Geen ontkomen: Nederlandse App Store toont nu ook reclame

Door: Raymon Mens - 8 reacties
iOS copyright
Archiefbeeld

Reclame in de App Store. Het heeft even mogen duren, maar ook Nederlanders moeten er nu aan geloven. Sinds woensdag worden (niet al te hinderlijke) advertenties voor apps getoond wanneer je een zoekopdracht in de App Store uitvoert.

Ontwikkelaars kunnen Apple betalen om hun app bij bepaalde zoekwoorden uit te lichten. De reclame lijkt op een normaal zoekresultaat, maar heeft een blauwe achtergrond en een label ‘Reclame’. Een gesponsorde app wordt altijd bovenaan de zoekresultaten getoond.

Nederland sluit laat aan

In andere landen wordt al twee jaar reclame in de App Store getoond. Apple zegt dat het een aantrekkelijke manier is voor ontwikkelaars om hun app onder de aandacht van een nieuw publiek te brengen. In Nederland zal het aantal zoekopdrachten waar reclame bij getoond wordt vooralsnog beperkt zijn, omdat er nog niet op alle Nederlandse woorden advertenties zijn ingekocht.

App Store reclame Nederland 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Reclame App Store niet uit te schakelen

Het is niet mogelijk de reclame uit te zetten of weg te klikken. Je moet er gewoon voorbij scrollen. Het is dus raadzaam om bij het zoeken goed op te letten of iets een betaald zoekresultaat is of niet. Gelukkig wordt de reclame alleen bovenaan getoond, dus je kunt jezelf min of meer trainen om het eerste zoekresultaat altijd te negeren, als je niet op gesponsorde aanbevelingen zit te wachten.

Niet alle ontwikkelaars zijn enthousiast over advertenties in de app-winkel. Supertop, het bedrijf achter podcast-app Castro, zette in een blogpost de (teleurstellende) resultaten van hun eerste campagne op een rij. Er zijn echter ook succesverhalen te vinden, maar daarbij gaat het vooral om grote bedrijven.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik wil geen reclame Tim Cook

 • Profielfoto
  ququlequ

  Heel vreemd dat Apple dit doet, dit hebben ze toch helemaal niet nodig. Zie het echt als vervuiling. Jammer dat grote rijke studio’s (met vaak waardeloze apps) nog meer aandacht krijgen in de AppStore. Dacht dat Apple juist de kleine onbekende developers meer kansen en ruimte wilde geven in de store. En niet al te hinderlijk? Na je zoekresultaat een advertentie van ter grote van een half scherm vind ik vrij hinderlijk.

 • Profielfoto
  Di May

  ‘ququlequ’ …

  Schitterende, originele avatar.
  En zeer zeker de schrijfwijze ervan.

  Eenvoud siert altijd.
  En dit is er weer een voorbeeld van.

  Om gezond jaloers op te zijn.

 • Profielfoto
  DGE1965

  Ik raak helemaal gestoord van alles reclame in app’s etc. Ik koop er geen app. meer door!

 • Profielfoto
  Night

  Ik ben benieuwd of mijn ‘anti reclame app’ – Weblock – deze kan blokkeren. Ze komen namelijk wel van Apple af…:-(
  Of krijgen we straks ook een betaalde versie van de app (op abonnementsbasis?) die dan zonder advertenties werkt?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waar zijn al die fans nu … ? waarom komen ze nu niet met hun verhalen dat 30% Tax heel erg normaal is omdat de App Store ook onderhouden moet worden.🙃

 • Profielfoto
  xaddict

  “Niet alle ontwikkelaars zijn enthousiast over advertenties in de app-winkel.”

  Ik dacht, nu komt er een verhaal over een indie Developer die verkopen ziet dalen doordat een of ander groot bedrijf zijn/haar zoekwoorden heeft opgekocht, maar nee. Het gaat over een bedrijf die hun geld hebben vergooid aan advertenties en nu “teleurgesteld” zijn 🤦🏼‍♂️ hele goede app en all, maar fuck die mentaliteit…

 • Profielfoto
  koen

  Di May op 28 maart 2019 12:52
  ‘ququlequ’ …

  Schitterende, originele avatar.
  En zeer zeker de schrijfwijze ervan.

  Eenvoud siert altijd.
  En dit is er weer een voorbeeld van.

  Om gezond jaloers op te zijn.

  Avatar is het toch het plaatje?