Apple erkent problemen toetsen­bord MacBook Pro en Air 2018

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De problemen met het toetsenbord van de Mac zijn nog niet voorbij. Apple verbeterde de toetsenborden van de MacBook Pro 2018 en MacBook Air 2018 met een siliconen membraan, maar desondanks zijn de vlinder­toetsenborden van de 3e generatie nog steeds gevoelig voor stof en klein vuil.

Terwijl gebruikers al maandenlang klagen, heeft Apple het probleem nu ook erkend. “We zijn ons ervan bewust dat een klein aantal gebruikers problemen heeft met hun derde generatie vlindertoetsenbord en het spijt ons”, zegt een woordvoerder tegen The Wall Street Journal.

Problemen toetsenbord MacBook Pro en Air 2018

Apple benadrukt echter ook dat “de overgrote meerderheid van de Mac gebruikers een positieve ervaring met het nieuwe toetsenbord” heeft. Het zou om een kleinschalig probleem gaan. De verslaggever van The Wall Street Journal heeft probleem zelf ook. Vier maanden na het kopen van een MacBook Air 2018 begonnen de letters E en R te haperen.

Wij hebben ook last van dit euvel. Bij een een MacBook Air 2018 op de redactie hapert de spatiebalk inmiddels. Soms doet deze het niet, soms verschijnen twee spaties. De publieke lezing is dat het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 en Air 2018 een extra membraan heeft om de toetsen stiller te maken. In interne documenten zegt Apple echter dat het ook dient om vuil en stofjes tegen te houden. Dat lukt blijkbaar toch niet altijd.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Nog geen reparatie­programma

Apple lanceerde vorig jaar een reparatie­programma voor de toetsenborden van de 12-inch MacBook uit 2015, 2016 en 2017 en de Pro uit 2016 en 2017. Deze laptops hebben een vlinder­toetsenbord van de eerste en tweede generatie en zijn nog gevoeliger voor stof en kruimels. Daarom worden defecte toetsen gratis vervangen.

Op dit moment heeft dit programma geen betrekking op de MacBook Pro 2018 of Air 2018. Deze laptops zijn recent op de markt gebracht, dus vallen nog onder de garantie. Nu Apple heeft erkend dat een “klein aantal gebruikers” problemen heeft, wordt het reparatie­programma waarschijnlijk uitgebreid. Bij de oudere laptops had ook “een klein percentage” van de gebruikers er last van. Dit was genoeg om een reparatie­programma te starten. (Zie ook → Meer details reparatieprogramma toetsenbord MacBook Pro)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Waarom toch Apple, waarom moet ik altijd met mijn Apple spullen terug naar (in mijn geval) cardservices om een garantieclaim in te dienen…

 • Profielfoto
  dushi

  Snap niet echt goed hoe je de toetsen kapot kunt maken, ik heb dat nog nooit gehad…je moet ook geen boterhammen eten boven uw laptop 😉

 • Profielfoto
  Alexander

  Ik begrijp echt niet wat jullie met die toetsenborden doen. Ik heb een macbook uit 2016 gehad en geen problemen mee gehad. Onlangs het 2018 model gekocht en idem. Fantastische computers en het fijnste toetsenbord wat ik ooit gehad heb. Zo’n computer heeft gewoon een beetje liefde nodig, zo gebruik je je laptop niet als bord om je kruimels op te vangen en maak je je laptop eens in de zoveel tijd even goed schoon. 🤷🏼‍♂️

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Die toetsenborden van Apple zijn gewoon ruk.

  Design gaat boven kwaliteit.

  Toen ik mijn Apple Mac Mini kocht bij Coolblue heb ik ook een Apple numeriek kyboard gekocht

  in een half jaar tijd, heb ik er drie terug gestuurd. Ik kreeg netjes mijn geld terug

  Ik typ nu met een ergonomisch toetsenbord van Microsoft van bijna vijfentwintig jaar oud

  Nooit geen Apple toetsenbordje meer

  Apple blijft maar op de oude voet door gaan

  men leert niets van hun fouten

 • Profielfoto
  Melle

  Tjah fouten, ikzelf koop ook geen vervanging voor mijn 6 jaar oude air, zolang er geen top toetsenbord in zit. (Vuil kan mij niet schelen, ik ben propere mens, maar het geluid des te meer, ik wil zacht klinkende toetsen, ik word zot van dat geratel tikken) maar dus fouten?

  Elk jaar meer en meer winst maken wordt nu eenmaal als eindresultaat nooit gezien als fouten maken, Apple doet het sinds de dood van SJ dus gewoon elk jaar beter en beter en ze leren net van hun fouten.

  Maar ie kan dus duidelijk ook veel geld verdienen met niet de best mogelijke producten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Terug naar de toetsenborden van voor 2016 met stille prima aanslag, half zo hoge pijltoetsen links/rechts zodat je voelt waar je bent. Wat mij betreft mag de touchbar ook weg maar daar heb ik een stuk minder last van dus die concessie wil ik nog wel doen.

  De toetsen staan gewoon in mijn MacBook Pro scherm afgedrukt dus zoveel minder hoog dan pre-2016 is het blijkbaar niet.

  Apple: lik je wonden, slik je trots in en herstel je ontwerpfouten. Na drie jaar moet je kunnen toegeven dat het nieuwe ontwerp niet goed is en ook niet te tweaken valt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tja, Apple en toetsenborden gaat blijkbaar niet goed meer samen. Mijn Macbook heb ik ook al weggedaan vanwege het slechte toetsenbord. Nu heb ik een iPad Pro met toetsenbord en als ik daarmee typ, rammel ik het hele huis wakker;-) Geen prettig toetsenbord.

  Mijn Macbook Air van 7 jaar oud heeft nog wel een heerlijk toetsenbord, toen kon Apple er nog wat van…

 • Profielfoto
  maessam

  Wat me vooral stoort is dat het toetsenbord van mijn MacBook Pro 2018 meer geluid produceert.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Leuk idee om het artikel zonder bepaalde letters te tikken. Voor de eerste twee zinnen tenminste. Helaas ging het grapje het hele artikel door dus de rest heb ik niet gelezen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik kocht de allerlaatste oude Air i7 met het superfijne oude toetsenbord, maar de spatiebalk haperde. Ingeruild voor een 2018 Air, en die heeft wel een werkende spatiebalk.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Heb je het afgeklopt?