Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 13 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie

Spotify haalt uit naar Apple. Daniel Ek, oprichter van de streamingdienst, heeft een klacht tegen Apple bij de Europese Commissie ingediend. Die gaat over mededingingszaken. Spotify is van mening dat de voorwaarden die in de App Store gelden voor oneerlijke concurrentie zorgen.

Ek schijft dat Spotify vaak met Apple om de tafel heeft gezeten om allerlei beperkingen te bespreken. De twee bedrijven zijn er echter niet uitgekomen en daarom is hij genoodzaakt naar Brussel te stappen. Hij wil dat de Europese Commissie een einde maakt aan oneerlijke concurrentie.

Spotify heeft bezwaar tegen regels App Store

Volgens de muziekdienst zijn de regels voor de App Store de afgelopen jaren dermate streng geworden, dat Apple eerlijke concurrentie onmogelijk maakt. Hij haalt aan dat het verkopen van abonnementen in een iOS-app alleen is toegestaan als Apple’s manier gebruikt wordt. Daarbij moet een app-maker 30 procent van zijn inkomsten afdragen aan Apple. De zogenaamde ‘Apple Tax’.

Ek stoort zich er vooral aan dat Apple het verbiedt om in apps andere betaalopties te promoten. Een app wordt dan niet toegelaten in de App Store. “Als we deze Apple Tax betalen, worden we gedwongen om de prijs van ons Premium- abonnement kunstmatig hoog te houden. Apple Music zal dan altijd aantrekkelijker zijn.” Volgens de Spotify-CEO is Apple niet alleen scheidsrechter in de App Store, maar ook concurrent. Daarom zijn de regels volgens hem oneerlijk en wordt concurrentie ‘bewust tegengewerkt’.

Spotify premium app store
Klik/tap voor groter.

Apple legt ook technische beperkingen op

Het blijft echter niet bij de App Store. Volgens Spotify is Apple bewust bezig om concurrentie op technische gebied te dwarsbomen. Ek haalt de Apple Watch en HomePod als voorbeeld aan. Spotify zou al tijden op de Apple Watch willen streamen, maar verzoeken werden steeds afgewezen. Het is ook niet mogelijk om concurrerende diensten op de HomePod of met Siri te gebruiken. Apple pusht op deze platfoms Apple Music -zijn eigen dienst- wél volop, zegt Ek.

Een ander voorbeeld speelt zich af rondom podcasts. Spotify kondigde in februari aan groots in te zetten op podcasts en nam twee bedrijven over. Vanaf dat moment was het ineens verboden om de API’s van Apple Podcasts te gebruiken om gebruikers in de Spotify-app relevante podcasts aan te raden.

De HomePod ondersteunt alleen Apple Music – Klik/tap voor groter.

Geen zaak van Apple vs. Spotify

Spotify-CEO Daniel Ek benadrukt dat hij een speciale behandeling voor zijn bedrijf niet ziet zitten. Hij wil dat Apple concurrenten eerlijker gaat behandelen. Hij noemt het voorbeeld van Deliveroo en Uber. Die apps hebben wel de mogelijkheid om in de app af te rekenen zonder 30 procent van iedere bestelling af te dragen. Dat komt omdat het over fysieke goederen gaat en niet om diensten.

Volgens Ek is het echter onacceptabel dat Apple een ‘bloeiend ecosysteem’ dwarsboomt met verschillende regels voor bedrijven. Ook Netflix besliste laatst geen abonnementen meer via zijn iOS-app te verkopen. Spotify staat dus zeker niet alleen in deze strijd.

https://www.youtube.com/watch?v=l8SShgWqJvg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie
Sluiten