Geen samenwerking: Netflix wil hard concurreren met Apple Video

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Netflix

Op 25 maart onthult Apple zijn eigen videodienst die waarschijnlijk Apple Video gaat heten. Bij Netflix worden de messen geslepen en CEO Reed Hastings zegt absoluut niet met Apple samen te willen werken. De streamingdienst van Apple kan op stevige concurrentie gaan rekenen.

Een samenwerking tussen Netflix en Apple klinkt misschien gek, maar het was precies wat Apple wilde. Naar verluidt krijgt Apple Video niet alleen eigen series, maar integreert Apple ook content van andere diensten in de Apple Video-app. Zo kun je op één plaats alles kijken. Netflix ziet dat totaal niet zitten.

Apple Video als hub? Niet met Netflix

“Apple is een fantastische bedrijf, maar we willen wel dat consumenten onze shows op onze eigen dienst kijken,” zei Hastings tijdens een persconferentie in Los Angeles. Dat is niet erg verrassend, want Netflix heeft de afgelopen jaren Apple op veilige afstand gehouden. Die afstand wordt de laatste tijd alleen maar groter. Zo is de streamingdienst bijvoorbeeld gestopt met het aanbieden van abonnementen als in-app-aankoop.

Apple heeft naar verluidt wel samenwerkingen met andere productiebedrijven en zal hun films en series ook in Apple Video integreren. Dat is bittere noodzaak, want naar verluidt zijn nog maar 5 van de 30 series voor Apple’s dienst afgerond.

Netflix app
Klik/tap voor groter.

“Netflix is geen techbedrijf”

CEO Reed Hastings deed tijdens de persconferentie nog een andere opmerkelijke uitspraak. Hij is van mening dat Netflix niet gezien moet worden als techbedrijf. Hij wil niet in dezelfde categorie als Apple, Amazon en Facebook geplaatst worden. “We zijn vooral een mediabedrijf zoals Disney,” zegt de CEO. Hij doet deze uitspraak niet zonder reden, want in de VS wordt gespeeld met het idee om grote techbedrijven op te knippen. (Zie ook → Worden Apple, Google en Facebook in stukken gehakt?)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Verstandig. Gewoon van je eigen kracht blijven uit gaan op je eigen platform. Apple Video moet zich nog maar bewijzen….

 • Profielfoto
  pippen2

  Voor de eindgebruiker zou 1 app met een combinatie van al je abonnementen wel ideaal zijn. Maar voor de leverancier zoals Netflix snap ik ook weer wel dat ze willen dat de klant kijkt via de eigen app. Want dan kunnen ze het kijkgedrag meten en de juiste voorstellingen geven.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Eén app met abonnementen zou inderdaad ideaal zijn, maar die app zou dan niet van een dictator als Apple moeten zijn…

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Cenobyte op 19 maart 2019 11:28
  Eén app met abonnementen zou inderdaad ideaal zijn, maar die app zou dan niet van een dictator als Apple moeten zijn…

   

  En jij denkt dat je beter af bent met die aanbieder van die ene app ipv dat alles geïntegreerd is in een app van de aanbieder van producten die je blijkbaar al wel gebruikt

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat mij betreft lekker intergreren. Over een paar jaar wordt je horendol van alle apps van alle verschillende aanbieders van producten met dezelfde functie

 • Profielfoto
  ControlAltDelete

  Ik vind dit een heel interessant onderwerp. Ik begrijp Netflix namelijk heel goed. Ze hebben op zich Apple helemaal niet nodig. Maar ik geloof wel dat er op termijn iets gaat veranderen. Als ik naar Netflix kijk bieden zij een compleet aanbod van films en series inclusief populiare eigen producties. Wegens succes groeit dit assortiment enorm. Positief zou je denken… maar je ziet al dat de prijs gaat stijgen. Misschien wel terecht voor wat ze bieden, maar die prijs is zo essentieel! Sterker nog, ik geloof dat er ook een magische grens is. €10 per maand mis je eigenlijk niet zo. Bij €15 misschien ook nog niet, maar dan maak je alweer een keuze.

  Je kunt helaas niet een abo nemen op alle platformen (onbetaalbaar). Maar ik heb wel mijn voorkeuren voor bepaalde films en series bij verschillende aanbieders. Daarbij komt ook nog eens dat ik niet continue Netflix kijk. Als ik een maand niet gekeken heb, vind ik dit eigenlijk zonde. De stap die Apple wil maken vind ik daarom niet gek en erg interessant.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het enige probleem wat hier opnieuw ontstaat is de App Store. Je moet het gebruiken om aanwezig te zijn op een platform maar er ontstaat oneerlijke concurrentie als Apple dadelijk 10€ per maand vraagt en Netflix wil via in-app aankopen ook 10€ per maand vragen.

  Bij Apple is het dan 10€ naar Apple
  Bij Netflix wordt het 7€ naar Netflix, 3€ naar Apple…

  Het is hetzelfde waar Spotify zich druk over maakt en hoewel ik denk dat voor de diensten die Apple levert zij best een percentage mogen vragen zijn Netflix en Spotify bedrijven die geen Apple diensten gebruiken (zoals iCloud integratie) maar er wél voor moeten betalen én niet mogen vertellen waar een gebruiker een abonnement kan aanschaffen.

  Die éne regel doet het hem: Als Apple het niet langer verbiedt voor concurrerende bedrijven om een gebruiker te laten weten waar ze zich kunnen registreren dan vallen veel argumenten weg… helaas is dan ook het hek van de dam…

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik bedenk me net dat Netflix en Spotify waarschijnlijk wel een Apple dienst gebruiken: Apple Notification Services voor pushnotificaties vanaf een andere server

 • Profielfoto
  zulu

  Netflix heeft Apple niet nodig?

  Wat als Apple de Netflix uit de App Store gooit?

 • Profielfoto
  ControlAltDelete

  zulu op 20 maart 2019 00:22
  Netflix heeft Apple niet nodig?

  Wat als Apple de Netflix uit de App Store gooit?

  Wel als platform natuurlijk maar niet voor een verdere samenwerking als het gaat om hun content ‘delen’

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hoewel ik Netflix begrijp vind ik het vervelend dat Netflix er niet in mee wil. Ik vind de aanpak van Apple namelijk erg prettig.

  Ik merk bij mijzelf dat er namelijk te veel aanbod is (en dus ook te veel apps). Ik heb Netflix en NPO Start. Plus Infuse (you know what). Ik heb een tijdje Prime gehad en had dus 3 + 1 apps… op een gegeven moment was ik gedownloade content van Prime en Netflix aan het kijken omdat ik alles in Infuse erg praktisch vind. Ik heb dus Prime weer opgezegd en ga ook geen andere dienst afsluiten… tenzij al hun content zichtbaar is in een hub.