Weekend poll: maak jij nog foto’s met iets anders dan je iPhone?

Door: Raymon Mens - 28 reacties
Afbeelding: Pexels

De camera van de iPhone (en andere smartphones) wordt ieder jaar beter. Er verschijnen steeds meer modellen met extra lenzen en optische zoom. Oppo liet onlangs zien dan het prima mogelijk is om 10x optische zoom in een smartphone te stoppen.

Maak jij nog foto’s met iets anders dan je iPhone (of smartphone), of voldoet de steeds betere smartphone-camera inmiddels? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een adblocker aan. Geeft niets, we gebruiker er zelf ook een. Om te stemmen moet je ‘m echter wel even uitschakelen. De weekend poll bevat overigens nooit banners.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  macoris

  Waar is de optie: Ik maak geen foto’s met mijn smartphone, of een optie dat je de meeste foto’s met je andere camera maakt en bijna nooit met je smartphone?

 • Profielfoto
  MacDon

  Mis mijn dslr soms teveel. Maar als ik een mooie DOF kan behalen met een Xs dan zal het waarschijnlijk nog minder worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Van een tas vol camera’s ben ik langzaam afgezakt naar alleen nog een GoPro Hero5 en een LG G6. Er zijn momenten dat ik eigenlijk een dikke zoom nodig heb; maar voor die drie keer per jaar had ik geen zin meer om daar een aparte camera voor bij de hand te houden.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De XS maakt leuke foto’s,…..met voldoende licht, daarna ben je er mee weg.
  Eerlijk is eerlijk, overdag schiet ik er wel eens wat mee en dan ziet het er echt mega goed uit.
  Maar meestal maak ik er foto’s mee van producten of degelijke.
  Ik heb daarnaast een D850 waar ik vaak mee op pad gaat, mijn voorkeur is avond en nacht fotografie. Met een iPhone heb je dan niks te vertellen.

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  vorig jaar heb ik mijn Sony A7 met (schitterende) Zeiss lenzen verkocht. Met wat pijn in mijn hart, maar dat ding lag alleen maar oud te worden op een kast. Er is nu iemand anders heel blij mee. Soms mis ik hem nog wel eens, met name wanneer ik s’avonds in low light foto’s wil maken, maar in het algemeen ben ik erg tevreden met de kwaliteit van de foto’s van mn iPhone X.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ja, soms met m’n Sony. IPhone in donker is echt heel slecht.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  macoris op 9 maart 2019 08:22
  Waar is de optie: Ik maak geen foto’s met mijn smartphone, of een optie dat je de meeste foto’s met je andere camera maakt en bijna nooit met je smartphone?

  Idd, Ik maak sporadisch een foto met m’n iPhone, alleen als ik op de fiets naar mn werk ga, en een mooie mistbank zie, verder alleen met mn systeemcamera ”fullframe”, daar kan geen smartfonecamera tegen op:-)

 • Profielfoto
  makasa

  Voor een snapshot is mijn iPhone XS prima. Daar zit ook af en toe best een aardige bij omdat je die altijd bij je hebt en een onverwachts moment daar mee kan vastleggen. Ga je echt op pad om te fotograferen dan is mijn XS niet met mijn D800 te vergelijken. De verschillen zijn dan overduidelijk.
  Maar dat is niet anders dan jaren terug toen de eerste digitale compactcamera’s op de markt kwamen. Dat was een zelfde soort vergelijking.

 • Profielfoto
  Jhollenberg

  Ik maar zeer regelmatig foto’s tijdens voetbalwedstrijden van onze plaatselijke vereniging waar ik lid van ben. Dan ben ik toch blij dat ik mijn D7200 met de Sigma 120-400 mm kan gebruiken.

