Telegram krijgt groeispurt door storing WhatsApp en Facebook

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Telegram logo 16x9
Afbeelding: Getty

Dat Facebook zowel eigenaar van WhatsApp als Instagram is, leidt vaak tot privacyzorgen. Er zijn echter ook andere ongemakken, bij een storing bijvoorbeeld. Woensdagavond deden zowel WhatsApp als Facebook en Instagram het niet. Logisch, want ze draaien allemaal op systemen van Zuckerberg en co. Bij concurrent Telegram ging de champagne daardoor open.

Door de storing bij WhatsApp, Instagram en Facebook registreerde maar liefst drie miljoen nieuwe gebruikers zich binnen 24 uur op Telegram. De grootste stijging binnen 24 uur ooit, meldt oprichter Pavel Durov op zijn eigen platform.

Telegram is klein maar niet kansloos

Telegram heeft ongeveer 200 miljoen gebruikers en is daarmee veel kleiner dan andere platforms. WhatsApp heeft volgens de laatste cijfers van eigenaar Facebook ongeveer 1,5 miljard actieve gebruikers. Hoeveel mensen zich normaal per dag op Telegram aanmelden, is niet bekend. Het zullen er gezien de totale grootte van de dienst echter niet iedere dag drie miljoen zijn.

Hoewel Durov nergens direct naar de storing bij de platforms van Facebook wijst als oorzaak van de groeispurt, is het de meest logische verklaring. De oprichter van de alternatieve chat-app heeft zijn PR-praatje in ieder geval goed geoefend, want hij wijst er ook nog even op dat de app “echte privacy en onbeperkte ruimte voor iedereen” heeft. Well done.

telegram ios
Klik/tap voor groter.

Meer functies dan WhatsApp

Hoewel Telegram aanzienlijk kleiner is dan WhatsApp, heeft de chat-app veel meer functies. Zo zijn er bots en openbare kanalen waar mensen met dezelfde interesses met elkaar kunnen praten. Er is zelfs een OMT Bot (disclaimer: niet door ons gemaakt) die je het laatste nieuws stuurt. Zie je, zo’n handig PR-praatje er doorheen fietsen kunnen wij ook.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Betatester

  Misschien wel meer functies, maar geen gesproken berichten.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Huh? Je kunt in Telegram toch spraak versturen?

 • Profielfoto
  tuuur

  Idd je kunt zowel audio als video berichten sturen en ook (nog) geen irritante reclame 😉

 • Profielfoto
  Psmiles

  Hoe zit het nu met die servers van Telegram? Staan die nog in Rusland?

 • Profielfoto
  Edward

  “Er is zelfs een OMT Bot (disclaimer: niet door ons gemaakt) die je het laatste nieuws stuurt.”

   

  Dat was ik:)

  Fan van Telegram sowieso!

 • Profielfoto
  GafferTape

  Psmiles op 14 maart 2019 15:56
  Hoe zit het nu met die servers van Telegram? Staan die nog in Rusland?

  “If you signed up for Telegram from the UK or the EEA, your data is stored in data centers in the Netherlands.” – staat gewoon in de Privacy Policy (https://telegram.org/privacy#4-1-storing-data)

 • Profielfoto
  Betatester

  @schuss, hoe dan?

 • Profielfoto
  tav

  Telegram is leuk en misschien beter dan whatsapp maar als ik overstap dan kan ik alleen nog naar mijzelf een bericht sturen want niemand anders gebruikt het in mijn kennissenkring.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Telegram steekt met kop en schouders boven WhatsApp uit doordat het op alle apparaten is te gebruiken. Onderweg op de iPhone, op de bank op de iPad, en achter het bureau op de iMac. Er is zelfs een app voor Android, Windows en Linux.

  Iemand moet het voortouw nemen in je familie. Iets met schapen en een hek…

 • Profielfoto
  websania

  Schapen en een dam, waar het hek van af moet zijn…..

  Maar het is meteen wel het probleem; je moet anderen mee krijgen telegram te gaan gebruiken en geen last hebben van FOMO, Fear Of Missing Out. Als iemand het belangrijk genoeg vindt om jou een bericht te sturen zullen ze Telegram er wel bij moeten nemen.

  Er zijn ook families die alleen maar communiceren via FB-messenger. Als je geen FB hebt, doe je niet mee. Ik zal de telefoon pakken als ik wil weten hoe het met mijn familieleden gaat. Op FB zie je toch alleen maar een “zonnatura” wereld.

 • Profielfoto
  SvS

  websania op 15 maart 2019 10:40
  Op FB zie je toch alleen maar een “zonnatura” wereld.

  Mooie beschrijving:-)

 • Profielfoto
  gipsman

  Minpunt Telegram: geen videobellen zoals bij Whatsapp en Skype bv. Of zie ik die functie niet?