Hoe ‘Tim Apple’ Donald Trump om zijn vingers windt

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple handelsoorlog

Hilariteit alom vandaag toen Donald Trump in een toespraak Tim Cook per ongeluk Tim Apple noemde. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president de achternaam van topmensen vergeet en ze maar bij hun bedrijfsnaam noemt. Cook lijkt het overigens alleen maar leuk te vinden.

Ondanks deze spraakverwarring, valt niet te ontkennen dat Tim Apple Cook vaak bij Donald America Trump (ok genoeg…) aan tafel zit. Door direct met Washington én Beijing te praten, weet hij vaak een brug tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping te slaan. Met een gunstige uitkomst voor Apple.

Tim Cook behandelt Donald Trump als zakenman

Veel topmensen uit Silicon Valley willen niets met Trump te maken hebben. Ze keuren zijn mening over immigratie en minderheden fel af en zouden niet eens met hem op de foto willen. Tim Cook pakt het veel pragmatischer aan. Ondanks alle ideologische verschillen onderhoudt Cook nauw contact met Trump en zijn staff. De Apple-CEO stuurt geen vervanger, maar is er altijd zelf voor meetings met de president.

Dit maakt Cook een betrouwbare gesprekspartner. Als CEO van een van de grootste en meest gewaardeerde Amerikaanse techbedrijven spreekt hij Trump als mede-zakenman aan. Een official vertelt tegen het Amerikaanse magazine Politico: “Cook benadrukt dat hij een bedrijf runt waar Amerika trots op mag zijn en vraagt Trump bij het maken van beleid rekening te houden met het geweldige Amerikaanse bedrijf Apple.”

Dit heeft ertoe geleid dat de Apple Watch en AirPods niet onderhevig zijn aan de importheffingen die de VS op ‘Made in China’ goederen heeft gelegd. Trump nam het zelfs voor Apple op toen de iPhone-verkoop begin 2019 tegenviel. Aan de andere kant gunt Cook ook Trump zijn moment. Bijvoorbeeld rondom de aankondiging van Apple’s investeringsoffensief in de Amerikaanse economie. Mogelijk gemaakt door een flinke verlaging van de importbelasting op geld dat uit het buitenland naar de VS wordt gehaald.

Tim Cook Donald Trump
Cook en Trump tijdens een bijeenkomst op 6 maart – Klik/tap voor groter.

Apple’s reputatie in China

Het ultieme pragmatisme van Cook komt ook in China naar boven. De Apple-CEO kon zichzelf begin dit jaar beheersen toen hij uitspraken over de tegenvallende iPhone-verkoop in China deed. De importheffingen spelen de Chinese economie parten, maar in een persbericht zei Cook slechts dat “macro-economische factoren zullen komen en gaan”. Hij benadrukte dat hij vooral naar de lange termijn kijkt.

Tijdens een vierdaagse reis naar China in oktober had de Apple-CEO een ontmoeting met Li Qiang, secretaris van de Chinese Communistische Partij in Shanghai. In Beijing was hij een van de topmannen die de hand schudde met de Chinese vicepresident Wang Qishan. Apple past zich -tegen de wil van mensenrechtenactivisten- vaak aan de wetten in China aan. Daar kreeg de iPhone-maker vandaag nog flinke kritiek op van niemand minder dan Mark Zuckerberg.

Door deze houding krijgt Apple veel respect in China. Het bedrijf is naar schatting goed voor drie miljoen banen in de productie en heeft er 10.000 vaste werknemers. Apple trekt echter ook de aandacht vanuit een politiek perspectief. Het bedrijf heeft in China een reputatie voor onafhankelijk en onpartijdig handelen. Het is geen Amerikaanse bluf. Cook heeft door hoe hij wereldleiders moet aanpakken.

Brug tussen Washington en Beijing

Als het gaat om het oplossen van de geschillen tussen de VS en China, speelt Tim Cook ook een belangrijke rol. Larry Kudlow, directeur van de Nationale Economische Raad van de Verenigde Staten, zei in oktober dat Apple cruciaal advies gaf bij het maken van beleid rondom China. Tim Cook kent de belangen van Washington en Beijing als geen ander en wordt vaak om advies gevraagd. De spraakverwarring van Donald Trump zal pragmatist ‘Tim Apple’ dus een worst wezen.

Trump ontkent zijn uitspraak overigens in alle toonaarden. Hij noemt het fake nieuws en zegt dat hij ‘Tim Cook Apple’ zei. Alleen zou hij volgens eigen zeggen het woordje Cook te zacht hebben uitgesproken, waardoor de microfoons het niet konden opvangen. Ja vast.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Motu

  Vind het een beetje verdraait verhaal.  Toen Trump President werd heeft Cook zich in het begin regelmatig negatief over Trump uitgelaten.

  Trump heeft Apple belasting voordeel gegeven, en een stukje productie naar Amerika gehaald.

  Wat denk je dat de aandeelhouders van Apple willen.. Cook heeft gewoon te doen wat hun zeggen als je begrijpt wat ik bedoel.

 • Profielfoto
  Jor1

  Motu op 7 maart 2019 23:59
   
  wat hun zeggen als je begrijpt wat ik bedoel.

  Joejoe!

 • Profielfoto
  martfra

  Motu op 7 maart 2019 23:59
  Vind het een beetje verdraait verhaal.

  Cook heeft gewoon te doen wat hun zeggen als je begrijpt wat ik bedoel.

  Hoe kunnen we jouw reactie ooit serieus nemen als je zoveel taal- en stijlfouten maakt?

 • Profielfoto
  Smugmarty

  Jemig kan iemand me de samenvatting of conclusie geven van bovenstaand artikel.

  Pfff

 • Profielfoto
  RW076

  Apple zou er goed aan doen de politiek uit hun handel te halen en er ver weg bij te blijven.
  Gewoon weer een techbedrijf zijn en enkel politieke voorkeur laten zien in hoe men met haar eigen personeel om gaat en eventueel het milieu.

  Apple moet niet vergeten dat haar klanten van alle gezindten zijn, je te fel naar een kant bewegen kost je aan twee kanten klanten op den duur.

 • Profielfoto
  Di May

  Ook nu weer merk ik hoe weinig
  mensen door hebben dat Apple, en
  in het bijzonder Timothy Cook, een
  verborgen agenda heeft.

  ‘Een verborgen agenda’ hebben wordt
  doorgaans als ‘iets kwaads in
  de zin hebben’ ervaren.

  Wie beweert dat dit altijd zo is ?

  Het is immers een strategie die in
  meerdere richtingen nuttig is.