Nieuwe iPad? Verrassing! De iPad Air maakt een comeback

Door: Raymon Mens - 30 reacties
iPad scherm 16x9
Afbeelding: PxHere

Apple heeft een nieuwe iPad Air onthuld. Deze naam werd al eerder voor een iPad gebruikt, maar de nieuwe iPad Air heeft niets met het oude 9,7-inch model uit 2014 te maken. De nieuwe tablet heeft namelijk een 10,5-inch scherm en ondersteuning voor de Apple Pencil.

De iPad Air 2019 laat zich het best omschrijven als een middenklasser die tussen de gewone iPad en iPad Pro zit. De Air gebruikt net als de iPad Pro een A12-chip, maar heeft een traditioneler ontwerp met iets dikkere randen en geen Face ID.

iPad Air 2019 specs

Het scherm van de iPad Air 2019 is 10,5-inch en heeft een resolutie van 2224 x 1668 pixels met 264 ppi (pixels per inch). Het scherm ondersteunt True Tone-kleurweergave en 10-bits kleuren. De A12-chip is vergelijkbaar met die in de iPhone XS en iPad Pro. In tegenstelling tot de iPad Pro heeft deze iPad echter nog Touch ID en geen Face ID. Er is wel een smart connector om een toetsenbord op aan te sluiten.

De camera op de achterkant is 8 megapixels en heeft een diafragma van ƒ/2.4. Die is onveranderd tegenover de gewone iPad uit begin 2018. De camera aan de voorkant is wel flink verbeterd en met een resolutie van 7 megapixels en een diafragma van ƒ/2.2 gelijk aan die van de iPad Pro.

iPad Air 2019
Klik/tap voor groter.

Ontwerp en prijs

Het ontwerp van de iPad Air 2019 kan je bekend voorkomen. De schermranden zijn dunner geworden, waardoor het grotere scherm in een behuizing die niet veel groter is past. Apple gebruikte dit ontwerp in 2017 al voor de iPad Pro, maar dat werd in 2018 vervangen door een nieuw design met ruimte voor Face ID. Nu is het opnieuw nuttig als middenklasse-iPad.

De prijs van deze iPad zit -niet geheel verrassend- tussen die van de 7,9-inch instap iPad en iPad Pro in. De prijzen en capaciteit zijn als volgt:

De iPad Air 2019 is verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs en goud. Voor 4G-ondersteuning betaal je € 140 euro extra.

iPad Air 2019 kleuren
Klik/tap voor groter.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  LucasH

  Deze nieuwe iPad Air of een 10.5″ iPad Pro? Die liggen qua prijs nu redelijk dicht bij elkaar. Zoek een vervanger voor een oude iPad Air 2 en tussen die 2 is het nog wel lastig (nieuwe chip vs ProMotion display)

 • Profielfoto
  Yosemite

  Als ik het goed zie is de oude 10.5 inch iPad Pro met een geupdate processor nu opeens de nieuwe iPad Air.

  Dit is geen oude wijn in nieuwe zakken maar nieuwe wijn in oude zakken 😉

 • Profielfoto
  Yosemite

  Eigenlijk hetzelfde dat ze toen met de iPhone SE gedaan hadden want die zat ik niet de behuizing van de 5s die ze nog over hadden.

 • Profielfoto
  T-sec

  Al jaren gebruik ik probleemloos de iPad Air2 dus de betrekkelijke spec’s van de nieuwe iPad Air 2019 kunnen mij niet motiveren om over te stappen.

 • Profielfoto
  Macteach

   In tegenstelling tot de iPad Pro heeft deze iPad echter nog Touch ID en geen Face ID. Er is wel een smart connector om een toetsenbord op aan te sluiten.

   

  Wrong! Zou ook raar zijn he;-) Nee hoor, gewoon Touch ID:

   

 • Profielfoto
  Steph

  Zie ik nou de oude Apple pencil op de foto?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  T-sec op 18 maart 2019 16:23
  Al jaren gebruik ik probleemloos de iPad Air2 dus de betrekkelijke spec’s van de nieuwe iPad Air 2019 kunnen mij niet motiveren om over te stappen.

  Wat had er dan wél in moeten zitten om je over te halen om een goed werkend apparaat te vervangen door een nieuw exemplaar?

 • Profielfoto
  Mike Vos

  Mijn iPad air 2 werkt nog perfect na 4 jaar, perfect apparaat.

  Deze nieuw versie heeft letterlijk niks wat ik erbij zou willen.

