Eerste reviews iPad mini 5: uniek in zijn soort

Door: Raymon Mens - 19 reacties
iPad mini 5 (2019) 16x9
(Afbeelding via: The Verge)

Maandag onthulde Apple tot ieders verrassing de iPad mini 5 (2019). Na vijf jaar geen vernieuwing kreeg de kleinste tablet een hardware-update. De 7,9-inch iPad is weer bij de tijd met een snelle A12-chip en ondersteuning voor de Apple Pencil. Maar is het genoeg?

Vandaag hebben de eerste Amerikaanse tech-sites die het apparaatje al onder embargo hadden hun reviews gepubliceerd. Het gaat om The Verge, TechCrunch, Wired. Onze vrienden van het Nederlandse Bright hebben een video gemaakt. Hier zijn de belangrijkste punten uit hun reviews.

iPad mini 5: misschien wel het fijnste formaat

“Na een tijdje gebruik te hebben gemaakt van de nieuwe iPad mini, herinner ik me waarom mensen het zo’n leuk ding vinden. Telefoons en tablets werden de afgelopen jaren alleen maar groter. Het is verfrissend om een tablet die lekker klein blijft te gebruiken”, schrijft Nilay Patel van The Verge. “Ik voel me minder onbeleefd tijdens vergaderingen dan met een telefoon of laptop. En de tablet heeft nog een mini-jack ook!”

Apple iPad mini 5 004
Klik/tap voor groter.

Op sommige punten niet meer van deze tijd

Hoewel dit kleine formaat praktisch en aangenaam is, zijn er geen moderniseringen in het ontwerp doorgevoerd. Volgens veel reviewers is dat een teleurstelling. De randen zijn in vergelijking met de nieuwste iPhone en iPad Pro enorm. Touch ID wordt door Matthew Panzarino van TechCrunch als ‘traag en oud’ beschouwd. Face ID zat er niet in, maar Apple heeft ook geen capacitieve home-knop zoals in de iPhone 7 of iPhone 8 gebruikt. Dit zou een een aanzienlijke verbetering zijn geweest. “Het voelt als een gehaaste vernieuwing”, merkt Lauren Goode van Wired op.

Nilay Patel had graag gezien dat er een smart connector werd toegevoegd om een ​​toetsenbord aan te sluiten zonder gedoe met Bluetooth te hebben. Hij bekritiseert ook het ontbreken van een USB-C-poort, maar erkent ook dat Lightning een pluspunt is als deze nieuwe iPad mini een ouder exemplaar vervangt. Het is niet nodig om nieuwe kabels of adapters te kopen. De kijk van Apple is dat de USB-C-poort een functie is voor professionals en daarom is het (voorlopig) gereserveerd voor de duurste tablets.

iPad mini 5 002
Klik/tap voor groter.

Indrukwekkende accuduur en prestaties

Naast teleurstellingen, is er ook veel enthousiasme. “De accuduur is erg goed. Na twee nachten gebruik, inclusief het bekijken van een film van twee uur, had de iPad mini nog 50% accuduur over”, schrijft Lauren Goode van Wired.

En dan is er de A12 Fusion-processor, dezelfde als die in de iPhone XS en XR, waarmee “games en augmented reality-apps zonder problemen kunnen worden uitgevoerd.” Nilay Patel bevestigt de kracht van de kleine tablet en zag geen enkele hapering bij hevig gebruik van Lightroom, games en AR-apps. De oude iPad mini kon met zijn antieke A8-chip niet eens ARKit-apps draaien.

Apple Pencil werkt op dit formaat goed

De andere grote nieuwigheid is compatibiliteit met de Apple Pencil. “Het gebruik van de Apple Pencil op de mini is geweldig. Het scherm is groot genoeg voor schetsen en het maken van aantekeningen”, zegt Matthew Panzarino. De iPad mini is geen apparaat om full-time creatief op te zijn, maar als een draagbaar schetsboekje is het eigenlijk een fijner formaat dan de iPad Pro.

Helaas werkt de iPad mini 5 alleen met de Apple Pencil van de eerste generatie en dat is een teleurstelling. “De nieuwe Pencil is juist veel makkelijker vast te houden, te laden en mee te nemen”, zegt The Verge.

iPad mini 5 Apple Pencil 001
Klik/tap voor groter.

Conclusie reviews: ongeëvenaard klein

Uiteindelijk is het gemakkelijk om te kiezen voor de iPad mini. “Je wil een kleine tablet met prima prestaties? Als dat zo is, is de mini zijn € 459,- meer dan waard!” is de conclusie van The Verge. Andere testers zijn het hiermee eens. Andere tablet-fabrikanten bieden alleen maar kleine en trage instapmodellen aan, de iPad mini blijft de enige premium-tablet in zijn soort en is daarom uniek.

We zullen natuurlijk onze eigen review van de iPad mini 5 schrijven zodra we deze in onze handen hebben.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Uniek in zijn soort, dat is zoiets als één olifant die geil is tussen de giraffen.

   

 • Profielfoto
  Night

  Het is logisch dat er een type-1 pencil is bijgeleverd; de opwaardering van de iPad mini laat geen oplader aan de zijkant toe. Deze rand is 1) van kunststof en aluminium (dus niet magnetisch) en 2) biedt de rand geen ruimte voor een oplaad-spoel, zoals bij de iPad Pro.

