Apple onthult iPad mini 5: een grondige vernieuwing

Door: Raymon Mens - 24 reacties
iPad mini
(Afbeelding: Apple)

De geruchten bleken juist. Apple heeft de iPad mini een grondige vernieuwing gegeven. Vandaag heeft het bedrijf de ‘iPad mini 5’ uit de doeken gedaan. De 7,9-inch tablet heeft niet alleen een krachtige chip gekregen, maar ondersteunt nu ook de Apple Pencil.

Deze vernieuwing was hard nodig, want de iPad mini 4 was sinds 2014 niet meer vernieuwd en gebruikte een inmiddels antieke A8-chip. De iPad mini 5 draait nu op een krachtige A12-chip en doet op dat gebied niet onder voor de iPad Pro.

iPad mini 5: vooral van binnen vernieuwd

Aan de buitenkant lijkt de iPad mini 5 verdacht veel op zijn voorganger. De randen zijn even dik gebleven en Touch ID is nog steeds aanwezig. Er is echter wel een nieuwe kleur goud, die sluit aan op die van de MacBook Air. Het scherm heeft nog steeds een resolutie van 2048 x 1536 pixels met 326 ppi (pixels per inch). Nieuw is de helderheid van 500 nits en ondersteuning voor True Tone-kleurenweergave.

Aan de binnenkant zitten de echte vernieuwingen. De nieuwe mini heeft een krachtige A12-chip, die ook in de iPhone XS en iPad Pro zit. Ook is er nu ondersteuning voor de Apple Pencil. Het gaat om de Pencil van de eerste generatie, dus niet de nieuwe van de iPad Pro.

iPad mini 5 Apple Pencil 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Stevige prijs

Volgens geruchten werd de nieuwe iPad mini de goedkoopste iPad ooit, maar niets blijkt minder waar. Apple heeft ervoor gekozen om de iPad mini 5 een up-to-date premium apparaat te maken. De prijzen en capaciteit zijn als volgt:

De nieuwe 7,9-inch tablet is beschikbaar in de kleuren zilver, spacegrijs en goud. Voor 4G-ondersteuning betaal je 140 euro extra.

iPad mini 5 kleuren 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Milan.M

  Erg spontaan maar een mooie verbetering. Ben nu wel benieuwd wat er tijdens WWDC wordt gepresenteerd. Had verwacht dat dit één van de nieuwe producten zou zijn die daar uit de doeken werd gedaan.

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Volgens Apple store app is ook de iPad air nieuw

 • Profielfoto
  Shmoo

  De gewone iPad heeft toch ook een update gekregen? De iPad Air is weer terug.

   

  Als je slim bent ren je nu heel snel naar de Mediamarkt en grijp je voor 329,- een iPad 6e generatie op.

  Het verschil in processor A10 vs A12 ga je niet merken op een iPad iPad. Kom nou toch, Apple. Een A12 processor in de gewone iPad stoppen en dan de prijzen met bijna 200,- verhogen.

   

  Nu weten we wel dat we volgende week geen iPad -praat gaan horen. Het zal dus een volledig Show Time event worden. Video en audio praat, verder niets.

   

   

 • Profielfoto
  whaha

  De iPad SE.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Fijn geld weer. Dus nee, bedankt.

  Het gaat niet mijn terugkeer naar een Apple tablet worden voorlopig.

 • Profielfoto
  VxP

  Wat een lachwekkend slechte upgrade met dito prijs.
  De laatste processor die de laatste apple pencil niet ondersteund.
  TouchID terwijl men face id als de standaard beschouwd
  Zelfde pakketje en scherm
  Kleiner dan de ipad 2018 en toch €100 duurder???!

  Teleurstellend Apple

 • Profielfoto
  gipsman

  Te duur om van mini 4 128GB naar mini 5 256GB  te gaan. Bovendien geen Apple Pencil2 en geen face ID. Ik blijf bij de 4 zolang die upgrades krijgt.

 • Profielfoto
  MacDon

  459 euro voor de 64GB mini… Nee, we zijn geen elite bedrijf ? Dat had de prijs van de nieuwe iPad Air moeten zijn.

  Apple mist node betaalbare instapproducten.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Die Cook is op zijn kop gevallen en blijven botsen! Wat een belachelijke prijzen. En uiteraard geen vernieuwde iMac (en de huidige aan een waanzinnige prijs blijven verkopen)…

  Wat zei Cook onlangs? Dat de MacBookAir eigenlijk te duur is? Wel, dat is voor alle producten zo!

 • Profielfoto
  yellow

  @MacDon De ‘normale’ 2018 9,7″ iPad is toch je betaalbare instapmodel? Die kost €359 en is vaak in de aanbieding voor €329 of lager. Dat is een prima apparaat voor een prima prijs. Lijkt mij dat je niet perse bij het fysiek kleinste model in hoeft te stappen. En bovendien, in 2010, kostte het eerste model liefst $499. Die had niet eens een camera. Moet je kijken wat je er nu allemaal mee kan.

  Waarom de mini duurder is dan het normale model? Waarschijnlijk is de normale iPad veel populairder. Het kan om miljoenen stuks verschil gaan. Economy of scale.

