Uitrol 5G bij KPN leidt tot spanningen in Den Haag

Door: Raymon Mens - 6 reacties
KPN
Afbeelding: PIxabay, bewerking: OMT

5G was lang een belofte, maar nu beginnen de eerste providers concrete stappen te ondernemen. T-Mobile wil al in 2020 een landelijk dekkend netwerk hebben en nu laat ook KPN van zich horen. De plannen van het Nederlandse bedrijf zijn echter meteen controversieel.

Volgens RTL Z wil KPN apparatuur van Huawei gebruiken voor zijn 5G-netwerk. De bedrijven hebben al een principe-overeenkomst gesloten. Er hoeft alleen nog een handtekening gezet worden en de opbouw van het netwerk kan beginnen. Huawei vormt het probleem, want het Chinese bedrijf ligt onder vuur wegens vermeende invloed en spionage van de Chinese overheid. Den Haag trekt aan de bel.

KPN 5G op basis van Huawei

Landen als de VS, Australië en Japan hebben netwerkapparatuur van Huawei inmiddels in de ban gedaan. Ook Polen en Duitsland overwegen een ban op 5G-apparatuur van het Chinese bedrijf. Er is veel druk vanuit de VS om niet met de Chinese telecomgigant in zee te gaan. Het land dreigt de samenwerking met Europese partners op te zeggen als netwerken op basis van Huawei-apparatuur gebouwd worden.

Voor KPN, dat de grootste mobiele telecomprovider van Nederland is, vormt dit nu een probleem. Het kabinet heeft nog geen uitspraken gedaan over deze kwestie, maar KPN lijkt een ban nu onmogelijk te maken of zichzelf in de problemen te brengen.

Den Haag trekt aan de bel

De keuze van KPN om met Huawei in zee te gaan, roept veel reacties uit Den Haag op. D66-Kamerlid Kees Verhoeven roept het kabinet op om snel met een besluit te komen. De regeringspartners moeten met een zogenaamd kader komen om de veiligheid van de Nederlandse telecomnetwerken te garanderen. Bedrijven kunnen dan binnen dat kader opereren.

Arne Weverling (Kamerlid VVD) neemt al stelling tegen de plannen van KPN om met Huawei in zee te gaan. Hij noemt het zorgelijk en wil zeker weten dat Nederlandse netwerken veilig en niet af te luisteren zijn. Weverling zou het liefst zien dat gewacht wordt tot er een concreet onderzoek naar het Chinese Huawei is geweest.

5G Huawei
Klik/tap voor groter.

Lobby tegen Huawei

Huawei maakt niet alleen mobiele telefoons, maar levert ook apparatuur voor het opbouwen van mobiele netwerken. De Verenigde Staten vermoeden dat het bedrijf in opdracht van China spioneert, bijvoorbeeld door achterdeurtjes in apparatuur in te bouwen. Helaas willen de Amerikaanse autoriteiten het bewijs waarop ze deze uitspraken baseren niet openbaar maken.

Er is dus niet met zekerheid te zeggen of dit gewoon een wapen in de handelsoorlog met China is, of een serieuze dreiging waar de VS bontgenoten voor waarschuwt. Voor KPN is het in ieder geval een hoofdpijndossier die de uitrol van 5G wel eens kan vertragen.

RTL Z

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  fatboysmart

  Of het nu wel of niet een echt gevaar is maakt in principe niet meer uit. Als in Nederland Huawei apparatuur in de netwerken gebruikt gaat worden kan dat al een reden zijn voor veel Amerikaanse bedrijven zich niet te vestigen in Nederland aangezien zij ook aangewezen zijn op de Nederlandse netwerken voor datacommunicatie. Beter dus om Huawei te mijden, terecht of onterecht.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Tja, met Amerikaanse hardware weten we zeker dat de NSA meekijkt. Bij Huawei is er alleen de angst dat het misschien zou kunnen. Huawei zal er veel aan gelegen zijn om een waterdichte certificering op poten te zetten die backdoors uitsluit. In dat geval kun je dus beter met Huawei in zee gaan.

   

 • Profielfoto
  VxP

  Nederland zal wel weer geen problemen hebben om er mee in zee te gaan. En mocht het mis gaan dan komt de welbekende “sorry” en hiermee is het dan weer afgedaan, zoals ook bij de misrekening van de energienota.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik zie de volgende miljoenenflop al hangen…..

 • Profielfoto
  Pjotr

  Van welke netwerk bouwer betrekt Tele2, Ben, T-Mobile, Telfort Vodafoon zijn onderdelen voor 5G?

   

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Pjotr,

  Van T-Mobile is het bekend…