 • Profielfoto
  App69

  T-sec en Mike Vos; A8 versus A12 bionic. Reden genoeg.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Op de Apple website kun je de nieuwe iPad Air vergelijken met de iPad 6. Je betaalt extra voor: 10.5” ipv 9.7” scherm, Gelamineerd display met P3 True Tone-weergave, Antireflectiecoating, A12 + Neural Engine (wtf) ipv A10.

   

  https://www.apple.com/nl/ipad/compare/

   

   

 • Profielfoto
  App69

  Had  er een A11 of zoiets ingestopt was het gemekker begonnen: “hoe durven ze, een verouderde chip erin plaatsen?”

  Nu  de allerlaatste chip, namelijke de retesnelle A12 bionic, kunnen ze niet mekkeren dus doet hun 4 jaar oude Air 2 het nog uitstekend.

   

 • Profielfoto
  Bart119

  De vraag is gewoon of dat het de meerprijs ten opzichte van de gewone 2018 iPad waard is. Was het nodig om het gat tussen de iPad en iPad pro op te vullen?

  De specs zijn uiteraard beter waardoor je de meerprijs – op zen Apple’s – kan verantwoorden.

 • Profielfoto
  A

  App69 op 18 maart 2019 18:55
  Had  er een A11 of zoiets ingestopt was het gemekker begonnen: “hoe durven ze, een verouderde chip erin plaatsen?”

  Nu  de allerlaatste chip, namelijke de retesnelle A12 bionic, kunnen ze niet mekkeren dus doet hun 4 jaar oude Air 2 het nog uitstekend.

   

  Mijn 4 jaar oude iPad Air 2 doet het inderdaad nog steeds uitstekend en wordt zeker nog niet vervangen. Ik denk dat voor de meeste mensen, iig voor mij, het de prijs is waar ik over val. 569 euro voor een tablet. Je kan er ook een gewone reguliere laptop voor kopen.

 • Profielfoto
  Msight

  A op 18 maart 2019 19:47

  App69 op 18 maart 2019 18:55
  Had  er een A11 of zoiets ingestopt was het gemekker begonnen: “hoe durven ze, een verouderde chip erin plaatsen?”

  Nu  de allerlaatste chip, namelijke de retesnelle A12 bionic, kunnen ze niet mekkeren dus doet hun 4 jaar oude Air 2 het nog uitstekend.

   

  Mijn 4 jaar oude iPad Air 2 doet het inderdaad nog steeds uitstekend en wordt zeker nog niet vervangen. Ik denk dat voor de meeste mensen, iig voor mij, het de prijs is waar ik over val. 569 euro voor een tablet. Je kan er ook een gewone reguliere laptop voor kopen.

  hm, een reguliere laptop voor 569? dan vermoed ik dat de A12 chip toch iets sneller is.

  Voor mij is deze ipad precies waar ik op zat te wachten. Voor een aantal apps die ik draai werd mijn ipad te traag en werd 64Gb te weinig, tijd voor een upgrade dus.

  Als je oude het nog goed doet, heel fijn. Misschien is deze upgrade dan niet voor jullie bedoeld. :-), lekker duurzaam.

  Ik mocht willen dat Ferrite met grote audiobestanden nog lekker zou lopen op mijn ‘oude’ ipad…

   

   

   

 • Profielfoto
  Msight

  trouwens alleen jammer dat deze een lightning connector heeft en geen usb-c zoals de nieuwe Pro’s

 • Profielfoto
  csteelooper

  Msight op 18 maart 2019 19:58
  trouwens alleen jammer dat deze een lightning connector heeft en geen usb-c zoals de nieuwe Pro’s

  Zolang Apple de ondersteuning voor (apparaten met) USB-C niet flink uitbreidt, is er eigenlijk geen meerwaarde. Ik heb de iPad Pro 2018 en ben zéér tevreden, maar ik hoop desondanks dat Apple in iOS 13 de ondersteuning voor devices flink opschroeft. Sowieso mag iOS wel eens een heel stuk opener worden… Laatst ook weer een app die eigenlijk zat te springen om echt bestandsbeheer, iets wat in de richtlijnen en het ontwerp van iOS absoluut uit den boze is… Als je dan, zoals in de bewuste app, ook geen cloudtoegsng integreert, loop je echt tegen de beperkingen van de software aan. En vooral voor zo’n prachtapparaat als de iPad Pro is dat meer dan jammer…

 • Profielfoto
  Reinier J

  Wat is eigenlijk het verschil tussen de A12X (iPad pro 2018) en de A12 (iPad air 2019)?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb nog een iPad 4 uit 2013.

