Raymon Mens
Raymon Mens App Store 25 maart 2019

Telegram 5.5: extra privacy, ondersteuning voor VoiceOver en meer

Het populaire WhatsApp-alternatief Telegram wordt weer een beetje beter. De ontwikkelaars verbeteren de privacy en toegankelijkheid van de app. Het is nu te allen tijde mogelijk om berichten te verwijderen en visueel beperkte gebruikers kunnen de app met behulp van VoiceOver bedienen.

Je kon zoals bij de meeste chat-apps ook in Telegram altijd al berichten verwijderen en intrekken. Dit moest echter binnen 48 uur, anders bleef een bericht bij de ontvanger staan. Nu kan iedere partij een bericht of gesprek te allen tijde helemaal wissen. Er is dan geen chatgeschiedenis meer, zowel bij verzender als ontvanger.

Telegram 5.5 biedt meer privacy

Versie 5.5 van de app is vandaag beschikbaar voor iOS en Android. Op Windows en Mac worden andere versienummers gehanteerd, maar de functies komen overeen. Naast het volledig verwijderen van alle berichten is het nu ook mogelijk om in te stellen wie je profielfoto mag zien. Het doorsturen van een bericht kan nu ook anoniem. Je kunt kiezen of doorgestuurde berichten teruglinken naar je account of niet.

Op deze manier hebben mensen met wie je chat geen verifieerbaar bewijs dat je ze ooit iets hebt gestuurd. Oprichter Pavel Durov legt het heel simpel uit: “Je wil niet dat oude berichten van jaren geleden je blijven achtervolgen. Daarom geven we gebruikers nu volledige controle over hun chatgeschiedenis.”

Telegram verwijder chat 001
Klik/tap voor groter.

Meer nieuwe functies

Een van de grootste kritiekpunten op Telegram was dat de app in tegenstelling tot veel andere iOS-apps slecht bruikbaar was voor visueel beperkte gebruikers. De app heeft nu echter ondersteuning voor VoiceOver, waarbij de namen van knoppen uitgesproken worden. Telegram is daardoor een stuk toegankelijker. Op Android beschikt de app nu over een zoekmachine voor emoji, maar op iOS is dat technisch niet mogelijk.

Andere nieuwe functies zijn zowel op iOS als Android beschikbaar. Het gaat onder andere om het zoeken naar instellingen, grotere emoji wanneer een bericht uit slechts één emoji bestaat en verbeterde ondersteuning voor meerdere accounts.

  • Telegram is een gratis download in de App Store (iOS en Mac)
Reageer op artikel:
Telegram 5.5: extra privacy, ondersteuning voor VoiceOver en meer
Sluiten