‘Ontwikkeling 5G-modem voor iPhone blijft ernstig achter’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Je merkt het steeds vaker: 5G komt eraan. In Nederland wil T-Mobile in 2020 een landelijk 5G-netwerk in de lucht hebben en Samsung komt deze week met een 5G-versie van de Galaxy S10. En bij Apple? Daar gaat het naar verluidt slecht. Het vlot niet met 5G-modems voor de iPhone.

Volgens een nieuw bericht van Fast Company loopt de ontwikkeling van een 5G-modem voor de iPhone dermate veel vertraging op dat het plan om in de zomer van 2020 te gaan testen geschrapt is. De precieze reden? Apple’s modemleverancier Intel haalt zijn deadlines niet. Daardoor lijkt het erop dat de iPhone niet voor september 2021 voorzien zal zijn van een 5G-chip.

iPhone tot 2021 zonder 5G?

Mogelijk heeft Apple dit risico bewust genomen. De enige chipmaker die namelijk wél succesvol 5G-modems produceert is Qualcomm. Vaste lezers zullen weten dat Apple in een ernstig juridisch conflict met deze Amerikaanse modemfabrikant verwikkeld is. Er worden boetes van miljoenen uitgedeeld en Apple hangt door dit conflict een iPhone-verkoopverbod boven het hoofd. Daarom is de iPhone-maker geheel afhankelijk van Intel.

Het vertrouwen in Intel is volgens insiders klein. Apple zou deze zomer de eerste functionele prototypen nodig hebben om de iPhone in 2021 van 5G te voorzien. Het lijkt er echter niet op dat dit gaat lukken. Op de korte termijn lijkt er geen plan B te zijn, maar Apple is het soort bedrijf dat altijd voor rugdekking op de lange termijn zorgt. Volgens bronnen van Fast Company werken er meer dan 1.000 ingenieurs aan een eigen 5G-modem voor de iPhone. Er zijn chip-ontwerpers van onder andere Intel en Qualcomm aangenomen om onder leiding van Apple’s chip-meester Johny Srouji een eigen 5G-chip te maken. Eerder hoorden we al dat er een aparte afdeling voor 5G is opgericht.

Intel 5G modem iPhone
Klik/tap voor groter. Bron:

5G in Nederland

In Nederland hoeven we voor 2020 niet op 5G te rekenen. Nederlandse providers zijn erg terughoudend met aankondigingen over het nieuwe mobiele netwerk. De enige uitzondering is T-Mobile. De provider wil Den Haag nog in 2019 van experimenteel 5G voorzien, daarna moet landelijke dekking in 2020 volgen. Eerder lijken providers sowieso niet te kunnen starten, want er wordt nog gewacht op de veiling van de benodigde frequenties. Het ministerie van Economische Zaken moet die organiseren, maar heeft nog geen datum aangekondigd. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Vaagstra

  Ik lees meer en meer dat Apple de boel technisch niet in orde heeft. Moet terugdenken aan de 90’s toen Steve Jobs weg was, toen was Apple ook aan het zwalken.

 • Profielfoto
  rabuto

  Ik ook steeds meer…

 • Profielfoto
  rabuto

  een hoop net niet gehalte.

 • Profielfoto
  Bonte

  5G is nog voor jaren vaporware, het duurt nog 2 jaar voordat de grote installaties starten, bijna volledige coverage hopelijk tussen 5 en 10 jaar en de huidige toestellen kunnen de snelheid niet eens aan, je zal al blij mogen zijn met een verdubbeling.

  Apple wacht best een paar jaar tot de chips zuiniger zijn en alles wel gaat werken zoals verwacht.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik zie ook helemaal de reden niet om ons zo te haasten… als we tegen 2025 een goed 5g netwerk en compatibele telefoon hebben is dat toch meer dan snel genoeg?!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Vaagstra, ook in de jaren 30 liep het niet goed met Apple, hoor.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Vaagstra op 4 april 2019 11:04
  Ik lees meer en meer dat Apple de boel technisch niet in orde heeft. Moet terugdenken aan de 90’s toen Steve Jobs weg was, toen was Apple ook aan het zwalken.

  Dat zie je veel inderdaad. Ze lijken ook steeds meer in de copy modes te raken. En niet meer zelf inventieve zaken ontwikkelen.

  Aan de andere kant. Voor 2020-2024 hoef je echt nog geen (duur) 5g modem te hebben. Zo vaart gaat het nog niet lopen.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Alle Nederlands netwerk providers zijn op dit moment druk bezig met de nieuwe 5G technologie. En zodra dit netwerk wordt uitgerold, is het natuurlijk wel fijn als er afnemers zijn in de vorm van 5G capabele apparaten zoals telefoons. Maar eerlijk is eerlijk: Samsung en Huawei timmeren op dit moment al lekker aan de weg om mobieltjes gereed te maken voor 5G of hebben ze zelfs al!

  Die fabrikanten bouwen op die manier een technologische voorsprong op t.o.v. Apple.

 • Profielfoto
  icegodd

  Huidige 4G loopt ook verachter vergeleken met Samsung of Huawei (Speed and power use).

 • Profielfoto
  Di May

  Haast en Spoed …
  Liever een traag ontwikkelend Apple,
  dan goedkoop geklooi.