Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 maart 2019

Eerste reviews iPad mini 5: uniek in zijn soort

Maandag onthulde Apple tot ieders verrassing de iPad mini 5 (2019). Na vijf jaar geen vernieuwing kreeg de kleinste tablet een hardware-update. De 7,9-inch iPad is weer bij de tijd met een snelle A12-chip en ondersteuning voor de Apple Pencil. Maar is het genoeg?

Vandaag hebben de eerste Amerikaanse tech-sites die het apparaatje al onder embargo hadden hun reviews gepubliceerd. Het gaat om The Verge, TechCrunch, Wired. Onze vrienden van het Nederlandse Bright hebben een video gemaakt. Hier zijn de belangrijkste punten uit hun reviews.

iPad mini 5: misschien wel het fijnste formaat

“Na een tijdje gebruik te hebben gemaakt van de nieuwe iPad mini, herinner ik me waarom mensen het zo’n leuk ding vinden. Telefoons en tablets werden de afgelopen jaren alleen maar groter. Het is verfrissend om een tablet die lekker klein blijft te gebruiken”, schrijft Nilay Patel van The Verge. “Ik voel me minder onbeleefd tijdens vergaderingen dan met een telefoon of laptop. En de tablet heeft nog een mini-jack ook!”

Apple iPad mini 5 004
Klik/tap voor groter.

Op sommige punten niet meer van deze tijd

Hoewel dit kleine formaat praktisch en aangenaam is, zijn er geen moderniseringen in het ontwerp doorgevoerd. Volgens veel reviewers is dat een teleurstelling. De randen zijn in vergelijking met de nieuwste iPhone en iPad Pro enorm. Touch ID wordt door Matthew Panzarino van TechCrunch als ‘traag en oud’ beschouwd. Face ID zat er niet in, maar Apple heeft ook geen capacitieve home-knop zoals in de iPhone 7 of iPhone 8 gebruikt. Dit zou een een aanzienlijke verbetering zijn geweest. “Het voelt als een gehaaste vernieuwing”, merkt Lauren Goode van Wired op.

Nilay Patel had graag gezien dat er een smart connector werd toegevoegd om een ​​toetsenbord aan te sluiten zonder gedoe met Bluetooth te hebben. Hij bekritiseert ook het ontbreken van een USB-C-poort, maar erkent ook dat Lightning een pluspunt is als deze nieuwe iPad mini een ouder exemplaar vervangt. Het is niet nodig om nieuwe kabels of adapters te kopen. De kijk van Apple is dat de USB-C-poort een functie is voor professionals en daarom is het (voorlopig) gereserveerd voor de duurste tablets.

iPad mini 5 002
Klik/tap voor groter.

Indrukwekkende accuduur en prestaties

Naast teleurstellingen, is er ook veel enthousiasme. “De accuduur is erg goed. Na twee nachten gebruik, inclusief het bekijken van een film van twee uur, had de iPad mini nog 50% accuduur over”, schrijft Lauren Goode van Wired.

En dan is er de A12 Fusion-processor, dezelfde als die in de iPhone XS en XR, waarmee “games en augmented reality-apps zonder problemen kunnen worden uitgevoerd.” Nilay Patel bevestigt de kracht van de kleine tablet en zag geen enkele hapering bij hevig gebruik van Lightroom, games en AR-apps. De oude iPad mini kon met zijn antieke A8-chip niet eens ARKit-apps draaien.

Apple Pencil werkt op dit formaat goed

De andere grote nieuwigheid is compatibiliteit met de Apple Pencil. “Het gebruik van de Apple Pencil op de mini is geweldig. Het scherm is groot genoeg voor schetsen en het maken van aantekeningen”, zegt Matthew Panzarino. De iPad mini is geen apparaat om full-time creatief op te zijn, maar als een draagbaar schetsboekje is het eigenlijk een fijner formaat dan de iPad Pro.

Helaas werkt de iPad mini 5 alleen met de Apple Pencil van de eerste generatie en dat is een teleurstelling. “De nieuwe Pencil is juist veel makkelijker vast te houden, te laden en mee te nemen”, zegt The Verge.

iPad mini 5 Apple Pencil 001
Klik/tap voor groter.

Conclusie reviews: ongeëvenaard klein

Uiteindelijk is het gemakkelijk om te kiezen voor de iPad mini. “Je wil een kleine tablet met prima prestaties? Als dat zo is, is de mini zijn € 459,- meer dan waard!” is de conclusie van The Verge. Andere testers zijn het hiermee eens. Andere tablet-fabrikanten bieden alleen maar kleine en trage instapmodellen aan, de iPad mini blijft de enige premium-tablet in zijn soort en is daarom uniek.

We zullen natuurlijk onze eigen review van de iPad mini 5 schrijven zodra we deze in onze handen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste reviews iPad mini 5: uniek in zijn soort
Sluiten