Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 28 maart 2019

Nieuwe TV-app iOS en Apple TV in Nederland nog beperkt

Tijdens het It’s show time event beloofde Apple niet alleen een antwoord op Netflix, maar ook een compleet vernieuwde TV-app voor iPhone, iPad (iOS), Mac en Apple TV. Inmiddels zijn de eerste bètaversies van iOS 12.3 en tvOS 12.3 uitgebracht en kunnen we een eerste blik op de TV-app werpen.

Het goede nieuws is dat deze app naar meer dan 100 landen komt, waaronder Nederland. Er is ook slecht nieuws. In Nederland stelt de app nog bar weinig voor. Apple sprak over integratie met andere streamingdiensten en betaalkanalen, maar die zijn allemaal (nog) niet in Nederland beschikbaar.

Nieuwe TV-app in Nederland slecht gevuld

De nieuwe app moet “een plaats voor films, series, sport, nieuws en kids” vormen. In Nederland is het echter vooral een vervanging van de oude iTunes Films-app. In ons land verschijnen alleen de films in beeld. Series, sport, nieuws en content voor kinderen is afwezig. Het lijkt erop dat Apple (nog) geen deals met Nederlandse diensten en betaalkanalen heeft.

We moeten het dus vooral met de nieuwe interface doen. De app opent altijd met het tabblad “Nu kijken” met kijktips op basis van je kijkgedrag en nieuwe films. Dat ziet er al en stuk moderner uit dan de oude iTunes Movies app.

apple tv app iOS
Klik/tap voor groter.

De pagina’s van individuele films hebben ook een nieuwe opmaak. Er is veel meer aandacht voor beeld en bij sommige films begint een trailer automatisch met spelen. Netflix doet dit ook. De een zal dit prettig vinden, maar de ander absoluut niet. Er is vooralsnog geen optie om dit uit te schakelen.

apple tv app 002
Klik/tap voor groter.

Pagina’s van individuele films zijn ook verrijkt met extra informatie. Denk niet alleen aan recensies van gebruikers, maar ook de score op Rotten Tomatoes is nu op alle platforms zichtbaar. Zowel op iPhone en iPad (iOS) als op tvOS.

Apple TV app 003
Klik/tap voor groter.

Eerste hint naar verdwijnen iTunes?

In de VS kun je via de app ook abonnementen nemen op diensten zoals HBO, ShowTime en Starz. Dit is in de Nederlandse versie allemaal nog niet aanwezig. Mogelijk komt dat nog, we kijken immers naar de eerste bètaversie.

Om met een positieve noot te eindigen: de lancering van deze app lijkt een verdere hint naar het verdwijnen van iTunes. Deze app komt namelijk ook naar de Mac. Apple heeft nu een losse app voor Podcasts, Muziek en Video. Daar is de iTunes Store dus niet meer voor nodig. Als dit straks allemaal universele apps zijn die ook op de Mac werken, komt een toekomst zonder iTunes dichterbij.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Nieuwe TV-app iOS en Apple TV in Nederland nog beperkt
Sluiten