Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 april 2019

‘Ontwikkeling 5G-modem voor iPhone blijft ernstig achter’

Je merkt het steeds vaker: 5G komt eraan. In Nederland wil T-Mobile in 2020 een landelijk 5G-netwerk in de lucht hebben en Samsung komt deze week met een 5G-versie van de Galaxy S10. En bij Apple? Daar gaat het naar verluidt slecht. Het vlot niet met 5G-modems voor de iPhone.

Volgens een nieuw bericht van Fast Company loopt de ontwikkeling van een 5G-modem voor de iPhone dermate veel vertraging op dat het plan om in de zomer van 2020 te gaan testen geschrapt is. De precieze reden? Apple’s modemleverancier Intel haalt zijn deadlines niet. Daardoor lijkt het erop dat de iPhone niet voor september 2021 voorzien zal zijn van een 5G-chip.

iPhone tot 2021 zonder 5G?

Mogelijk heeft Apple dit risico bewust genomen. De enige chipmaker die namelijk wél succesvol 5G-modems produceert is Qualcomm. Vaste lezers zullen weten dat Apple in een ernstig juridisch conflict met deze Amerikaanse modemfabrikant verwikkeld is. Er worden boetes van miljoenen uitgedeeld en Apple hangt door dit conflict een iPhone-verkoopverbod boven het hoofd. Daarom is de iPhone-maker geheel afhankelijk van Intel.

Het vertrouwen in Intel is volgens insiders klein. Apple zou deze zomer de eerste functionele prototypen nodig hebben om de iPhone in 2021 van 5G te voorzien. Het lijkt er echter niet op dat dit gaat lukken. Op de korte termijn lijkt er geen plan B te zijn, maar Apple is het soort bedrijf dat altijd voor rugdekking op de lange termijn zorgt. Volgens bronnen van Fast Company werken er meer dan 1.000 ingenieurs aan een eigen 5G-modem voor de iPhone. Er zijn chip-ontwerpers van onder andere Intel en Qualcomm aangenomen om onder leiding van Apple’s chip-meester Johny Srouji een eigen 5G-chip te maken. Eerder hoorden we al dat er een aparte afdeling voor 5G is opgericht.

Intel 5G modem iPhone
Klik/tap voor groter.

5G in Nederland

In Nederland hoeven we voor 2020 niet op 5G te rekenen. Nederlandse providers zijn erg terughoudend met aankondigingen over het nieuwe mobiele netwerk. De enige uitzondering is T-Mobile. De provider wil Den Haag nog in 2019 van experimenteel 5G voorzien, daarna moet landelijke dekking in 2020 volgen. Eerder lijken providers sowieso niet te kunnen starten, want er wordt nog gewacht op de veiling van de benodigde frequenties. Het ministerie van Economische Zaken moet die organiseren, maar heeft nog geen datum aangekondigd. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ontwikkeling 5G-modem voor iPhone blijft ernstig achter’
Sluiten