Night
Night Nieuws 23 maart 2019

Opmerkelijk: Huawei topvrouw gebruikt Apple producten

Huawei, de Chinese tech-gigant, heeft blijkbaar geen enkele aantrekkingskracht op de dochter van de oprichter – die toevallig ook nog eens de Chief Financial Officer is.

Meng Wanzhou haalde in december de krantenkoppen toen ze werd opgepakt door de Canadese politie. Ze werd beschuldigd van schending van Amerikaanse sancties tegen Iran. De sensationele arrestatie zette de aandelenmarkt in een duik. De arrestatie leidde er ook toe dat China twee Canadezen arresteerde, waarschijnlijk als vergelding.

Politie was verbaasd

De Canadese politie was misschien een beetje verbaasd toen ze de eigendommen van Meng in beslag namen. Want ondanks het feit dat ze een hoogvliegende Huawei-manager is, lijkt haar technologische bedrijf van keuze toch Apple te zijn.

Meng Wanzhou, die via Vancouver Airport onderweg was, had wat onverwachte zaken bij zich. Volgens een rapport van Bloomberg, dat de details in stukken voor de rechtbank had gevonden, had ze onder andere een iPhone 7 Plus, een MacBook Air en een iPad Pro bij zich. Dit lijkt Meng Wanzhou in het kamp te plaatsen van mensen die geloven dat een iPad Pro geen laptop kan vervangen.

In alle eerlijkheid, Meng had toch wel één Huawei-apparaat in haar bezit: de nieuwste P20 smartphone met het Porsche-ontwerp.

Chinese bedrijven steunen Huawei door het gebruik van Apple producten te ontmoedigen (klik/tap voor groter)
Chinese bedrijven steunen Huawei door het gebruik van Apple producten te ontmoedigen (klik/tap voor groter)

Huawei streng naar werknemers die Apple producten bezitten

Huawei is bijzonder streng naar medewerkers die niet-Huawei-producten gebruiken. Twee personen die verantwoordelijk waren voor een ‘Happy New Year’ tweet, die werd verzonden vanaf een iPhone, werden op staande voet ontslagen. Het is overigens niet waarschijnlijk dat de dochter van de oprichtster met een soortgelijke straf wordt geconfronteerd, omdat ze al behoorlijk wat voor haar kiezen heeft.

Huawei heeft een groeiend marktaandeel in China, terwijl Apple het er op dit moment erg moeilijk heeft. Sommigen analisten voorspellen dat het nog erger zou kunnen worden als Apple wordt afgerekend op de arrestatie van Meng. Zelfs zonder zo’n tegenvaller blijkt China voor Apple al een zeer lastige markt te zijn.

Nu de handelsoorlog tussen de VS en China voortduurt, blijkt dit echter toch waarheid te worden. Chinese bedrijven zouden bij hun personeel het gebruik van iPhones sterk ontmoedigen, mede als steunbetuiging aan Huawei. Zo’n tegenwind maakt het voor Apple in China alleen maar moeilijker. Als de VS en China niet snel tot een overeenkomst komen, zal de iPhone-maker aanzienlijke verkoopproblemen blijven houden in het oosterse land.

Reageer op artikel:
Opmerkelijk: Huawei topvrouw gebruikt Apple producten
Sluiten