestel.
  • Tik op de AirPods om ze te koppelen. Standaard worden de draadloze oortjes daarna gebruikt voor muziek, video en oproepen.
AirPods Android Samsung 001
Klik/tap voor groter.

Je kunt de oortjes na gebruik gewoon in het doosje doen en kunt ze daarna als een gewone Bluetooth-koptelefoon gebruiken. Je hoeft ze dan alleen maar in te doen en in het Bluetooth-menu aan te tikken. Helemaal opnieuw koppelen is niet iedere keer nodig.

Geluidskwaliteit: prima

De geluidskwaliteit is gelijk aan die van het gebruik met een iPhone of ander Apple-apparaat. De audio van de draadloze oortjes van Apple gaat gewoon via Bluetooth. Apple voorziet de AirPods wel van een extra chip (een W1-chip bij de modellen uit 2016 en een H1-chip bij AirPods 2 uit 2019), maar die zorgt vooral voor beter bereik en een stabielere verbinding. Dat deze extra chip niet op Android-toestellen gebruikt wordt, doet niet af aan de geluidskwaliteit.

Draadloos bereik en stabiliteit: flink minder

Bij het bereik en de stabiliteit van de verbinding is dat echter een heel ander verhaal. Wij hebben Apple’s draadloze oortjes een aantal dagen geprobeerd met Android-toestellen en merkten een achteruitgang in bereik. Als je telefoon in je zak of tas zit of op je bureau ligt merk je er niets van. Bij binnenshuis rondlopen was het bereik echter maar 60 procent van wat de iPhone biedt. Buitenshuis is het beter, maar nog steeds niet gelijk aan dat van de iPhone.

De stabiliteit van de verbinding is over het algemeen prima, behalve wanneer je even buiten bereik raakt. Dan duurt het soms even voordat de linker en rechterkant weer synchroon zijn. Je hoort dan een kleine echo. Het lost zich echter vanzelf op. Met een Apple-apparaat komt dit nooit voor.

AirPods Android 002
Klik/tap voor groter.

Slimme functies onder Android

Apple’s draadloze oortjes zijn ook voorzien van allerlei slimme functies. Als je bijvoorbeeld één AirPod uit je oor haalt, stopt de muziek. Apple noemt dit oordetectie. De AirPods 2 uit 2019 hebben ook ondersteuning voor “Hey Siri” en je kunt instellen wat er bij dubbel tappen op de oortjes moet gebeuren. Deze functies werken wel en niet:

  • Inkomende oproepen aannemen met tik op AirPod: werkt.
  • Oordetectie: werkt niet.
  • Hey Siri: werkt niet, roept geen Google Assistant of Bixby op.
  • Tikgebaren: wisselend (zie hieronder).
AirPods Android bellen
Klik/tap voor groter.

Tikgebaren AirPods werken wisselend

AirPods ondersteunen een keur aan tikgebaren. Je kunt dingen laten gebeuren als je op de linker of rechter AirPod tikt. Standaard roept een dubbele tik op eender welke AirPod dan ook Siri op. Dat werkt natuurlijk niet op Android. Maar een aantal andere opties wel. Zo kun je instellen dat tikken op je linker AirPod naar het vorige nummer gaat en een tik op de rechter naar het volgende nummer. Je kunt ook een tikgebaar instellen voor afspelen of pauze.

Deze laatstgenoemde twee opties werken ook op de meeste Android-toestellen, maar je moet de tikgebaren dan eerst wel éénmalig via een iPhone of iPad instellen. Eenmaal ingesteld werken ze ook op een Android-toestel, al kan het gedrag per fabrikant verschillend zijn. (Zie ook → Tip: pas de acties bij dubbel tikken op je AirPods aan)

AirPods tikken aanpassen 001
Klik/tap voor groter.

Disclaimer: Het gedrag van AirPods kan per Android-versie en toestel verschillend zijn. De conclusies in dit artikel zijn gebaseerd op Android 9 Pie met software van Samsung, Huawei en OnePlus. Heb je een andere versie of fabrikant? Dan kan het gedrag afwijken.

Reageer op artikel:
AirPods met Android: uitleg, mogelijkheden en beperkingen
Sluiten