USB 4.0 wordt net zo snel als Thunderbolt 3

Door: Raymon Mens - 9 reacties
USB 4.0

De ontwikkelingen rondom USB gaan harder dan ooit. Vorige week werd nog aangekondigd dat USB 3.2 de snelheid die gehaald kan worden zal verdubbelen naar maar liefst 20 Gbit/s. Nu komt USB 4.0 al om de hoek kijken. Dat wordt net zo snel als Thunderbolt 3.

Volgens het het USB Implementer Forum krijgt USB 4.0 een doorvoersnelheid van 40 Gbit/s. Dat is even snel als Thunderbolt 3. De nieuwe USB-standaard werkt bovendien alleen maar met USB-C-aansluitingen. Daarmee lijkt het tijdperk van de oude, grote USB-plug definitief voorbij.

USB 4.0 en Thunderbolt 3 versmelten

Opmerkelijk is dat een poort die USB 4.0 ondersteunt, straks ook geschikt is voor alles dat nu met Thunderbolt 3 werkt. Denk bijvoorbeeld aan externe 5K-schermen. Die kunnen nu doorgaans niet op een USB-C-poort aangesloten worden, maar wel op een Thunderbolt 3-poort. Met USB 4.0 moet dat niet meer uitmaken. Alles van Thunderbolt komt ook naar iedere USB-poort.

De versmelting van de twee standaarden wil ook zeggen dat alle kabels voor Thunderbolt 3 geschikt zijn voor USB 4.0. Het bundelen van de twee aansluitingen is mogelijk omdat de licentiekosten voor het gebruik van Thunderbolt onlangs afgeschaft zijn.

Het gebruik van Thunderbolt 3 zit volgens Intel stevig in de lift. Het aantal beschikbare accessoires is het afgelopen jaar verdubbeld. In de volgende generatie Intel-chips (Ice Lake) zit ondersteuning voor Thunderbolt bovendien ingebakken. Nu is nog een aparte chip nodig en dat brengt extra kosten met zich mee. Als Intel Ice Lake eenmaal breed verkrijgbaar is, houdt niets fabrikanten van goedkope laptops en computers tegen om Thunderbolt te ondersteunen. Ze krijgen het immers gratis van de Intel-chip.

Mac Thunderbolt 3

Toekomstmuziek

USB 4.0 is voorlopig nog toekomstmuziek, want eerst moet USB 3.2 nog op de markt komen. Dat is met 20 Gbit/s trager dan Thunderbolt 3, maar ook een prima verbetering tegenover de 10 Gbit/s van USB 3.1. Ondersteuning voor USB 3.2 wordt eind 2019 verwacht in Mac en PC, terwijl USB 4.0 nog zeker tot 2020 op zich zal laten wachten. (Zie ook → USB 3.2 is twee keer zo snel, maar ook verwarrend)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Qua backwards compatible. ☝️

  Als je een oudere USB versie wilt gebruiken moet je ‘m eerst insteken, uittrekken, dan 180º draaien, weer insteken, uittrekken en dan weer insteken.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Alsof ook maar iemand momenteel tegen de limiet van 20Gb/sec aanloopt….

 • Profielfoto
  pannekoek

  polansky op 5 maart 2019 12:26
  Alsof ook maar iemand momenteel tegen de limiet van 20Gb/sec aanloopt….

  Jawel, met storage, bijv een 4-weg M.2 stripe doet hier al fluitend 6GB/s, dat zou ik graag ook mobiel doen, maar helaas is dat te beperkt via Thunderbolt.

   

 • Profielfoto
  TakkU

  polansky op 5 maart 2019 12:26
  Alsof ook maar iemand momenteel tegen de limiet van 20Gb/sec aanloopt….

  Misschien niet met een enkel device, maar wanneer je gaat daisychainen kan je die bandbreedte aardig opvullen. En daarnaast, het grote voordeel is dat je gewoon een directe PCI-E connectie hebt met (bijna) de volle snelheid van een PCI-E poort op een PC. Legio mogelijkheden!

 • Profielfoto
  Shmoo

  polansky op 5 maart 2019 12:26
  Alsof ook maar iemand momenteel tegen de limiet van 20Gb/sec aanloopt….

  😂 😂

  Wedden dat al die mensen op OMT rondhangen, haha.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Yep, hiero;-)

 • Profielfoto
  steveb

  Next
  Thunderbolt 4

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik wil ALLES draadloos en geen snoertje meer zien! Dát is pas innovatie. Weg die troep die alles ontsiert. Wifi wordt steeds sneller, dus het lijkt me beter om daar alles op in te zetten ipv weer een nieuw usb-protocol.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Zo waar als een koe, alleen op dit moment is het nog te beperkt.
  Als je veel shit heen en weer moet pompen met een aantal computers met een groep mensen is TB-3 echt wel lekker.
  Wij als grafisch bedrijf hebben met veel bestanden te maken, het conventionele druk werk valt nog wel mee, dit zijn meestal vector bestanden van een paar kb tot een paar mb groot.
  Onze sign tak daar op tegen heeft vaak grote bestanden.