 • Profielfoto
  Melle

  Nikon D750 hier, met tamron lens. Top combo

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik heb een D850 en maak helemaal geen foto’s meer met de iPhone. Ik vind het serieus nog steeds allemaal 1 grote verfkwast als je de foto op een iMac opent. Misschien ben ik nu wel verwend door de Nikon maar dslr’s en systeemcamera’s zullen altijd de boventoon blijven voeren.

 • Profielfoto
  monty python

  De camera is de niche geworden voor kwaliteit. Gebruik dat heel soms nog eens. Maar 99% van de foto’s zijn herinneringen en die maak ik op de iPhone. En heel veel scans, uiterst makkelijk. Vooral de printer moet het afleggen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Af en toe met mijn Sony Cybershot.

  Deze maakt prachtige zonsondergangen te zien vanaf mijn appartement. Daar kan mijn iphone 6S niet tegenop. Ik voor Macro fotografie ben ik blij, dat ik mijn Sony nog heb.

   

   

 • Profielfoto
  iMac Lover
 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  macoris op 9 maart 2019 08:22
  Waar is de optie: Ik maak geen foto’s met mijn smartphone, of een optie dat je de meeste foto’s met je andere camera maakt en bijna nooit met je smartphone?

  Helemaal mee eens want ik ben een (al zeg ik het zelf) semiprofessionele fotograaf die al sinds zijn 15e fotografeert of te wel 50 jaar. Dan ga je toch geen smartphone gebruiken?

  (God zij dank bestaan er nog geen dslr’s waarmee je kunt telefoneren…)

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat een rare poll! Alsof de iPhone een serieuze camera heeft vervangen.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik betrap me er op dat ik überhaupt bijna geen foto’s meer maak sinds mijn hond november afgelopen jaar is overleden. Als ik terug kijk naar de foto’s die ik voorheen maakte zie ik bijna alleen foto’s met mijn hond er op of de omgeving waar we wandelde. Kortom, tijd voor een nieuwe hond in de loop van het jaar en de camera maar weer eens gebruiken. De smartphone camera wel te verstaan. Ook ik mis zo af en toe wel mijn DSLR maar gebruikte hem echt te weinig. Het verschil tussen een smartphone en een DSLR is nog steeds erg groot al doen de huidige smartphones het behoorlijk goed om lekker mee rond te klikken.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  ro_me op 9 maart 2019 16:06
  Wat een rare poll! Alsof de iPhone een serieuze camera heeft vervangen.

  Uhh, kijk je wel eens om je heen in de stad of in de natuur. En zie je daar nog wel eens een DSLR? En op vakantie? Nope, bijna geen DSLR meer te vinden. Dus je kan wel stellen dat een smartphone de ‘gewone’ camera behoorlijk verdrongen heeft. Ik heb het dan niet over kwaliteit want dat staat er compleet los van.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  sciletto op 9 maart 2019 12:33
  Ik heb een D850 en maak helemaal geen foto’s meer met de iPhone. Ik vind het serieus nog steeds allemaal 1 grote verfkwast als je de foto op een iMac opent. Misschien ben ik nu wel verwend door de Nikon maar dslr’s en systeemcamera’s zullen altijd de boventoon blijven voeren.

  De smartphones voeren echt de boventoon wel hoor. De DSLR en systeemcamera’s zijn wel stukken beter van kwaliteit. Daar ben ik het volkomen mee eens.

 • Profielfoto
  ro_me

  Nick Seamore op 9 maart 2019 17:14

  ro_me op 9 maart 2019 16:06
  Wat een rare poll! Alsof de iPhone een serieuze camera heeft vervangen.

  Uhh, kijk je wel eens om je heen in de stad of in de natuur. En zie je daar nog wel eens een DSLR? En op vakantie? Nope, bijna geen DSLR meer te vinden. Dus je kan wel stellen dat een smartphone de ‘gewone’ camera behoorlijk verdrongen heeft. Ik heb het dan niet over kwaliteit want dat staat er compleet los van.

