Komt Apple met eigen high-end ‘ProPods’ koptelefoon tijdens maart-event?

Door: Night - 12 reacties
Apple EarPods

Apple heeft voorafgaand aan het maart-event It’s Showtime! al diverse nieuwe producten gepresenteerd. Zo zagen we plots nieuwe iPads, iMacs en AirPods verschijnen. We misten echter toch nog wat in dat lijstje. Er doen namelijk al geruime tijd geruchten de ronde dat Apple binnenkort komt met een eigen high-end ‘ProPods’ koptelefoon.

Deze draadloze koptelefoons – we zullen ze voor het gemak even ProPods noemen – moet een high-end combinatie worden van de AirPods en de HomePod.

Apple-Headphone-HP12
Kunnen de ProPods er zo uit komen te zien? (klik/tap voor groter)

Wanneer kunnen we de ‘ProPods’ verwachten?

Het gerucht over een koptelefoon van Apple kwam voor het eerst van analist Ming-Chi Kuo. Dat was in februari 2018. Dit gerucht werd bevestigd door Bloomberg in maart 2018 en nogmaals in juli 2018. ‘Mensen die bekend zijn met de ontwikkeling van het product’ beweerden dat het bedrijf van plan was om de koptelefoon al aan het einde van 2018 te lanceren. Problemen tijdens de ontwikkeling zouden die release hebben vertraagd.

In een Bloomberg-rapport van januari 2019 werd herhaald dat de ‘ProPods’ in de eerste helft van 2019 uit zou kunnen komen. Hieruit volgt dat we de nieuwe koptelefoon waarschijnlijk op het ‘Showtime’ event op 25 maart tegemoet kunnen zien. De iPhone-maker was in eerste instantie van plan om de nieuwe ‘ProPods’ tegen het einde van 2018 te introduceren. Het bedrijf liep echter tegen “ontwikkelingsuitdagingen” aan, volgens de bronnen van Bloomberg. De nieuwe AirPods zijn al gelanceerd, dus de ‘ProPods’ kunnen binnenkort volgen. De late lancering van de AirPower, Apple’s draadloze oplaadmat, zou mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de vertragingen.

Volgens Kuo zullen deze high-end koptelefoons de “akoestische accessoire-opstelling van Apple completer maken”. De beslissing van Apple om eigen koptelefoons te lanceren zou, ondanks het feit dat het bedrijf Beats bezit, inderdaad ten goede kunnen komen aan het ‘Pod’-assortiment.

Hoe gaat Apple’s koptelefoon heten?

Kort door de bocht: geen idee. We noemen ze voor het gemak ProPods, omdat het hele muziek-assortiment de naam ‘Pod’ in zich draagt. Denk aan de EarPods, AirPods, de HomePod en de iPod. We zien op andere sites echter ook een hoop andere voorstellen voorbij komen, zoals StudioPods, SoundPods of AudioPods. Pas als Apple ze daadwerkelijk presenteert, kunnen we zeker zijn van de naam.

Wat gaan de ProPods kosten?

Ook hier tasten we in het duister. Analist Kuo houdt het bij een schot voor open doel en stelt simpelweg dat de ProPods duurder zullen worden dan de AirPods. Ook Bloomberg gokt erop dat met de prijs gericht wordt op de high-end markt. De nieuwssite neemt hierbij de HomePod als voorbeeld. Deze is ook hoger geprijsd dan de concurrentie maar biedt dan ook een superieure geluidkwaliteit. Door de hoge kosten die de maken van de nieuwe koptelefoon met zich meebrengt, zal ook de consumentenprijs aan de hoge kant uitvallen. Zo schijnt het al een kleine 200 euro te kosten om een HomePod maken. Apple verkocht ze vervolgens voor ruim 300 euro. Wij verwachten in ieder geval dat ze duurder zullen uitvallen dan de Beats high-end draadloze koptelefoon.

Wat kunnen we verwachten bij de ProPods?

