Raymon Mens
Raymon Mens App Store 8 maart 2019

Spotify draait controversiële aanpassing in player terug

Automatische software-updates zijn vaak een zegen. Je krijgt automatisch nieuwe functies, bugfixes en veiligheidsgaten worden gedicht. Soms is het echter ook een downgrade, zoals bij Spotify recent gebeurde.

De streamingdienst haalde de woede van gebruikers op zijn nek door de repeat- en shuffle-knoppen tijdens het afspelen van muziek te verbergen. In plaats daarvan werd de like- en blokkeer-knop getoond. Volgens veel gebruikers van de dienst een onbegrijpelijke beslissing. Spotify heeft nu geluisterd, want de knoppen zijn weer terug.

Aangepaste interface Spotify

De streamingdienst rolt een nieuwe interface, die eigenlijk de oude interface van voor de wijziging is, naar alle gebruikers uit. Daarin zijn niet alleen de repeat- en shuffle-knoppen terug, maar zijn de naam van het nummer en artiest ook niet langer gecentreerd. De like-knop staat nu rechts naast de artiest en titel.

Spotify oud nieuw 001
Oude interface (links) en nieuwe interface (rechts) – Klik/tap voor groter.

De interface van Spotify is voor veel gebruikers vaak een beetje anders. De streamingdienst experimenteert regelmatig op kleine schaal met aanpassingen zoals het verplaatsen van knoppen. Het verwijderen van de repeat- en shuffle-knoppen ging echter een stap te ver. Wij hebben onder Spotify-gebruikers op kantoor rondgevraagd wie wel of niet de verbeterde interface ziet. Deze lijkt nu naar de meeste gebruikers uitgerold.

Android-gebruikers hebben nog een ergernis

De streamingdienst lijkt ook alweer een volgend experiment te lanceren. Een aantal gebruikers meldt dat de functie Behind the Lyrics helemaal is verdwenen. Deze staat nog wel aan in de instellingen, maar is nergens meer te vinden. Niet achter het artwork en ook niet onder de knoppen. Dit komt echter niet bij iedereen voor.

Gebruikers van de Android-app hebben nog een andere ergernis, maar die blijft iOS-gebruikers bespaard. Steeds meer nummers hebben een zogenaamd Canvas. Dit is een korte animatie die samen met het nummer begint met afspelen. Dit maakt het geheel wat dynamischer, maar Spotify heeft een fout in de interface van zijn Android-app gemaakt.

Wanneer een nummer Canvas-artwork heeft, worden de knoppen namelijk naar onder verplaatst. Elementen die zichzelf verplaatsen zijn irritant, bijvoorbeeld wanneer je snel door nummers wil skippen. De knoppen zitten dan ineens niet meer onder je vinger, maar zijn verplaatst. In de iOS-app gaat het wel goed. Werk aan de winkel dus.

Spotify Android 001
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Spotify draait controversiële aanpassing in player terug
Sluiten