  Dat zag voor de smartphone  ook niet! De smartphone heeft de 75 euro kostende kodac cameraatjes vervangen! Niet de dsrl of vergelijkbaar. Of zag jij in 2006 iedereen in de Efteling met een drsl rondrennen?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Nick Seamore op 9 maart 2019 17:17

  sciletto op 9 maart 2019 12:33
  Ik heb een D850 en maak helemaal geen foto’s meer met de iPhone. Ik vind het serieus nog steeds allemaal 1 grote verfkwast als je de foto op een iMac opent. Misschien ben ik nu wel verwend door de Nikon maar dslr’s en systeemcamera’s zullen altijd de boventoon blijven voeren.

  De smartphones voeren echt de boventoon wel hoor. De DSLR en systeemcamera’s zijn wel stukken beter van kwaliteit. Daar ben ik het volkomen mee eens.

  Eens, omdat iedereen wel een telefoon hebt en technisch gaat het ook wel goed mits er voldoende licht is. De compositie is vaak om te huilen terwijl er soms ook foto’s tussen zitten die echt goed zijn. Je kan wel een DSLR kopen, maar als het er niet in zit, dan komt het er ook niet uit.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Ik maak alleen maar foto’s met mijn iPhone als ik mijn Canon G7XII of Canon EOS 80D niet bij me heb. De keuze is in dat geval niet moeilijk. Op klein formaat bekeken zien de foto’s van de iPhone er best goed uit, maar bekijk je ze op een 27 inch beeldscherm, dan wint de compactcamera resp. spiegelreflex met afstand.

 • Profielfoto
  macoris

  Nick Seamore op 9 maart 2019 17:14

  ro_me op 9 maart 2019 16:06
  Wat een rare poll! Alsof de iPhone een serieuze camera heeft vervangen.

  Uhh, kijk je wel eens om je heen in de stad of in de natuur. En zie je daar nog wel eens een DSLR? En op vakantie? Nope, bijna geen DSLR meer te vinden. Dus je kan wel stellen dat een smartphone de ‘gewone’ camera behoorlijk verdrongen heeft. Ik heb het dan niet over kwaliteit want dat staat er compleet los van.

  Ik kijk hier regelmatig om me heen in de stad, hier komen (vorig jaar) 8 miljoen toeristen ‘mijn stad’ bezoeken en zie toch bij veel DSLR’s aan de mensen hun nek hangen. De smartphone heeft gewoon de compactcamera’s verdrongen en gezien de spiegelreflex goedkoop is geworden zie je deze veel meer dan vroeger.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik dacht ook wel: definieer regelmatig.

 • Profielfoto
  heartburn

  Een heel goede vraag. Natuurlijk is de kwaliteit van een DSLR en een systeemcamera veel beter dan die van een iPhone, maar voor gewone doordeweekse herinneringen komt het wel heel erg dicht in de buurt. Ik merk dat ik steeds minder vaak de DSLR meeneem en als ik hem bij mij heb toch meestal de iPhone tevoorschijn haal. De camera blijft dan in de tas zitten. Soms is het jammer, want de kwaliteit is wel minder, maar vaak ben ik heel blij met de plaatjes van de iPhone.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  ro_me op 9 maart 2019 16:06

  Wat een rare poll! Alsof de iPhone een serieuze camera heeft vervangen.

  Voor mij wel, al mis ik echt wel eens een goeie lens die echt kan inzoomen, maar als dat vier keer per jaar gebeurd is het veel.

 • Profielfoto
  Yosemite

  De beste camera is de camera die je bij je hebt en dat is zelden mijn spiegelreflexcamera, dus de meeste foto’s maak ik met m’n iPhone.

 • Profielfoto
  n0sTRa

  Vorig jaar amper 65 foto’s gemaakt met de DSLR, rest allemaal met de iPhone, lekker makkelijk, altijd bij…

  Vorige week kreeg ik opeen heimwee en nog eens DSLR bij gepakt, staan er ondertussen al 130 op;)