  Zolang hij nog naar behoren doet, vind ik het prima

  Ik zie nu nog geen reden nu om deze iPad 2019 aan te schaffen

 • Profielfoto
  A

  Msight op 18 maart 2019 19:56

  A op 18 maart 2019 19:47

  App69 op 18 maart 2019 18:55
  Had  er een A11 of zoiets ingestopt was het gemekker begonnen: “hoe durven ze, een verouderde chip erin plaatsen?”

  Nu  de allerlaatste chip, namelijke de retesnelle A12 bionic, kunnen ze niet mekkeren dus doet hun 4 jaar oude Air 2 het nog uitstekend.

   

  Mijn 4 jaar oude iPad Air 2 doet het inderdaad nog steeds uitstekend en wordt zeker nog niet vervangen. Ik denk dat voor de meeste mensen, iig voor mij, het de prijs is waar ik over val. 569 euro voor een tablet. Je kan er ook een gewone reguliere laptop voor kopen.

  hm, een reguliere laptop voor 569? dan vermoed ik dat de A12 chip toch iets sneller is.

  Voor mij is deze ipad precies waar ik op zat te wachten. Voor een aantal apps die ik draai werd mijn ipad te traag en werd 64Gb te weinig, tijd voor een upgrade dus.

  Als je oude het nog goed doet, heel fijn. Misschien is deze upgrade dan niet voor jullie bedoeld. :-), lekker duurzaam.

  Ik mocht willen dat Ferrite met grote audiobestanden nog lekker zou lopen op mijn ‘oude’ ipad…

   

   

   

  Ja, het klinkt misschien raar, maar mijn iPad Air 2 werkt nog net zo snel als in het begin. Het enige nadeel is dat de accu snel leeg is (logisch na 4 jaar) en ik was zo dom om een versie van 16GB te halen. Ik gebruik het eigenlijk voor alles behalve het typen van bestanden. Met ‘alles’ bedoel ik basic dingen als internetten, Netflix, emails, Youtube, Facebook.

 • Profielfoto
  Frans

  Mooi dat Apple ons een breed scala aan mogelijkheden in verschillende prijsklassen biedt. Daar kan je toch niet tegen zijn?

  De Air vind ik een mooi model (heb zelf een Air 2, en ja, die doet het nog prima), dus mooi dat er een opvolger is. Wat ik dan wel weer jammer en onbegrijpelijk vind, is dat Apple in deze nieuwste versie nogal wat ‘legacy’ stopt. Ik doel op de lightning poort en de pencil versie 1. Normaliter is Apple behoorlijk radicaal in het adopteren van nieuwe technologie, waarom nu niet vraag ik me dan af? Met een USB-C poort en pencil versie 2 zou deze nieuwe Air een stuk toekomst bestendiger zijn geweest, en daarmee aantrekkelijker als upgrade.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  De nieuwe Air is een budget-versie van de 10,5 inch iPad Pro uit 2017 die daarom nu uit de verkoop is. Maar wel met de actuele A12 Bionic.

  Ik heb al bijna 4 jaar een 64GB iPad Air 2 en zoals bijna iedereen ben ik er nog steeds erg tevreden over. De Air 3 heeft in vergelijking een 18% groter scherm met betere kleurenweergave.

  Verder Pencil-1 en Logitech Crayon compatible (beide zijn wel goedkoper dan de verbeterde Pencil-2). 3GB RAM ipv 2GB. Bluetooth 5.0 ipv 4.0. En Smart Keyboard compatible.

  Zonder mijn iPad Air 2 had ik de nieuwe nu al lang besteld, maar zoals het is wacht ik nog maar eventjes af.

 • Profielfoto
  Yosemite

  De nieuwe iPas Air 2019 heeft trouwens dezelfde vanaf prijs in $ als de oude iPad Air (2013) en iPad Air 2 (2014): $499. Alleen dan voor 64GB opslag ipv 16GB. Dus zo duur is het allemaal niet.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Frans op 18 maart 2019 23:06
  Mooi dat Apple ons een breed scala aan mogelijkheden in verschillende prijsklassen biedt. Daar kan je toch niet tegen zijn?

