Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 april 2019

Vooraanstaand AI-expert Google stapt over naar Apple

Apple heeft een vooraanstaand AI-expert van Google aangenomen. Het gaat om Ian Goodfellow, een van de meest prominente namen in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hij werkte eerder bij zowel Google als het door Elon Musk opgerichte laboratorium OpenAI.

Goodfellow is niet de eerste AI-expert van Google die de overstap naar Cupertino maakt. Eerder vertrok John Giannandrea, die onder andere het spamfilter van Gmail en een groot deel van Google Assistant ontwikkelde, al naar Apple. Hij is nu Senior Vice President en overziet onder Tim Cook rechtstreeks de inspanningen op het gebied van machine learning en AI.

Bekend om controversiële toepassing techniek

Ian Goodfellow staat bekend om de uitvinding van zogenaamde generatieve antagonistische netwerken (GAN). Die maken het mogelijk maken om zelfstandig afbeeldingen van mensen en objecten te genereren. Een mooi voorbeeld van de werking is de website thispersondoesnotexist.com die een gegenereerde foto van een mens toont die niet bestaat.

Het werk van de onderzoeker wordt ook veel gebruikt in deepfakes, waarbij in video een gezicht wordt vervangen. Er zijn ook positieve toepassingen, zoals het automatisch genereren van kunst. Vorig jaar werd het algoritmisch gemaakte Portret van Edmond de Bellamy voor bijna vier ton geveild.

Ian Goodfellow Apple Google
Ian Goodfellow (archieffoto uit 2017) – Klik/tap voor groter.

Van Google naar Apple’s Special Projects Group

De onderzoeker gaat werken bij de Special Projects Group van Apple. Dat is voornamelijk een afdeling die aan producten of technieken werkt die nog niet aangekondigd zijn. Denk aan bijvoorbeeld de Apple Car. Uiteraard laat Apple zoals altijd niet los waar Goodfellow precies aan gaat werken. Er zijn echter genoeg uitdagingen voor de man die zeer invloedrijk is geweest op het gebied van AI en een belangrijke techniek heeft gevormd. (Zie ook → Nieuwe details over Apple’s zelfrijdende auto)

Reageer op artikel:
Vooraanstaand AI-expert Google stapt over naar Apple
Sluiten