Als we alle geruchten op een rijtje zetten, mogen we de volgende functies verwachten bij de ProPods:

 • Onderdrukking van omgevingsgeluid
 • Draadloze pairing, zoals bij de AirPods
 • Draadloos opladen
 • Siri integratie

Volgens Ming-Chi Kuo werkt Apple voor zijn koptelefoon samen met een paar grote namen uit de industrie. Ten eerste Primax. Zij maken, naast de camera modules voor de iPhone, ook componenten voor draadloze audio apparatuur. Daarnaast noemt Kuo SZS. Zij zijn gespecialiseerd in MIM, Metal Injection Molding. Als die techniek je bekend voorkomt, kan dat kloppen. De behuizing van de iPad Pro wordt met dit procédé gemaakt.

Verder is Apple eigenaar van Beats. Die dochteronderneming maakt al high-end draadloze koptelefoons. Zo kunnen we al een klein beetje inzicht krijgen op technieken die Apple mogelijk in zijn ProPods zal toepassen, samen met de eigen W1 (of W2?) chip:

 • Active ruisonderdrukking, die achtergrondgeluiden lokaliseert en blokkeert.
 • Automatische respons op individuele pasvorm en het afspelen van muziek.
 • Zachte kussens, die geavanceerde ventilatie en ergonomische instellingsmogelijkheden bieden voor een op maat gemaakte, flexibele pasvorm.
 • Realtime audiokalibratie, die voortdurend de helderheid, bereik en klank optimaliseert voor een op topkwaliteit luisterervaring.
 • High-end muziekkwaliteit middels Apple Core Audio

Concepten

Diverse sites hebben hun gedachten er al over laten gaan, hoe de ProPods eruit zouden kunnen zien. Het leek ons leuk om een aantal voorbeelden te tonen.

curved_de Apple Headphone
De Duitse site curved.de kwam met de bovenstaande en onderstaande impressie (klik/tap voor groter)

curved_de Apple Headphone 2

ApplePost Apple headphone
ApplePost kwam met een geheel eigen visie op Apple’s aanstaande koptelefoon (klik/tap voor groter)

Bovenstaande foto’s zijn slechts enkele concepten, maar het geeft ons wel een leuk inzicht hoe techsites denken dat Apple de verwachte features in een high-end draadloze koptelefoon zal samenbrengen. Maar zoals het voor de meeste geruchten geldt, is het ook hier het geval: we weten het pas zeker als Apple de ProPods, of hoe ze ook mogen gaan heten, zal presenteren. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo’n  Apple logo op je oren is natuurlijk te eenvoudig gedacht. Dat is zo niet Apple. Op die goedkope manier gaat Apple echt niet hun logo of Siri misbruiken.

   

  Subtiel in frame gelegd kan ik wel zien gebeuren.

   

  Maare ….. dit is allemaal leuk en aardig maar ik denk dat het veel belangrijker zal zijn (ook vanwege de Spotify zaak) dat Apple die nieuwe chip welke in de AirPods zitten gaat uitleveren aan fabrikanten van dit soort accessoires. Zodat we meer spulletjes krijgen die kunnen connecten zonder ze steeds te moeten verbinden of je iPhone ontgrendelen. Dit kan Apple niet voor zichzelf houden.

   

 • Profielfoto
  Chytin

  Heeft de Bluetooth 5.0 wel de bandwith om high end geluid door te sturen? Apple Music streamt in 256 AAC, klinkt heel aardig maar niet bepaald high end. Tidal heeft FLAC maar tegenwoordig ook MQA, dat klinkt ook echt high end. Ik denk dus dat deze high end koptelefoon van Apple niet gericht zal zijn op audiofielen. Ik als Apple Music abonnee hoopt wel dat Apple hun geluid gaan opwaarderen. Een paar jaren terug werkten Apple en U2 aan een nieuw digitale geluidsformat, maar dat project is geschrapt lijkt het.