  De Air vind ik een mooi model (heb zelf een Air 2, en ja, die doet het nog prima), dus mooi dat er een opvolger is. Wat ik dan wel weer jammer en onbegrijpelijk vind, is dat Apple in deze nieuwste versie nogal wat ‘legacy’ stopt. Ik doel op de lightning poort en de pencil versie 1. Normaliter is Apple behoorlijk radicaal in het adopteren van nieuwe technologie, waarom nu niet vraag ik me dan af? Met een USB-C poort en pencil versie 2 zou deze nieuwe Air een stuk toekomst bestendiger zijn geweest, en daarmee aantrekkelijker als upgrade.

  Ik heb al heel wat jaren geen iPad meer gehad maar denk er af en toe nog over. Maar ik heb geen idee wat ik nu moet kopen. Een iPad pro zoveel inch of zoveel inch? Een iPad Air, een iPad gewoon, een iPad mini? Met nieuwe pencil? Met oude pencil? Met lightning? Met USB-C? Met oudere chip, nieuwe chip? Face ID, geen face ID?

  Waarom zijn er niet gewoon 3 iPad modellen? Een grote pro, een gewone iPad en iPad mini met allemaal dezelfde specs? Allemaal pencil 2, allemaal Face ID, allemaal nieuwste chip etc.?

 • Profielfoto
  SvS

  Vandefilm op 19 maart 2019 08:25

  Ik heb al heel wat jaren geen iPad meer gehad maar denk er af en toe nog over. Maar ik heb geen idee wat ik nu moet kopen. Een iPad pro zoveel inch of zoveel inch? Een iPad Air, een iPad gewoon, een iPad mini? Met nieuwe pencil? Met oude pencil? Met lightning? Met USB-C? Met oudere chip, nieuwe chip? Face ID, geen face ID?

  Waarom zijn er niet gewoon 3 iPad modellen? Een grote pro, een gewone iPad en iPad mini met allemaal dezelfde specs? Allemaal pencil 2, allemaal Face ID, allemaal nieuwste chip etc.?

  Het ligt er aan wat je ermee wilt doen. Veel lezen, zoals ebooks en het nieuws etc, dan is mini perfect ivm het gewicht en handzaam formaat. Maar ga je photoshop of andere professionele apps gebruiken dan de Pro. En de rest zit er gewoon tussen. Mini 2019 is even goed als Air 3, alleen ander formaat en geen aansluiting voor smart keyboard.
  Advies: lees deze twee handige artikelen van de buren ook even door;

  verschillen tussen de iPad Air 2019 en iPad 2018

  en dan tussen iPad mini 2019 en iPad Air 2019

 • Profielfoto
  SvS

  Maar ik ben er mee eens, dat ze de line-up wat eenvoudiger moeten maken, ook betreft de naamgeving van de producten. En de Pro bevat meer extra’s, maar dat moet ook zo blijven, anders kan men de prijs niet meer verantwoorden als deze twee gelijke specs aan boord hebben als de Air en mini 5.

 • Profielfoto
  App69

  A op 18 maart 2019 19:47

  App69 op 18 maart 2019 18:55
  Had  er een A11 of zoiets ingestopt was het gemekker begonnen: “hoe durven ze, een verouderde chip erin plaatsen?”

  Nu  de allerlaatste chip, namelijke de retesnelle A12 bionic, kunnen ze niet mekkeren dus doet hun 4 jaar oude Air 2 het nog uitstekend.

   

  Mijn 4 jaar oude iPad Air 2 doet het inderdaad nog steeds uitstekend en wordt zeker nog niet vervangen. Ik denk dat voor de meeste mensen, iig voor mij, het de prijs is waar ik over val. 569 euro voor een tablet. Je kan er ook een gewone reguliere laptop voor kopen.

  Ook al 4 jaar Air 2 gebruiker. Werkt idd nog vlot en zeker bruikbaar.

   

 • Profielfoto
  Bart119

  Vandefilm op 19 maart 2019 08:25
   
  Waarom zijn er niet gewoon 3 iPad modellen? Een grote pro, een gewone iPad en iPad mini met allemaal dezelfde specs? Allemaal pencil 2, allemaal Face ID, allemaal nieuwste chip etc.?

  Waar is de tijd dat ene Steve terug naar Apple is gekomen, en het hele zooitje heeft opgepoetst?

   

  Het veel te ruime en overbodige gamma computers overboord gegooid, en 4 toestellen gelanceerd.

  Een laptop voor de gewone gebruiker, en 1 voor de pro gebruiker, bij de desktops net hetzelfde.

