iPhone veel waardevaster dan Android-smartphone

Door: Night - 24 reacties
Apple Samsung smartphones

Er is veel discussie over de prijs van de iPhone. Worden de telefoons van Apple te duur? Volgens een nieuw onderzoek naar de waardevastheid van smartphones is de inruilwaarde van de iPhone een stuk hoger dan die van Android-smartphones. Hierdoor blijft het prijsverschil ‘binnen de perken’.

Het Amerikaanse Bank My Cell richt zich op de in- en verkoop van tweedehands smartphones en heeft een berg data over de waardevastheid van verschillende merken. Het bedrijf spreekt van een dramatisch verschil in inruilwaarde tussen de iPhone en dure Android-toestellen van Samsung, Huawei en LG.

Enorm verschil iPhone X en Samsung Galaxy S9

Je hoort in reviews eigenlijk nooit iets over de waardevastheid van smartphones en dat is best gek. Een hoge restwaarde zorgt er namelijk voor dat je veel minder kwijt bent voor je volgende toestel. Uit het onderzoek blijkt dat een iPhone X na 9 maanden nog ongeveer 700 dollar opbrengt. De aanschafprijs was 1000 dollar en de waarde daalde dus met ongeveer 30 procent. In dezelfde periode kelderde de waarde van de Samsung Galaxy S9 echter met 60 procent.

Je leest het goed, dat is twee keer zo veel als die van de iPhone X. Het dure Samsung-toestel leverde tweedehands gemiddeld nog maar 300 euro op. De onderzoekers schrijven: “In feite verloor de S9 in de eerste maand na lancering al 10,73% meer van zijn verkoopwaarde dan de iPhone X in 9 maanden! Auw…”

iPhone Galaxy S9
Klik/tap voor groter.

Strategisch moment kiezen voor verkoop

Omdat veel gebruikers hun iPhone willen inruilen voor een nieuwe, daalt de marktwaarde echter ook het snelst op het moment dat Apple nieuwe modellen aankondigt. Dat is meestal in september. Dit moment moet je dus zien te vermijden als je een iPhone wil verkopen. Je wil het liefst voor de aankondiging van een nieuw toestel verkopen.

Ben je te laat? Dan kun je beter wat langer wachten met het verkopen van je iPhone, want wat blijkt? Drie maanden na aankondiging van een nieuw model, neemt de restwaarde van oudere Apple-smartphones weer toe. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de hype rondom nieuwe toestellen dan wat is gaan liggen.

Daling verkoopwaarde
Overzicht van de daling van de inruilwaarde van diverse iPhones – Klik/tap voor groter.

Goedkoper is niet beter

Het onderzoek stelt dat de markt voor tweedehands iPhones lijkt op de markt voor luxe auto’s. Als Apple goedkopere toestellen zou maken, krijgt de verkoop op korte termijn een boost, maar het zou Apple niet langer in staat stellen om te investeren in nieuwe technologieën zoals Face ID. Door telefoons met een hoge restwaarde te maken, is Apple bovendien groen bezig. Een smartphone van Apple wordt veel minder snel elektronisch afval dan een goedkope Android.

Zullen we eindigen met iets positiefs over Android-smartphones? De hype rondom nieuwe modellen is bij Android-toestellen helemaal afwezig. De prijs van een iPhone neemt na aankondiging van een nieuwe aanzienlijk af, maar bij Android-topmodellen daalt de waarde slechts 5 tot 13% wanneer een nieuwe aangekondigd wordt. Dat was onder andere het geval bij de Samsung Galaxy S7 en S8. Toch blijft ondanks de sterke daling bij aankondiging van ene nieuwe de waardevastheid van de iPhone het grootst. (Zie ook → iPhone X na een jaar: innovatief, ingehaald of mainstream?)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Loyd

  Logisch toch; de iPhone is ook twee keer zo duur als een Android

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dan vergeten we één niet zo onbelangrijke factor, en dat is dat de meeste – high-end of niet – Android-telefoons vrij snel na introductie al goedkoper in de markt worden gezet. Dan is een lagere inruilwaarde ook vrij logisch. Dat is nu eenmaal marktwerking.

