Spotify ruziet door met Apple over App Store

Door: Night - 9 reacties

Vorige week berichtten we al dat Spotify hard uithaalde naar de App Store van Apple. De muziekdienst heeft hierover een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Inmiddels heeft Apple publiekelijk gereageerd op de beschuldigingen en ook Spotify had zijn weerwoord al weer klaar. De ruzie gaat dus gewoon door.

Net voor het weekend reageerde Apple op de aantijgingen van de muziekdienst. In het kort stelt de App Store beheerder dat Spotify zich bedient van “misleidende retoriek”.

‘Spotify wil wel de voordelen, maar er niets voor hoeven te betalen’

De muziekdienst rept volgens het bedrijf uit Cupertino geen woord over het feit dat de meeste inkomsten van de muziek app komt uit advertenties en deals met telecombedrijven. Hiervan neemt Apple geen enkel winstpercentage. De in-app aankopen nemen slechts een zeer klein deel van de inkomsten voor haar rekening. Spotify wil niets betalen voor de diensten van de App Store, maar wel van alle voordelen profiteren.

Op dit moment geldt dat de streaming dienst 30% moet afdragen bij een nieuw abonnement. Dat percentage zakt naar 15% bij een verlenging daarvan. Volgens Apple wil Spotify de voor- en nadelen van de App Store niet bespreken en eventueel samen op een lager percentage uitkomen. 0% is voor Apple in ieder geval onacceptabel.

Daniel Ek
Spotify CEO Daniel Ek is het absoluut niet eens met de gang van zaken binnen Apple’s App Store (klik/tap voor groter)

Spotify noemt Apple een monopolist

De muziekdienst reageerde op het statement dat Apple’s reactie geheel in de verwachtingen van het bedrijf lag.

Elke monopolist vindt dat hij niets fout doet. Hij denkt het beste voor te hebben met de gebruikers en de consument. Daaruit blijkt dat Apple gelooft dat Spotify gebruikers op iOS haar klanten zijn in plaats van die klanten van Spotify. Dit is gelijk het hart van de zaak die we tegen Apple hebben. We respecteren het proces dat de Europese Commissie nu moet doorlopen om tot een beoordeling te komen.

Ondertussen heeft de muziekdienst wel een hele website, TimeToPlayFair.com, online gezet, waarop het alle argumenten tegen de App Store praktijken duidelijk uitlegt.

Slim gespeeld

Ondertussen speelt Spotify de zaak wel slim uit. Door de zaak neer te leggen bij de Europese Commissie blijft het bedrijf zelf buiten schot. Zo wordt voorkomen dat de muziekdienst in ellenlange juridische procedures terecht zou kunnen komen.

De reden die de muziekdienst daarvoor aanvoert, is dat het niet alleen voor zichzelf wil vechten. Ook andere bedrijven die gebruikmaken van de App Store en die de percentages die hiervoor moeten worden afgedragen te hoog vinden, moet dit ten goede komen.

Het wachten is nu dus op een uitspraak van de Europese Commissie. Dit verhaal is voorlopig nog lang niet voorbij en kan behoorlijke gevolgen hebben voor de bedenker van de App Store.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Willem

  Ik vind dat Spotify volledig gelijk heeft. En je ziet die trend nu ook in de VS: presidentskandidate Elizabeth Warren heeft het plan gevat dat grote partijen niet én het platform mogen beheren én concurrerende apps/producten mogen aanbieden. Je ziet dat dat niet werkt: Amazon maakt opeens eigen merk producten en zet het origineel buiten spel, Apple geeft eigen diensten voorrang of verbied anderen (HomePod, Watch, CarPlay). En langzaam aan start Apple meer concurrerende diensten op; een gelijk speelveld is dan wat nodig is. Regels of splitsing. Pas dan is er keuze vrijheid om het beste OS met voor jou de beste diensten te kiezen.