 • Profielfoto
  Niels

  Little too late. Heb nu de Sony WH-1000XM3 en ik zou niet anders willen! Geweldige geluidskwaliteit, uitstekende noise cancelling en ultiem draagcomfort.

  Bovendien, grote kans dat de onderliggende geluidstechniek gewoon van Beats is, dus dat zal niet veel soeps zijn. Enige voordeel zou die H1-chip zijn, maar ik heb nu ook 0 ,0 problemen om bluetooth te pairen met de Sony.

 • Profielfoto
  Geert

  Niels op 23 maart 2019 16:20
  Little too late. Heb nu de Sony WH-1000XM3 en ik zou niet anders willen! Geweldige geluidskwaliteit, uitstekende noise cancelling en ultiem draagcomfort.

  Bovendien, grote kans dat de onderliggende geluidstechniek gewoon van Beats is, dus dat zal niet veel soeps zijn. Enige voordeel zou die H1-chip zijn, maar ik heb nu ook 0 ,0 problemen om bluetooth te pairen met de Sony.

  Ik heb de Sony gisteren uitgeprobeerd en was erg onder de indruk van de NC. Ik twijfel nog tussen deze Sony en de nieuwe AirPods. Qua geluid en NC neig ik naar de Sony maar gemak naar de AirPods.

 • Profielfoto
  xaddict

  De Sony en Bose noise cancelling zijn momenteel de beste Premium headphones op de markt en kosten 300+ euro. Apple zal dan ook onder de 400 moeten blijven willen ze nog binnen datzelfde segment vallen. Anders ga je al weer naar het hogere segment en daar valt misschien wel veel geld te halen, maar niet veel kopers.

  Plus Apple probeert steeds meer het merk te zijn met premium producten voor “niet premium” prijzen (lukt maar matig overigens) dus dan Kun je niet aan komen zetten met een onbetaalbare koptelefoon

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Chytin op 23 maart 2019 16:08
  Heeft de Bluetooth 5.0 wel de bandwith om high end geluid door te sturen? Apple Music streamt in 256 AAC, klinkt heel aardig maar niet bepaald high end.

  Je hoort echt het verschil niet hoor, dat is inbeelding. 256kbbs AAC is eigenlijk al overkill.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Over het artikel, EarPods zijn Apple’s oortjes-met-draad. Zo snel vergeten?

 • Profielfoto
  arno1975

  Naam: Geez-Pod

 • Profielfoto
  Chytin

  bmeerdink op 24 maart 2019 14:34

  Chytin op 23 maart 2019 16:08
  Heeft de Bluetooth 5.0 wel de bandwith om high end geluid door te sturen? Apple Music streamt in 256 AAC, klinkt heel aardig maar niet bepaald high end.

  Je hoort echt het verschil niet hoor, dat is inbeelding. 256kbbs AAC is eigenlijk al overkill.

  Ik vind mezelf niet perse audiofiel, maar er is echt wel hoorbaar verschil tussen FLAC, MP3 en AAC. Het verschil tussen 320 mp3 vs 256 AAC wordt al gauw lastig, maar bij FLAC en Redbook CD hoor je absoluut verschil zonder peperdure speakers aan te schaffen. Dat klinkt sowieso voller, meer gedefinieerd en sprankelender. Echte audiofielen vinden zelfs een Redbook CD niet goed genoeg en luisteren nog graag naar een Super Audio CD of streaming services zoals Deezer en Tidal omdat hun hogere kwaliteit streams aanbieden.

 • Profielfoto
  Night

  @bmeerdink: je hebt helemaal gelijk. En zoals met zoveel zaken: out of sight, out of mind”. Ik heb ze nu maar ‘ProPods’ genoemd, omdat ze gericht zouden zijn op de Pro markt. Heb je toevallig een betere suggestie? Dan passen we dat even in het artikel aan. Ik ben benieuwd naar jouw suggesties (en van anderen natuurlijk ook).

 • Profielfoto
  yellow

  HeadPods?:-)

 • Profielfoto
  Night

  đź‘Ť