  Een topmodel van Samsung bijvoorbeeld gaat voor bijna de helft van de hand, dan de introductieprijs was.

  Moraal van het verhaal; zolang je niet direct bij introductie je Android-telefoon aanschaft is het lood-om-oud-ijzer. En zal je zeker (percentueel gezien) niet meer geld kwijt zijn bij inruil dan met een iPhone.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Das fijn voor het geval dat je iPhones komt om er mee te gaan ruilen.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Onzin. De topmodellen van Samsung beginnen, net als bij Apple, ook bij zo’n $1000. Die prijs gaat echt niet zover omlaag dat het de helft van de restwaarde teniet doet.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Sugar and Cream op 9 maart 2019 19:22
  Onzin. De topmodellen van Samsung beginnen, net als bij Apple, ook bij zo’n $1000. Die prijs gaat echt niet zover omlaag dat het de helft van de restwaarde teniet doet.

  Inderdaad.

 • Profielfoto
  MacDon

  Als Apple fanboy en liefhebber van het fruit merk ben ik eerlijk als ik zeg: Android (o.a. Samsung) biedt toch wel veel meer waar voor z’n geld. Als je geduld hebt koopt je een straks de S10 voor 200 euro minder. En als je geen geduld hebt krijg een zeer fraaie set oordopjes bij die niet onder doen (of zelfs beter zijn) dan de AirPods.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Zeker waar, dat de nieuwste Android smartphones zich prima kunnen meten met de laatste iPhones. Daar gaat het verhaal echter niet over. Het verhaal spitst zich toe op het feit dat je voor die prachtige Samsung maar de helft aan restwaarde terug krijgt als je hem wil verkopen, ten opzicht van een iPhone.

 • Profielfoto
  arno1975

  Loyd op 9 maart 2019 18:38
  Logisch toch; de iPhone is ook twee keer zo duur als een Android

  Heb je toevallig de prijzen gezien van die Samsungs die onlangs zijn verschenen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Sugar and Cream op 9 maart 2019 19:22
  Onzin. De topmodellen van Samsung beginnen, net als bij Apple, ook bij zo’n $1000. Die prijs gaat echt niet zover omlaag dat het de helft van de restwaarde teniet doet.

  ‘Beginnen’ ja. Dat was exact mijn punt. Maar bij Apple blijft de prijs tijdens de levensduur op dat niveau. Bij vrijwel alle Android-merken absoluut niet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een Samsung S9 kost rond de 500 euro. En dat was al ruim voor de introductie van de S10 zo.

 • Profielfoto
  defores

  Vroeger gingen deze verhalen misschien op maar die tijd is al lang voorbij. Op het moment dat je je mac wil upgraden van geheugen en/ssd dan is apple al lang niet meer milieuvriendelijk en maken ze het onnodig moeilijk, de iPhone praat dit niet goed

 • Profielfoto
  monty python

  Prima artikel, bevestiging van wat ik al langer zeg. Total cost of ownership van een iPhone is zeker en ruim beter dan een vergelijkbare Android. Alle aandoenlijke en voorspelbare relativeringen hierboven ten spijt. En hier rekenen we ook nog niet de onbestaande privacykorting die de Androids NIET geven. Een perfect vergelijkbare Samsung zou 300-500 euro goedkoper moeten zijn omdat Android je privacy misbruikt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nog een voorbeeldje?

  Introductieprijs LG 7 ThinQ: 849,-

  Nu:

  Dat kan je op verschillende manieren bekijken; ja, je telefoon is al in waarde gekelderd zodra je ermee naar buiten loopt. Of je wacht een paar maanden, en de waardevermindering na een jaar (of twee) is behoorlijk weinig. En een stuk minder dan bij een iPhone.

