Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 25 maart 2019
Leestijd: 3 minuten

iPad mini 5 (2019): de 5 belangrijkste verbeteringen

Apple onthulde onlangs de iPad mini 5 (2019). De kleine tablet heeft een grote schare fans die blij kunnen zijn met de nieuwe versie. De verbeteringen aan de 7,9-inch iPad moeten vooral aan de binnenkant gezocht worden. De buitenkant is onveranderd, maar onder de motorkap zijn 5 belangrijke verbeteringen te merken.

  1. Beter scherm
  2. Ondersteuning voor eSIM
  3. Apple Pencil en Logitech Crayon
  4. Verbeterde camera
  5. Snellere chip

Beter scherm

Een iPad is vooral een scherm om direct in je hand te houden. De rest valt amper op als je naar het scherm kijkt. Gelukkig heeft Apple het aangenamer gemaakt om naar het scherm te kijken. Hoewel de resolutie onveranderd is, heeft de iPad mini 5 nu ook ondersteuning voor True Tone. Dit wil zeggen dat de tablet de kleurbalans automatisch afstemt op het omgevingslicht. Een stuk prettiger voor je ogen.

True Tone
True Tone past de kleurtemperatuur aan op het omgevingslicht – Klik/tap voor groter.

Ondersteuning voor eSIM

De iPad mini 5 met 4G heeft niet alleen plaats voor een fysieke simkaart, maar nu ook ondersteuning voor eSIM. Deze softwarematige simkaart zit inmiddels ook in de iPhone XS en iPhone XR en stelt je in staat om met een druk op de knop van provider te wisselen. In de iPad is dit vooral in het buitenland handig, want Nederlandse providers bieden nog geen eSIM-abonnementen aan. Je kunt wel bij internationale partijen data voor op reis kopen.

Apple Pencil en Logitech Crayon

Een van de belangrijkste vernieuwingen is ondersteuning voor de Apple Pencil. De iPad mini 5 kan nu ook gebruikt worden om op te tekenen of notities te maken met Apple’s eigen digitale potlood. Let wel op dat de kleine tablet alleen werkt met de Apple Pencil van de eerste generatie (ronde model met Lightning-poort aan de achterkant). De tweede generatie is uitsluitend voor de iPad Pro. De iPad mini 5 biedt daarnaast nog een goedkope optie: de Logitech Crayon.

Apple iPad mini 5 004
Klik/tap voor groter.

Verbeterde camera

De camera op de iPad mini 5 is aan slechts één kant verbeterd en dat is de voorkant. De camera aan de achterkant is gelijk gebleven aan die van het vorige model, maar aan de voorkant heb je nu een selfie-camera van 7 megapixels. Een flinke upgrade tegenover het oude model met 1,2 megapixel selfie-camera. FaceTime ziet er ook beter uit, want de camera neemt video in 1080p (Full HD) in plaats van 720p op.

Snellere chip

Tot slot is de chip in de iPad mini 5 heel veel sneller dan die van zijn voorganger. De iPad mini 4 draaide op een inmiddels antieke Apple A8-chip uit 2014, terwijl de mini uit 2019 een moderne A12-chip heeft. Deze zit ook in de iPhone XS en iPhone XR en is het beste dat Apple dit jaar te bieden heeft. Hierdoor heeft de iPad mini 5 ook ondersteuning voor ARKit en is de algehele performance (gemeten op basis van Geekbench) vijf keer beter. Dat ga je merken bij games, AR en het bezoeken van zware websites.

iPad mini 5 kleuren 001
Klik/tap voor groter.

Reviews: iPad mini 5 (2019) in de praktijk

Naast technische specs en verbeteringen is het natuurlijk ook belangrijk hoe de iPad mini 5 (2019) in de praktijk bevalt. Wij hebben de belangrijkste punten uit de reviews van Amerikaanse media in één artikel samengevat. (Zie → Eerste reviews iPad mini 5: uniek in zijn soort)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.