Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2019
Leestijd: 2 minuten

5G in Nederland: Huawei niet welkom, probleem voor KPN?

De aanleg van 5G gaat ook in Nederland beginnen, maar niet zonder horten of stoten. Een groot punt is of apparatuur van Huawei gebruikt mag worden. Onder andere KPN wil dit inzetten, maar het Chinese bedrijf ligt onder vuur wegens vermeende spionage in opdracht van de Chinese staat.

Nu heeft een kamermeerderheid gestemd voor het weren van Huawei bij de aanleg van 5G in Nederland. CDA, D66, Groenlinks en VVD willen vooralsnog het zekere voor het onzekere nemen. Er loopt ook een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die moet beoordelen of het Chinese bedrijf wel te vertrouwen is.

5G met apparatuur Huawei te groot risico

VVD-Kamerlid Weverling wil voorlopig geen vervolgstappen nemen en roept politici op om ‘niet naïef te zijn’. Volgens CDA-Kamerlid Van den Berg vormt het feit dat 5G voortbouwt op het huidige mobiele netwerk het grootste risico. “Totdat zeker is dat het veilig is, kunnen we beter geen zaken doen met Huawei.” Ook GroenLinks-Kamerlid Van der Lee noemt het risico dat een andere partij via 5G toegang zou krijgen tot vitale infrastructuur enorm. “Het kan ook een kerncentrale zijn. Dus: niet doen met Huawei. Kijk liever naar andere, Europese bedrijven met vergelijkbare technologie.”

Landen als de VS, Australië en Japan hebben netwerkapparatuur van Huawei inmiddels in de ban gedaan. Ook Polen en Duitsland overwegen een ban op 5G-apparatuur van het Chinese bedrijf. Er is veel druk vanuit de VS om niet met de Chinese telecomgigant in zee te gaan. Het land dreigt de samenwerking met Europese partners op te zeggen als netwerken op basis van Huawei-apparatuur gebouwd worden.

mobiel internet in nederland
Klik/tap voor groter.

Probleem voor KPN?

Dit besluit kan wel eens een probleem voor KPN gaan vormen. De Nederlandse provider heeft volgens RTL Z een principe-overeenkomst met Huawei gesloten voor de levering van 5G-apparatuur. Er hoeft naar verluidt alleen nog een handtekening gezet te worden en de opbouw van het netwerk kan beginnen. Dat plan gaat ongetwijfeld niet meer door. Of andere Nederlandse providers ook met Huawei in zee willen gaan, is vooralsnog onduidelijk.

Huawei weerlegt de beschuldigingen van spionage in opdracht van de Chinese staat met klem. Opmerkelijk is dat de beschuldigingen voornamelijk van de Verenigde Staten komen, maar het land nog geen enkel bewijs heeft geleverd. Dat maakt het een lastig dossier dat Apple ook voor een dilemma zet. (Zie ook → iPhone met 5G: Apple krijgt hulp uit onverwachte hoek)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5G in Nederland: Huawei niet welkom, probleem voor KPN?
Sluiten