  Zouden al die techsites dat nou zelf ook niet bedacht kunnen hebben?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad Night, veel mensen denken dat type 1 een slechtere pen is, maar de werking van de pen is identiek, dus zo’n ramp is dit niet. Nou ja okee het opladen was natuurlijk wel dramatisch slecht bij type 1. Zo’n pen die uitsteekt en afbreekt. Wat een ongelofelijk ontwerpfout was dat.

 • Profielfoto
  icegodd

  €459 64GB …. Voor €360 koop je een grotere iPad. Of voor €449 heb je een 128GB iPad.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  icegodd op 21 maart 2019 17:43
  €459 64GB …. Voor €360 koop je een grotere iPad. Of voor €449 heb je een 128GB iPad.

  Bedankt voor je prijsvergelijk. Kwam er op de site zelf bijna niet uit.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik wil best een premium prijs betalen voor een premium iPad

  Echter, ik vind dit geen premium iPad, met gedateerde specs

  Daarom is deze iPad mini veel te duur

   

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Apple wordt lui! Denk dat de design afdeling slaapt!

 • Profielfoto
  App69

  “Echter, ik vind dit geen premium iPad, met gedateerde specs”

  Ja. De A12 is echt gedateerd. Hoe durven ze!

  Je bedoelt waarschijnlijk de hardware. Ach ja. Zolang we maar kunnen klagen.

 • Profielfoto
  smacdab

  icegodd op 21 maart 2019 17:43
  €459 64GB …. Voor €360 koop je een grotere iPad. Of voor €449 heb je een 128GB iPad.

  Of een niet oudere ipad pro 9,7 met de stroeve apple backcover. Bij de pro 11 hier mis ik de brede bezel bij het als ik lees zonder keyboard. Het houdt niet lekker vast. Door de brede bezel is de mini denk ik ook goed in de hand te houden.

 • Profielfoto
  smacdab

  smacdab op 21 maart 2019 22:50

  icegodd op 21 maart 2019 17:43
  €459 64GB …. Voor €360 koop je een grotere iPad. Of voor €449 heb je een 128GB iPad.

  Of een niet te oude ipad pro 9,7 met de stroeve apple backcover. Bij de pro 11 hier mis ik de brede bezel als ik lees -zonder keyboard. Het houdt niet lekker vast die 11. Door de brede bezel is de mini denk ik ook lekker in de hand te houden. Vergelijk die brede ‘handgreep’ van de laatste Kindle eens met de mini.

   

 • Profielfoto
  Loyd

  Kom dan anno 2019 met een randloos ontwerp. Trouwens dat ding is veel te duur😂

 • Profielfoto
  Night

  Niet handig… randloos bij een tablet. Je moet het ding ook nog kunnen vasthouden.

 • Profielfoto
  polansky

  De prijs in combinatie met zijn ouderwetse specificaties  gaat deze iPad nekken…

  Apple heeft blijkbaar niets geleerd.
  Bankier Tim doet zijn roesje, terwijl de klanten in steeds grotere mate bij zijn bank weglopen.

   

   

 • Profielfoto
  smacdab

  Night op 22 maart 2019 06:30
  Niet handig… randloos bij een tablet. Je moet het ding ook nog kunnen vasthouden.

  Eigenlijk zou de brede rand zich aan de lange zijde moeten bevinden.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Als de iPad mini gratis bij een pak corn flakes zat zou er hier nog geklaagd worden over de prijs van de corn flakes.

  De iPad mini 4 begon in sept 2015 met 16GB opslag voor $399/€499

  Vergelijk eens de specs op wikipedia.

  Nu heb je 3,5 jaar later 4x de opslag en 4x de snelheid (en graphics nog meer) met een mooier beeldscherm, 3GB Ram, Bluetooth 5, Pencil ondersteuning, betere foto/video door de processing van de A12 (en 7 MP ipv 1.2MP facetime camera, 8MP frontcamera zelf is gelijk). En voor minder geld: €459

  Het zou kunnen dat we een beetje verwend zijn hier…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Zie ook:

  iOS Benchmarks (neem voor de mini5 de iPhone XS heeft zelfde A12)

  Horace Dediu over de mini

  John Gruber over de mini

   

 • Profielfoto
  gipsman

  Jammer dat er geen 128GB is, want 256GB hapt te veel in het rond. Voor de rest maakt het mij niet uit dat het design niet 2020 proof is. Gewoon een handig ding. Maar moet dat bijna €700 kosten… Of van 128GB naar 64GB is dat een goed idee?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Niks mis met 64GB. Die 128GB van de mini4 (als enige overblijvende optie) kwam omdat Apple de prijs wilde verlagen om het oudere model te kunnen blijven verkopen, maar tegelijk de marge een beetje overeind wilde houden (Apple verdient beter naarmate je meer opslag wil op je apparaat).

  Apple maakt nu bv. automatisch ruimte vrij op je iPad door apps die je niet gebruikt maar toch beschikbaar wilt houden te archiveren. Er zijn nog hordes mensen die het met 16GB doen (op oudere apparaten). 256GB is luxe.

 • Profielfoto
  RW076

  Toch jammer dat Apple de prijzen van al haar producten lijkt op te hogen. €399,- was een beter te begrijpen prijs geweest. En voor alle mensen die dit als gezeik op Apple zien. Je bent in ontkenning, Apple voegt minder toe voor meer geld. Dat maakt de producten niet slecht, maar wel duur. Je zou anders verwachten van een merk met zoveel historie. Apple lijkt wel klem te zitten tussen haar aandeelhouders.