  Vele simpeler.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  SvS op 19 maart 2019 08:54

  Vandefilm op 19 maart 2019 08:25

  Ik heb al heel wat jaren geen iPad meer gehad maar denk er af en toe nog over. Maar ik heb geen idee wat ik nu moet kopen. Een iPad pro zoveel inch of zoveel inch? Een iPad Air, een iPad gewoon, een iPad mini? Met nieuwe pencil? Met oude pencil? Met lightning? Met USB-C? Met oudere chip, nieuwe chip? Face ID, geen face ID?

  Waarom zijn er niet gewoon 3 iPad modellen? Een grote pro, een gewone iPad en iPad mini met allemaal dezelfde specs? Allemaal pencil 2, allemaal Face ID, allemaal nieuwste chip etc.?

  Het ligt er aan wat je ermee wilt doen. Veel lezen, zoals ebooks en het nieuws etc, dan is mini perfect ivm het gewicht en handzaam formaat. Maar ga je photoshop of andere professionele apps gebruiken dan de Pro. En de rest zit er gewoon tussen. Mini 2019 is even goed als Air 3, alleen ander formaat en geen aansluiting voor smart keyboard.
  Advies: lees deze twee handige artikelen van de buren ook even door;

  verschillen tussen de iPad Air 2019 en iPad 2018

  en dan tussen iPad mini 2019 en iPad Air 2019

  Maar dit is dus precies wat ik niet wil. Ik moet nu artikelen gaan lezen over verschillen in specs. tussen verschillende iPads. Dan kan ik net zo goed overstappen op Android en me daar helemaal in verdiepen (wat ik iedereen met android toestellen altijd zie doen). Ik zou de iPad voor het lichtere werk kopen en daarvoor is de mini handzaam, maar ik wil misschien een groter scherm. En dan moet ik weer kiezen tussen de iPad en de nieuwe iPad air. Maar de nieuwe iPad air heeft toch niet een veel kleiner scherm dan de oude iPad pro? Als consument snap ik er gewoon geen hol meer van en heb ik het idee dat hoe je het ook wendt of keert je altijd iets inlevert qua prijs of specs. En dat is nou juist iets waar Apple niét voor stond. Doe desnoods de pro in 2 formaten, de iPad in 2 formaten en zet de mini ernaast. Dan kun je nog differentieren in specs. tussen de pro en de normale varianten maar that’s it. Zo moeilijk is dat toch niet?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Vandefilm op 19 maart 2019 11:58
  Doe desnoods de pro in 2 formaten, de iPad in 2 formaten en zet de mini ernaast.

  Dat is toch exact wat Apple doet? Pencil-1/Pencil-2 is wat onelegant. Ga naar een winkel en vergelijk de afmetingen en de prijzen. Misschien is er hier en daar ook nog de optie van een flink afgeprijsd uitloop-model. Er zijn moeilijkere keuzes in het leven…

  Even wachten op de reviews en eventuele kinderziekten kan geen kwaad als je geen erge haast hebt. En bij Apple heb je altijd de afweging tussen specs en prijs gehad. Dat is het hele business-model, om je te verleiden tot een wat duurdere keus. Maar de kans dat je uiteindelijk tevreden bent met je keus is bij Apple heel hoog, wat je ook kiest. Dus dat is een voordeel.

 • Profielfoto
  yourt

  csteelooper op 18 maart 2019 20:21

  Msight op 18 maart 2019 19:58
  trouwens alleen jammer dat deze een lightning connector heeft en geen usb-c zoals de nieuwe Pro’s

  Zolang Apple de ondersteuning voor (apparaten met) USB-C niet flink uitbreidt, is er eigenlijk geen meerwaarde. Ik heb de iPad Pro 2018 en ben zéér tevreden, maar ik hoop desondanks dat Apple in iOS 13 de ondersteuning voor devices flink opschroeft. Sowieso mag iOS wel eens een heel stuk opener worden… Laatst ook weer een app die eigenlijk zat te springen om echt bestandsbeheer, iets wat in de richtlijnen en het ontwerp van iOS absoluut uit den boze is… Als je dan, zoals in de bewuste app, ook geen cloudtoegsng integreert, loop je echt tegen de beperkingen van de software aan. En vooral voor zo’n prachtapparaat als de iPad Pro is dat meer dan jammer…

  Gebeden zijn eindelijk verhoord: én USB toegang, én Filebeheer én cloudtoegang. Voor mij nu enkel nog de full-Photoshop-iPad-app. En anders toch maar eens springen en overstappen.