 • Profielfoto
  Chytin

  Een echte monopolist zou Spotify niet toelaten in de AppStore. En als je toch toegelaten wordt, geldt hetzelfde regels voor Spotify als voor elk ander app/bedrijf. Een voorkeursbehandeling hoeft Spotify echt niet op te rekenen.

  Ik begrijp de inhoudelijke en felle reactie van Apple wel. Steve Jobs, met z’n onbeholpen hufter gedrag, zou echt gehakt van Spotify maken. Tim Cook’s Apple is nog heel politiek correct vind ik.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Onderliggende reden is dat muziekstreaming niet rendabel is. Apple kan dat houden door de andere activiteiten. Spotify als one trick pony niet, zelfs met dat enorm marktaandeel. Die beseffen ook dat ze dit niet kunnen blijven volhouden. En dus gokken ze maar op dit soort zaken.
  Maar gratis bestaat niet, ook niet voor Spotify. Een platform zal altijd terecht een vergoeding vragen. Eender welk. En ze hebben zelfs geen marge zonder zo’n vergoeding.
  Op lange termijn wordt streaming dus sowieso duurder. En niet een beetje. Eender wie het zal aanbieden.

 • Profielfoto
  hummel003

  Het is nog altijd Apple die de iPhone en de Appstore hebben uitgevonden. Dan moet je zelf met een smartphone uitkomen en daar je diensten op aanbieden als je niet tevreden bent waar je nu zit

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Sen. E. Warren’s anti-trust salvo voor de boeg van Big Tech is mogelijk niet zo heel goed gefundeerd. Dit gelinkte essay zet de dingen in een meer coherent perspectief.

 • Profielfoto
  MacSjon

  Als Spotify zo’n moeite heeft met de regletjes van de AppStore dan maken ze toch gewoon een fatsoenlijke webapp. Ten eerste ben je dan af van dit gezeur en ben je direct cross platform. Of zie ik nu iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  inspectorgadget

  Chytin op 17 maart 2019 16:00
  Een echte monopolist zou Spotify niet toelaten in de AppStore. En als je toch toegelaten wordt, geldt hetzelfde regels voor Spotify als voor elk ander app/bedrijf. Een voorkeursbehandeling hoeft Spotify echt niet op te rekenen.

  En daar zit precies het probleem. Apple kan Spotify niet weren omdat ze zich aan de regels van de appstore houdt, alleen veranderen die regels continue in het nadeel van Spotify. Ze vragen ook niet om een voorkeursbehandeling, maar om een gelijk speelveld. Waarom kan Siri niet overweg met Spotify?

  Apple heeft het idee dat Spotify gebruikers klant zijn bij Apple. En daar wringt de schoen.

  @hummel003: wat een dooddoener… Meten we ook maar alles slikken wat de US military ons voorkauwt op internet? Wat die stonden aan de oorsprong ervan. Of dichter bij huis: laten we het koningshuis maar weer beslissingsbevoegd maken. Als je niet tevreden bent begin je je eigen landje maar

 • Profielfoto
  xaddict

  @inspectorgadget er is sinds de laatste iOS genoeg mogelijk voor allerlei integraties volgens mij.

  Maar hoe is Apple een monopolist op hun Ă©igen platform als iOS op minder dan 20% van alle devices draait? Of zou het misschien zo zijn dat het gros van de inkomsten van Spotify via iOS komt en zijn ze pissig dat dat bedrag niet hoger is?

  Ik snap de woede om het “we mogen je niet vertellen waar je onze diensten zónder Apple tax kunt kopen” maar verder zie ik niet in hoe Spotify benadeeld wordt ten opzichte van bijvoorbeeld Google Play, Deezer, etc

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Eens met MacSjon. Web Apps moeten eindelijk eens gaan doorbreken.

  De betaling heeft Spotify al prima voor elkaar. Dus de web app is gewoon een simpele update van de web player. Dan ben je ook van de App Store af.