Spotify draait controversiële aanpassing in player terug

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Gratis Spotify

Automatische software-updates zijn vaak een zegen. Je krijgt automatisch nieuwe functies, bugfixes en veiligheidsgaten worden gedicht. Soms is het echter ook een downgrade, zoals bij Spotify recent gebeurde.

De streamingdienst haalde de woede van gebruikers op zijn nek door de repeat- en shuffle-knoppen tijdens het afspelen van muziek te verbergen. In plaats daarvan werd de like- en blokkeer-knop getoond. Volgens veel gebruikers van de dienst een onbegrijpelijke beslissing. Spotify heeft nu geluisterd, want de knoppen zijn weer terug.

Aangepaste interface Spotify

De streamingdienst rolt een nieuwe interface, die eigenlijk de oude interface van voor de wijziging is, naar alle gebruikers uit. Daarin zijn niet alleen de repeat- en shuffle-knoppen terug, maar zijn de naam van het nummer en artiest ook niet langer gecentreerd. De like-knop staat nu rechts naast de artiest en titel.

Spotify oud nieuw 001
Oude interface (links) en nieuwe interface (rechts) – Klik/tap voor groter.

De interface van Spotify is voor veel gebruikers vaak een beetje anders. De streamingdienst experimenteert regelmatig op kleine schaal met aanpassingen zoals het verplaatsen van knoppen. Het verwijderen van de repeat- en shuffle-knoppen ging echter een stap te ver. Wij hebben onder Spotify-gebruikers op kantoor rondgevraagd wie wel of niet de verbeterde interface ziet. Deze lijkt nu naar de meeste gebruikers uitgerold.

Android-gebruikers hebben nog een ergernis

De streamingdienst lijkt ook alweer een volgend experiment te lanceren. Een aantal gebruikers meldt dat de functie Behind the Lyrics helemaal is verdwenen. Deze staat nog wel aan in de instellingen, maar is nergens meer te vinden. Niet achter het artwork en ook niet onder de knoppen. Dit komt echter niet bij iedereen voor.

Gebruikers van de Android-app hebben nog een andere ergernis, maar die blijft iOS-gebruikers bespaard. Steeds meer nummers hebben een zogenaamd Canvas. Dit is een korte animatie die samen met het nummer begint met afspelen. Dit maakt het geheel wat dynamischer, maar Spotify heeft een fout in de interface van zijn Android-app gemaakt.

Wanneer een nummer Canvas-artwork heeft, worden de knoppen namelijk naar onder verplaatst. Elementen die zichzelf verplaatsen zijn irritant, bijvoorbeeld wanneer je snel door nummers wil skippen. De knoppen zitten dan ineens niet meer onder je vinger, maar zijn verplaatst. In de iOS-app gaat het wel goed. Werk aan de winkel dus.

Spotify Android 001
Klik/tap voor groter.

Bedankt voor de screenshots: Thomas en Noah!

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  wimbers

  Het kunnen disliken van muziek vind ik nou juist briljant.. spotify begrijpt dat direct en die soort muziek of artiest  zie je niet meer terug..

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Was me zelfs nog nooit opgevallen

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb nu ook de nieuwe (of was het nu de oude) interface weer terug. Maar ik zie Behind the Lyrics ook gewon. Juist bij het nummer dat gebruikt wordt in het voorbeeld met het “canvas”. Hélemaal onder aan in de interface. Behind the Lyrics

 • Profielfoto
  Elduderino

  wimbers op 8 maart 2019 18:50
  Het kunnen disliken van muziek vind ik nou juist briljant.. spotify begrijpt dat direct en die soort muziek of artiest  zie je niet meer terug..

  Briljant… ja… alleen hadden ze het zoals Apple Music moeten uitvoeren. Like en disklike is niet altijd beschikbaar. Ik kan geen hele playlist disliken, waardoor je in je aanbevelingen muziek krijgt welke je helemaal niet wilt hebben.

  Ik heb een zoon van 2 welke graag kinderliedjes luistert. probleem….ik wil niet dat dit mijn favoriete muziek vervuilt. In Apple Music heel simpel, kan een hele lijst van kinderliedjes disliken… zie nooit meer wat terug. Spotify in alle wijsheid…… is niet mogelijk. Like en disklike zouden gewoon app breed beschikbaar moeten zijn, en dat is bij Spotify niet het geval.