Spotify gaat meer playlists aanpassen aan je muzieksmaak

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Spotify Siri iOS 13
Afbeelding: Spotify, montage: OMT

Hoewel Apple Music bepaalde functies heeft die Spotify nog steeds ontbeert, is de ware kracht van de Zweedse muziekdienst het algoritme dat je muzieksmaak beter in kaart kan brengen dan welke andere dienst dan ook. Spotify wil dat vaker inzetten en meer playlists personaliseren.

Tot nu toe werden alleen playlists als Discover Weekly gepersonaliseerd. Vandaag kondigt de dienst aan dat het zijn grootste playlists op de smaak van iedere gebruiker af gaat stemmen. Dat betekent dat als jij een populaire playlist aanzet, je niet altijd dezelfde selectie krijgt als bijvoorbeeld je vriend.

Spotify wil muziekselectie verbreden

Daarmee wil Spotify de selectie aan muziek die de juiste luisteraar bereikt verbreden. Tevens hoopt de streamingdienst erop dat gepersonaliseerde playlists ervoor zullen zorgen dat abonnees langer blijven luisteren. Hoe meer tijd jij op Spotify besteedt, hoe beter. Het is eigenlijk best een logische zet. De ‘Happy Hits’ playlist hoeft helemaal niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Iedere luisteraar heeft immers zijn favoriete genres en artiesten.

Spotify playlists 001
Klik/tap voor groter.

Spotify heeft dit overigens al op kleine schaal getest. De gepersonaliseerde toevoeging zorgde er toen voor dat 30 procent meer artiesten een plekje konden krijgen in een officiële playlist. Ook steeg het aantal ontdekte nummers met 35 procent. En nog belangrijker: luisteraars voegden 66 procent meer nummers toe aan hun favorieten. Daarmee lijkt de conclusie duidelijk: abonnees ontdekken meer muziek die bij hun smaak past. Het is op moment van schrijven helaas niet duidelijk tot in hoeverre playlists zullen worden aangepast.

Niet iedere playlist is geschikt

Het lijkt om een klein gedeelte van iedere playlist te gaan. Een aanpassing kan subtiel zijn, zoals het veranderen van de volgorde van nummers of het weglaten van een bepaalde artiest. Niet iedere playlist leent zich ook voor personalisatie. Een lijst als de Essentials van Katy Perry zal niet diepgaand gepersonaliseerd worden. Maar Happy Hits en Nummers om in de auto te luisteren zijn prima kandidaten. Er komt ook een functie die je gepersonaliseerde versies van playlists laat delen. Zo blijft het mogelijk om je favoriete muziek met anderen te delen.

Om te eindigen met een kritische noot: dit roept natuurlijk wel de vraag op of dit soort vergaande personalisatie van algemene playlists niet tot meer bubbels gaat leiden. Zelf oordelen? De gepersonaliseerde playlists worden nog deze week uitgerold.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  aaa

  Ik zie steeds meer andere muziek die totaal niks te maken heeft met wat ik luister. Ze zijn de draad een tijdje geleden kwijt geraakt.

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  aaa op 27 maart 2019 12:14
  Ik zie steeds meer andere muziek die totaal niks te maken heeft met wat ik luister. Ze zijn de draad een tijdje geleden kwijt geraakt.

  Mijn ervaring is juist dat ik veel nieuwe en leuke muziek ontdek met Spotify… dit i.t.t. Apple Music die mij laatst deze carnavals-kraker adviseerde https://twitter.com/GertjanRosken/status/1091989521963646977

 • Profielfoto
  iDeMi

  Het aantal nummers dat Apple Music in Nederland niet laat afspelen is vele malen hoger dan bij Spotify. Ook dat Spotify platform onafhankelijk is en de prima werkende web portal is voor mij een grote plus ten opzichte van Apple Music.
  Na de installatie van iOS 12.2 heb ik weer een keer de maand gratis van Apple Music geprobeerd, maar helaas. Ik blijf nog steeds bij Spotify.

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  aaa op 27 maart 2019 12:14
  Ik zie steeds meer andere muziek die totaal niks te maken heeft met wat ik luister. Ze zijn de draad een tijdje geleden kwijt geraakt.

  Pas op met managers voor playlisten, zoals bijvoorbeeld een converter van Spotify naar Deeze, Apple Music of wat dan ook. Je geeft deze bedrijven dan yoestemming om je lijsten te bekijken en eventueel te wijzigigen, zo “planten” ze muziek voor klanten om extra luisteraars te krijgen. Zelf ook meegemaakt, alle toestemmingen heb ik ingetrokken voor allerlei diensten, sindsdien geen last meer van gehad.

 • Profielfoto
  Psmiles

  Algoritmes – grote kracht?

  Ik haat die voorgekauwde lijstjes. Ik weet zelf het beste waar ik naar wil luisteren.

  De grote kracht van Spotify is voor mij dat het veel overzichtelijker is dan AppleMusic. En dat ondoorgrondelijke wat wel op je iphone staat en wat niet. AM is veel te complex geworden. (Overigens dreigt Spotify ook steeds onoverzichtelijker te worden.)

 • Profielfoto
  Elduderino

  iDeMi op 27 maart 2019 15:04
  Het aantal nummers dat Apple Music in Nederland niet laat afspelen is vele malen hoger dan bij Spotify. Ook dat Spotify platform onafhankelijk is en de prima werkende web portal is voor mij een grote plus ten opzichte van Apple Music.
  Na de installatie van iOS 12.2 heb ik weer een keer de maand gratis van Apple Music geprobeerd, maar helaas. Ik blijf nog steeds bij Spotify.

  Het blijft een persoonlijke keuze en smaak wat betreft interface. Beschikbaarheid van muziek verschilt veelal per genre, ik zie dat soms Apple Music meer heeft en dan weer spotify.  Ik ben persoonlijk een wat grotere fan van Apple Music. Al heeft die wat minder afspeellijsten, de radio functie werkt beter dan die van Spotify welke soms met een onbegrijpelijk mix komt.

  De manier hoe spotify persoonlijke lijsten opbouwt is voor sommigen een drama. Als je alleen je eigen muziek draait, dan zal het geen probleem zijn. Echter ik speel ook regelmatig muziek voor mijn zoontje af, met als gevolg dat ik kinderliedjes in mijn persoonlijke lijsten krijg. Binnen Apple muziek kan ik dit veel beter aangeven en kan ik gewoon gehele afspeellijsten als “niet leuk” bestempelen zodat deze mijn automatisch gegenereerde afspeellijsten niet vervuilen. De lijsten in Apple Music zijn dan ook nog altijd gewoon gebaseerd op de muziek welke ik echt leuk vindt.

  Om een wazige reden kan je in Spotify niet altijd aangeven of je iets wel of niet leuk vindt.