Raymon Mens
Raymon Mens App Store 25 maart 2019

Nieuwe maatregelen: WhatsApp voert strijd tegen fake news op

Facebook staat onder grote druk op iets te doen tegen de verspreiding van fake news. Dat laat zich niet alleen in de Facebook-app zelf zien, ook dochterbedrijf WhatsApp krijgt regelmatig nieuwe functies die de verspreiding van desinformatie tegen moeten gaan.

De afgelopen tijd zijn twee nieuwe functies getest. De eerste richt zich op het snel kunnen zoeken naar de bron van een afbeelding. Daarnaast wordt fel ingezet op het aan banden leggen van kettingberichten die massaal doorgestuurd worden.

Snel foto’s checken in WhatsApp

Het gebeurt niet alleen op WhatsApp, maar ook vaak op Twitter. Tijdens bijvoorbeeld een terroristische aanslag circuleren vaak foto’s die niets met deze gebeurtenis te maken hebben en al oud zijn. Een nieuwe functie die binnenkort naar WhatsApp komt, moet je in staat stellen om snel te oordelen of een foto echt is of niet.

Je kunt straks direct vanuit de chat-app een foto op Google zoeken. Dat kan door lang op de foto te drukken en te kiezen voor ‘Zoek op’. Er zal dan op Google worden gezocht naar vergelijkbare foto’s. Zo kun je de authenticiteit checken. De functie zit momenteel in een bètaversie van de chat-app.

Klik/tap voor groter.

Kettingberichten aan banden

WhatsApp voert al langer een strijd tegen kettingberichten die massaal doorgestuurd worden. Onlangs werd het aantal personen of groepen waar een bericht naar doorgestuurd kan worden nog verlaagd naar vijf. In 2017 was de limiet nog 250 ontvangers en in 2018 werd de limiet verlaagd naar 20 chats. Eerder werd al een label geïntroduceerd dat aangeeft dat een bericht doorgestuurd is.

Dat label wordt nu uitgebreid met een indicatie van hoe vak een bericht doorgestuurd is. Als het vaker dan vijf keer doorgestuurd is, volgt het label “vaak doorgestuurd”. Dat wijst op een kettingbericht. Het wordt in een volgende update ook mogelijk om per bericht te kijken hoe vaak het doorgestuurd is.

WhatsApp bericht doorsturen
Klik/tap voor groter.

WhatsApp voert een moeilijke strijd

Omdat berichten die via WhatsApp verzonden worden volledig versleuteld zijn, is het moeilijk voor de dienst om spam en desinformatie te weren. Er is immers geen moderatie mogelijk. Daarom zijn labels en tools belangrijke wapens in de strijd tegen fake news. Op de achtergrond worden nieuwe accounts ook gescand, de dienst heeft daar inmiddels een algoritme voor.

Dit algoritme let er onder andere op of het IP-adres van de registratie uit hetzelfde land komt als het nummer dat is gebruikt. Als dat niet zo is, wordt een account extra in de gaten gehouden. Als een account meteen na registratie direct een grote hoeveelheid berichten gaat versturen, is dat ook een aanwijzing dat het een nepaccount is. Dit soort accounts worden zonder tussenkomst van een mens geblokkeerd. (Zie ook → Zo voorkomt WhatsApp spam en fake nieuws)

Reageer op artikel:
Nieuwe maatregelen: WhatsApp voert strijd tegen fake news op
Sluiten