Refurbished iPhone? Nieuw keurmerk garandeert kwaliteit

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Er is de laatste jaren veel vraag naar refurbished producten zoals de iPhone. De kwaliteit verschilt echter enorm, bleek al eens uit onderzoek van de consumentenbond. Een nieuw keurmerk, dat er aanvankelijk alleen is voor winkels die de iPhone refurbished aanbieden, moet de kwaliteit garanderen.

Sectorvereniging Techniek Nederland (UNETO-VNI) heeft het keurmerk zelf opgezet. Een winkel krijgt het alleen als refurbished iPhones op 50 punten worden gecontroleerd en als er 24 maanden garantie op de werking van een toestel gegeven wordt.

Verplichte controle van refurbished iPhone

De controle bestaat onder andere uit de werking van het OS, een test van het touchscreen, de camera, microfoon en Wi-Fi en Bluetooth-connecties. Daarnaast worden het scherm en de accu aan een controle onderworpen en indien nodig vervangen. Helaas kunnen we in het persbericht nergens vinden wat een acceptabel niveau voor de accu is voordat deze vervangen wordt.

Naast een technische controle van het toestel, is er ook een financiële toets. Een onderneming wordt getoetst op onder meer de solvabiliteit, vermogen, omzet, winst en leverancierservaringen. Een bedrijf moet immers stabiel zijn om 24 maanden garantie te kunnen bieden.

Refurbished iPhone
Klik/tap voor groter.

Eerste drie deelnemers in Nederland

Het keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones. Dat komt omdat die zo’n 94 procent van de refurbished markt uitmaken. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten. De eerste drie Nederlandse deelnemers aan het keurmerk zijn Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Verwacht wordt dat meerdere webshops en winkels zich in de toekomst aan zullen sluiten. Wij hebben bij de initiatiefnemers gevraagd of we inzicht kunnen krijgen in de lijst met controlepunten en zullen -indien antwoord volgt- dit artikel later bijwerken met meer details.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Helaas kunnen we in het persbericht nergens vinden wat een acceptabel niveau voor de accu is voordat deze vervangen wordt.

  Een capaciteit van 100% lijkt mij acceptabel, alles wat slechter is niet. Anders spreek je van een opgepoetst tweedehands toestel in plaats van gereviseerd.

   

  Onder gereviseerd / refurbished versta ik een gebruikt toestel dat technisch weer even goed is als nieuw maar optisch gebruikssporen mag hebben.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik weet nog dat mijn oom 2 refurbished iPhones kocht, waarvan er een de simkaart niet pakte. Deze moest worden omgeruild. Ik vind dat wel slecht van Leapp.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb afgelopen november 2018 een iPhone 6S 64 Gbyte bij Mobico in Amersfoort gekocht

  Prijs € 359, inclusief accessoires en screenprotector en backcover

  De accu capiciteit is 100 %

  De iPhone is als nieuw verkocht, de prijs ligt +\_ € 50, — goedkoper als normaal

  Met twee jaar garantie. Ik ben er blij mee