5G in Nederland: Huawei niet welkom, probleem voor KPN?

Door: Raymon Mens - 5 reacties
5G in Nederland

De aanleg van 5G gaat ook in Nederland beginnen, maar niet zonder horten of stoten. Een groot punt is of apparatuur van Huawei gebruikt mag worden. Onder andere KPN wil dit inzetten, maar het Chinese bedrijf ligt onder vuur wegens vermeende spionage in opdracht van de Chinese staat.

Nu heeft een kamermeerderheid gestemd voor het weren van Huawei bij de aanleg van 5G in Nederland. CDA, D66, Groenlinks en VVD willen vooralsnog het zekere voor het onzekere nemen. Er loopt ook een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die moet beoordelen of het Chinese bedrijf wel te vertrouwen is.

5G met apparatuur Huawei te groot risico

VVD-Kamerlid Weverling wil voorlopig geen vervolgstappen nemen en roept politici op om ‘niet naïef te zijn’. Volgens CDA-Kamerlid Van den Berg vormt het feit dat 5G voortbouwt op het huidige mobiele netwerk het grootste risico. “Totdat zeker is dat het veilig is, kunnen we beter geen zaken doen met Huawei.” Ook GroenLinks-Kamerlid Van der Lee noemt het risico dat een andere partij via 5G toegang zou krijgen tot vitale infrastructuur enorm. “Het kan ook een kerncentrale zijn. Dus: niet doen met Huawei. Kijk liever naar andere, Europese bedrijven met vergelijkbare technologie.”

Landen als de VS, Australië en Japan hebben netwerkapparatuur van Huawei inmiddels in de ban gedaan. Ook Polen en Duitsland overwegen een ban op 5G-apparatuur van het Chinese bedrijf. Er is veel druk vanuit de VS om niet met de Chinese telecomgigant in zee te gaan. Het land dreigt de samenwerking met Europese partners op te zeggen als netwerken op basis van Huawei-apparatuur gebouwd worden.

KPN 5g
Klik/tap voor groter.

Probleem voor KPN?

Dit besluit kan wel eens een probleem voor KPN gaan vormen. De Nederlandse provider heeft volgens RTL Z een principe-overeenkomst met Huawei gesloten voor de levering van 5G-apparatuur. Er hoeft naar verluidt alleen nog een handtekening gezet te worden en de opbouw van het netwerk kan beginnen. Dat plan gaat ongetwijfeld niet meer door. Of andere Nederlandse providers ook met Huawei in zee willen gaan, is vooralsnog onduidelijk.

Huawei weerlegt de beschuldigingen van spionage in opdracht van de Chinese staat met klem. Opmerkelijk is dat de beschuldigingen voornamelijk van de Verenigde Staten komen, maar het land nog geen enkel bewijs heeft geleverd. Dat maakt het een lastig dossier dat Apple ook voor een dilemma zet. (Zie ook → iPhone met 5G: Apple krijgt hulp uit onverwachte hoek)

NOS

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  MacDon

  ASML! Echt schandalig. Mensen pas op met die o zo betaalbare Chinese spullen.
  Eerlijk gezegd vind ik dat Apple op vele gebieden de Prijs/kwaliteit niet op orde heeft, maar je ziet nu toch steeds duidelijker de keerzijde van dat “veel-voor-weinig-principe”.

  Huawei is gewoon eigendom van de Chinese staat. Simpelweg omdat ELK BEDRIJF door de staat gecontroleerd wordt.
  Mijn insteek is: zoveel mogelijk vermijden. Maar dat doe ik ook al met Google en Facebook (ligt er al een hele tijd uit en voelt heerlijk).

 • Profielfoto
  Jeroenbuzz

  De modems die KPN op dit moment levert (Experiaboxen) zijn al van de Chinese telekomleverancier ZTE. In de VS wordt naast Huawei ook ZTE verbannen vanwege dezelfde soort risico’s. De Chinezen hebben de laatste jaren niet bepaald een goed track record opgebouwd als het gaat om privacy en respect voor intellectueel eigendom. Het is daarom wellicht nog niet zo’n gek idee om dit soort bedrijven te weren in de aanleg van onze ICT infrastructuur.

 • Profielfoto
  cheque

  Het is bekend dat dit soort bedrijven door Chinese overheidssubsidie goedkoper kunnen bieden op de westerse markt, en geen eerlijke concurrentie zijn voor de Europese bedrijven die deze overheids ondersteuning niet hebben.

  Hert doel is interveniëren en macht naar zich toetrekken, heel erg naar! Daar gaat onze lang bevochten vrijheid!

  Weg ermee met dit soort praktijken!

 • Profielfoto
  donut

  Google is your friend! Huawei the enemy!

  Ik denk dat Europa werk moet maken van een eigen ICT-industrie. Zowel de Amerikanen als de Chinezen zijn niet te vertrouwen om verschillende redenen.

  De Tweede Kamer maakt zich te vaak schuldig aan het meteen inspringen op nieuws zonder zich goed ingelezen te hebben. Stemming makerij en populisme vieren hoogtij. Men zou zich niet bezig moeten houden met de waan van alledag.

   

 • Profielfoto
  Edwin

  Ben niet blij met de straling van het 5G netwerk, het kan behoorlijke lichamelijke schade veroorzaken. En test met 5G liet vogels uit de lucht vallen. Dus wees voor bereid.