Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 20 maart 2019

Na Spotify dient ook Kaspersky een klacht in tegen Apple

Slechts enkele dagen nadat de streamingdienst Spotify een klacht tegen Apple’s beklemmende App Store-regels indiende, volgt nu Kaspersky. Dit Russische bedrijf is bekend om zijn beveiligingssoftware en is van mening dat Apple zijn machtspositie misbruikt om concurrentie te dwarsbomen.

In tegenstelling tot Spotify heeft Kaspersky geen aanklacht bij de Europese Commissie ingediend, maar wel bij de Russische mededingingsautoriteit (FAS). Het bedrijf wil een onderzoek naar de praktijken van Apple.

Apple blokkeert functies Kaspersky Safe Kids

Het antivirusbedrijf klaagt Apple aan omdat de iPhone-maker vorig jaar dreigde de Kaspersky Safe Kids-app uit de App Store te halen. De app was toen al drie jaar beschikbaar, maar Apple zei dat er gebruik werd gemaakt van configuratieprofielen om diepgaande controle over iOS-apparaten te krijgen. Dat is volgens Apple niet toegestaan. Kaspersky moest daarom twee functies uit de app verwijderen en dat zou klanten schade toe hebben gebracht. Ze kregen immers een slechter product.

Het ging specifiek over de functies app control (individuele apps blokkeren) en content blocking (onveilige websites blokkeren in de browser). Apple lanceerde met schermtijd van iOS 12 vergelijkbare functies. Volgens Kaspersky is dat geen toeval, maar gedrag dat concurrentie beperkt. Dat is volgens het bedrijf in strijd met de mededingingswet.

Kaspersky Apple Apple Store 001
Klik/tap voor groter.

Ook klacht van Spotify

Apple heeft momenteel ook een aanklacht van Spotify aan zijn broek. De Zweedse aanbieder van muziek diende vorige week een klacht bij de Europese Commissie in tegen Apple. Spotify is van mening dat de iPhone-maker zijn machtspositie misbruik om concurrentie te dwarsbomen. Het haalt daarbij specifiek aan dat apps geen abonnementen aan mogen bieden, tenzij Apple’s betaalsysteem gebruikt wordt. Daarbij moet 30 procent van iedere betaling aan Apple afgedragen worden. Volgens Spotify zal Apple Music daarom een oneerlijke voorsprong op iedere andere muziekdienst blijven houden. Apple is het daar uiteraard niet mee eens. (Zie ook ➝ Spotify ruziet door met Apple over App Store)

Reageer op artikel:
Na Spotify dient ook Kaspersky een klacht in tegen Apple
Sluiten