Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 april 2019

Kabinet: 5G is geen gevaar voor volks­gezondheid (maar…)

Is 5G veilig voor mensen? De Nederlandse stichting ElektroHyperSensitiviteit claimt van niet en een aantal onderzoekers en dokters willen via actiegroep The 5G Appeal verder onderzoek afdwingen. Het Nederlandse kabinet zegt nu echter dat 5G veilig is voor mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezondheidsraad.

De ministeries van Klimaat en Medische Zorg en Sport en van Economische Zaken delen die conclusies vandaag in een kamerbrief (PDF). Daarin is te lezen dat 5G geen gevaar voor de volksgezondheid vormt, zolang blootstelling aan het signaal onder de wettelijke limieten blijft.

Wettelijke limieten voor staling 5G

Die limieten voor 5G-straling zijn overigens nog niet helemaal wettelijk. Het gaat om een Europees advies dat door de telecombranche gevolgd wordt. Later dit jaar moeten de bloot­stellings­limieten ook in de Nederlandse wet worden opgenomen. De maximaal toegestane veldsterkte is volgens deze limiet 28V/m (volt per meter),

In een doorsnee straat wordt momenteel een straling van 0,5 tot 3V/m gemeten. Binnenshuis is dat vaak 1V/m en dat is dus ver onder de maximale blootstellingslimiet. Het kabinet verwacht dat ook met nieuwe antenne-installaties er een grote veiligheidsmarge is die niet zorgt voor nadelige effecten op de gezondheid. Zelfs niet bij kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en zieken. In de Kamerbrief staat dat er geen bewezen verband bestaat tussen langdurig gebruik van een mobiele telefoon en het risico op het ontstaan van tumoren in de hersenen of het hoofd-halsgebied.

5G antenne
Klik/tap voor groter.

Antwoord op actiegroepen

Tot slot komt het kabinet ook nog terug op een kritisch artikel dat begin 2019 in De Groene Amsterdammer verscheen. Hierin wijst actiegroep The 5G Appeal op de schadelijkheid van signalen. De groep wil een stop op de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk totdat meer onafhankelijk onderzoek gedaan is.

Volgens de ministeries wordt in deze publicaties echter selectief met informatie omgegaan. Het betreffen onderzoeken waarbij biologische effecten bij cellen, planten en dieren gevonden zijn. Vaak ook nog bij blootstellingsniveaus boven de wettelijke limieten. In de brief staat verder: “Deze biologische effecten zijn veranderingen in het lichaam die volgens het Kennisplatform EMV niet tot gezondheidsschade leiden. Het is daarnaast niet mogelijk effecten in cellen, planten en dieren te vertalen naar gezondheidseffecten bij mensen.”

5G in Nederland en België

Voordat de aanleg van 5G in Nederland en België kan beginnen, moeten eerst de benodigde frequenties geveild worden. In Nederland staat dit voor eind 2019 of begin 2020 op de planning. T-Mobile heeft al aangekondigd in 2020 een landelijk 5G-netwerk live te willen hebben. In België loopt de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk echter vertraging op. De verschillende regio’s (Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië) kunnen het niet eens worden over de verdeling van opbrengsten van de frequentieveilingen. (Zie ook → “Een ordinaire geldkwestie” – 5G in België definitief vertraagd)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: 5G is geen gevaar voor volks­gezondheid (maar…)
Sluiten