 • Profielfoto
  Ce

  Combineer dit verhaal met Apple’s eigen inruilservice en ik hou van de aanschafwaarde van 1159 euro (iPhone X) exact 433 euro over!!

 • Profielfoto
  Ce

  Toestel is 10 maanden oud en in uitstekende staat. Twee maanden geleden kort op marktplaats gehad, prijs kwam niet boven de 600 euro. Hoewel het verhaal helemaal klopt als het gaat om Android toestellen ben ik ook niet laaiend enthousiast over de restwaarde van de iPhone X. Het verschil in afschrijving met de in het verhaal genoemde Samsung S9 is in mijn geval nagenoeg nihil.

 • Profielfoto
  makasa

  Dat geld ook al jaren voor de Apple computers. Die houden ook een relatief hoge restwaarde is mijn ervaring.

 • Profielfoto
  Maarten

  Het eerste jaar/twee jaar schrijven ze harder af dan daarna. Dat is ook met auto’s, maar als je bijvoorbeeld 3 jaar met een iPhone doet en hem daarna verkoopt kan je er nog zo’n 200-300 euro voor terug krijgen. Dat krijg je met een Android toestel niet voor elkaar

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik denk dat ik in 3 jaar nog geen honderdvijftig euro afschrijf.

  Het is allemaal relatief.;)

 • Profielfoto
  Mike

  Sugar and Cream op 9 maart 2019 19:22
  Onzin. De topmodellen van Samsung beginnen, net als bij Apple, ook bij zo’n $1000. Die prijs gaat echt niet zover omlaag dat het de helft van de restwaarde teniet doet. Dit ben ik toch niet met je eens. Ik heb mn samsung Galaxy s9 gekocht voor 600 euro. Rechtstreeks vanuit mediamarkt. Dit kwam doordat samsung 200 euro teruggaf en mediamarkt daarboven nog eens 50 euro teruggaf. Dit scheelde dus al 250 euro. Vervolgens heb ik hem verkocht voor 300. Dit is dus precies de helft. Lijkt me best wel redelijk

 • Profielfoto
  Zweef

  Dit is absoluut waar, doet niks af aan het feit dat Apple het te bont maakt met de prijsstelling. De laatste aankoop van mij is de iPad Air 2 Waar ik dit op schrijf, ik vind dat de prijzen voor alle Apple apparaten domweg te hoog zijn geworden.

  Ik heb dan ook al jaren naar volle tevredenheid en Android smartphone.

 • Profielfoto
  mmww

  Dit weten we al jaren! 👍

 • Profielfoto
  mmww

  Ik merk wel dat alle iPhones voor de iPhone X snel sterk in prijs dalen! iPhone SE 32GB koop je al voor €100 op MP

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Door telefoons met een hoge restwaarde te maken, is Apple bovendien groen bezig. Een smartphone van Apple wordt veel minder snel elektronisch afval dan een goedkope Android.

   

  Dat klopt natuurlijk niet. De restwaarde van een toestel zegt niets over de levensduur van een telefoon. De levensduur bepaalt uiteindelijk wanneer iets electronisch afval wordt. En naast dat je een verwijderingsbijdrage voor je toestel betaalt, zijn ook veel verwerkingsbedrijven bijzonder geïnteresseerd in jouw oude telefoon. Een kilo mobieltjes bevat meer goud dan een kilo erts.

   

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De iPhone is dus eigenlijk gewoon vooral de eerste paar maanden (veel) waardevaster als vergelijkbare Android phones. Koop je een nieuwe iPhone en wil je die na een half jaar alweer kwijt, dan is je inruil nog best aardig. Doe je dit met je Android phone, dan is de kans dat je flink inlevert alweer groter.

  Na een aantal maanden zakt dit verschil echter heel snel weg.