Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 maart 2019

USB 4.0 wordt net zo snel als Thunderbolt 3

De ontwikkelingen rondom USB gaan harder dan ooit. Vorige week werd nog aangekondigd dat USB 3.2 de snelheid die gehaald kan worden zal verdubbelen naar maar liefst 20 Gbit/s. Nu komt USB 4.0 al om de hoek kijken. Dat wordt net zo snel als Thunderbolt 3.

Volgens het het USB Implementer Forum krijgt USB 4.0 een doorvoersnelheid van 40 Gbit/s. Dat is even snel als Thunderbolt 3. De nieuwe USB-standaard werkt bovendien alleen maar met USB-C-aansluitingen. Daarmee lijkt het tijdperk van de oude, grote USB-plug definitief voorbij.

USB 4.0 en Thunderbolt 3 versmelten

Opmerkelijk is dat een poort die USB 4.0 ondersteunt, straks ook geschikt is voor alles dat nu met Thunderbolt 3 werkt. Denk bijvoorbeeld aan externe 5K-schermen. Die kunnen nu doorgaans niet op een USB-C-poort aangesloten worden, maar wel op een Thunderbolt 3-poort. Met USB 4.0 moet dat niet meer uitmaken. Alles van Thunderbolt komt ook naar iedere USB-poort.

De versmelting van de twee standaarden wil ook zeggen dat alle kabels voor Thunderbolt 3 geschikt zijn voor USB 4.0. Het bundelen van de twee aansluitingen is mogelijk omdat de licentiekosten voor het gebruik van Thunderbolt onlangs afgeschaft zijn.

Het gebruik van Thunderbolt 3 zit volgens Intel stevig in de lift. Het aantal beschikbare accessoires is het afgelopen jaar verdubbeld. In de volgende generatie Intel-chips (Ice Lake) zit ondersteuning voor Thunderbolt bovendien ingebakken. Nu is nog een aparte chip nodig en dat brengt extra kosten met zich mee. Als Intel Ice Lake eenmaal breed verkrijgbaar is, houdt niets fabrikanten van goedkope laptops en computers tegen om Thunderbolt te ondersteunen. Ze krijgen het immers gratis van de Intel-chip.

Toekomstmuziek

USB 4.0 is voorlopig nog toekomstmuziek, want eerst moet USB 3.2 nog op de markt komen. Dat is met 20 Gbit/s trager dan Thunderbolt 3, maar ook een prima verbetering tegenover de 10 Gbit/s van USB 3.1. Ondersteuning voor USB 3.2 wordt eind 2019 verwacht in Mac en PC, terwijl USB 4.0 nog zeker tot 2020 op zich zal laten wachten. (Zie ook → USB 3.2 is twee keer zo snel, maar ook verwarrend)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
USB 4.0 wordt net zo snel als Thunderbolt 3
Sluiten