 • Profielfoto
  MacDon

  @yellow Apple mist gewoon dat stukje wow zoals je dat bij Android wel ziet. Van: die heeft een mooie camera/processor/opslag/scherm VOOR DAT GELD. Android heeft natuurlijk veel meer producenten die elkaar proberen af te troeven op allerlei gebieden zich proberen te onderscheiden. Apple blijft wat dat betreft een grijze muis met allerlei onderdelen (maar niet alle) die middelmatig zijn. Ondertussen wel de hoofdprijs vragen. Laatst gaven ze als reden de R&D kosten. Nou, met deze nieuwe iPads hebben ze het spaarvarken niet kapot hoeven te slaan. Op basis van specificaties zijn ze gewoon (bijna altijd) te duur. En ik ben niet de enige die daar genoeg van krijgt, kijkend naar de meningen van heel veel liefhebbers op het web.
  Android zal het never nooit niet worden maar de drang om het nieuwste Apple product te kopen ligt al weer even achter me.

 • Profielfoto
  icegodd

  €460 ……. voor een mini.

   

  voor die prijs koop je 2 Huawei PRO of 1 iPad 2018.

 • Profielfoto
  serum

  ipad air is niet uit 2014, maar uit 2013. (en dat kreng is door de feilloze updates van apple zo traag dat hij in mijn optiek onbruikbaar is).

 • Profielfoto
  Msight

  lekker klagen allemaal, maar heel gek dat ik zakelijk (multimedia branch) alleen maar nieuwe apple producten tegenkom.

  Dus misschien zijn deze apparaten wel niet bedoeld voor de klagers die liever met een android/windows apparaat werken.

  De oude modellen zullen vermoedelijk snel worden vervangen voor de nieuwe zodra die leverbaar zijn.

 • Profielfoto
  serum

  ‘ik heb zo’n hekel aan iedereen die altijd alles maar generaliseert’

   

 • Profielfoto
  Janik

  Ik vind de line-up van de iPad’s vrij verwarrend en veel te ingewikkeld geworden. ?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ik snap dat geklaag hier niet zo. De nieuwe mini is een perfect apparaat voor wie een kleine iPad wil. En de prijs is gewoon in orde. Veel mensen zullen hem gemiddeld een paar uur per dag gebruiken en vermenigvuldig dat met 4 jaar dan moet je jezelf toch wel weinig gunnen als je dan de prijs een bezwaar vindt.

  Maar ook de iPad 4 was een uitstekend apparaat en als je de nieuwe features niet direct nodig hebt is er niets mis mee om die te blijven gebruiken. Minder consumeren is goed voor de aarde.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  iPad mini 4 bedoelde ik natuurlijk.

 • Profielfoto
  smacdab

  Ipad pro 9,7 is hier de ereader. Ook nog een heerlijke backcover.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik had even gewacht op de nieuwe mini gezien de geruchtenmolen. Nu hij er is ben ik ook niet erg onder de indruk eerlijk gezegd. Pencil 1 support is een plus als je veel note taking doet, en natuurlijk de stap van de A8 naar de A12 is immens. Maar gezien de €359 van de “normale” iPad, had ik deze ingezet op €259 gezien het formaat. Niet dus. Jammer.

 • Profielfoto
  argonex

  ja Sorry, inderdaad gewoon veelste veel, ik heb de 4 en voorlopig enkele jaren nog deze houden, dan maar wat langzamer..

  ik koop graag elke keer het nieuwste, maar sinds eind 2018 is het even afgelopen..

  ergens hoop ik dat bijna niemand ga kopen als signaal naar Apple..

  ontwerpkosten e.d zijn bij de ipads al aardig uitgeleefd dus moet makkelijk veel lager kunnen

 • Profielfoto
  Ruwepit

  argonex op 19 maart 2019 10:29
  ja Sorry, inderdaad gewoon veelste veel, ik heb de 4 en voorlopig enkele jaren nog deze houden, dan maar wat langzamer..

  ik koop graag elke keer het nieuwste, maar sinds eind 2018 is het even afgelopen..

  ergens hoop ik dat bijna niemand ga kopen als signaal naar Apple..

  ontwerpkosten e.d zijn bij de ipads al aardig uitgeleefd dus moet makkelijk veel lager kunnen

  Want? Ik blijf gewoon producten kopen. Ben tevreden, kan het prima betalen, zeker als je het uitsmeert over de periode dat je de producten gebruikt. Ik denk zoals vele miljoenen andere Apple gebruikers. Klagers houdt je altijd

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik blijf er bij: de mini 5 is ‘subtiel’ te duur. Apple is slim: de 64GB is best betaalbaar, de upgrade naar 256GB is peperduur. Apple weet dat veel gebruikers een mini 4/128GB hebben, want dat was jarenlang de beste of noem het maar enige optie.  Er is geen mini 5/128GB en niet veel klanten gaan downgraden naar 64GB.

 • Profielfoto
  Lucazz

  serum op 18 maart 2019 18:09
  ipad air is niet uit 2014, maar uit 2013. (en dat kreng is door de feilloze updates van apple zo traag dat hij in mijn optiek onbruikbaar is).

  Moet je eens volledig resetten en je backup terug installeren. Heb ik ook gedaan en draait weer als nieuw.