Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 28 maart 2019
Leestijd: 1 minuut

Geen ontkomen: Nederlandse App Store toont nu ook reclame

Reclame in de App Store. Het heeft even mogen duren, maar ook Nederlanders moeten er nu aan geloven. Sinds woensdag worden (niet al te hinderlijke) advertenties voor apps getoond wanneer je een zoekopdracht in de App Store uitvoert.

Ontwikkelaars kunnen Apple betalen om hun app bij bepaalde zoekwoorden uit te lichten. De reclame lijkt op een normaal zoekresultaat, maar heeft een blauwe achtergrond en een label ‘Reclame’. Een gesponsorde app wordt altijd bovenaan de zoekresultaten getoond.

Nederland sluit laat aan

In andere landen wordt al twee jaar reclame in de App Store getoond. Apple zegt dat het een aantrekkelijke manier is voor ontwikkelaars om hun app onder de aandacht van een nieuw publiek te brengen. In Nederland zal het aantal zoekopdrachten waar reclame bij getoond wordt vooralsnog beperkt zijn, omdat er nog niet op alle Nederlandse woorden advertenties zijn ingekocht.

App Store reclame Nederland 001
Klik/tap voor groter.

Reclame App Store niet uit te schakelen

Het is niet mogelijk de reclame uit te zetten of weg te klikken. Je moet er gewoon voorbij scrollen. Het is dus raadzaam om bij het zoeken goed op te letten of iets een betaald zoekresultaat is of niet. Gelukkig wordt de reclame alleen bovenaan getoond, dus je kunt jezelf min of meer trainen om het eerste zoekresultaat altijd te negeren, als je niet op gesponsorde aanbevelingen zit te wachten.

Niet alle ontwikkelaars zijn enthousiast over advertenties in de app-winkel. Supertop, het bedrijf achter podcast-app Castro, zette in een blogpost de (teleurstellende) resultaten van hun eerste campagne op een rij. Er zijn echter ook succesverhalen te vinden, maar daarbij gaat het vooral om grote bedrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen ontkomen: Nederlandse App Store toont nu ook reclame
Sluiten