Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 maart 2019

iOS 12.2 is nu beschikbaar: dit zijn alle nieuwe functies

Hoewel er al geruchten over iOS 13 gaan, is de update die iedereen met een moderne iPhone of iPad vandaag krijgt iOS 12.2. Apple heeft deze update vlak na de aankondiging van een aantal nieuwe diensten vrijgegeven. Wat zit er zoal in? Wij zetten alle nieuwe functies, groot en klein, voor je op een rij.

Nieuwe instellingen

Voor de liefhebber van nieuwe instellingen, brengt iOS 12.2 de nodige nieuwe mogelijkheden. Er is onder andere meer controle over schermtijd, maar ook over onderdelen van HomeKit.

Schermtijd: nauwkeurigere instellingen

Apple introduceerde de functie Schermtijd samen met iOS 12 in september 2018. Je kunt er niet alleen in zien hoeveel je een bepaalde app of je gehele iPhone eigenlijk gebruikt, maar ook applimieten instellen. Handig om jezelf (of je kroost) onder controle te houden. In iOS 12.2 kun je naast een algemene limiet per app nu ook een limiet per dag opleggen. Ook nuttig als je bijvoorbeeld in het weekend iets flexibeler wil zijn.

iOS 12.2 app limieten schermtijd
Klik/tap voor groter.

HomeKit: meer controle over luidsprekers en TV’s

Wie mag er wel of geen muziek naar de AirPlay 2-speakers streamen of je TV bedienen? In iOS 12.2 krijg je er via de Woning-app meer controle over. Je kunt iedereen toegang tot luidsprekers en TV’s geven, maar ook alleen apparaten die met hetzelfde netwerk zijn verbonden of personen die je controle over de woning hebt gegeven.

iOS 12.2 woning luidsprekers tv's
Klik/tap voor groter.

Minder opsmuk in Kaarten-app

Heb je een iPhone met een klein scherm, of navigeer je graag in horizontale modus? Dan heb je sinds iOS 12 te maken met extra opsmuk op het scherm in Apple Maps. Apple toont namelijk het weer en de luchtkwaliteit van plaatsen. Wil je dit niet? Dan kun je het met iOS 12.2 in de instellingen van de Kaarten-app uitschakelen. Zo blijft meer ruimte over voor de kaarten.

Klik/tap voor groter.

Vernieuwingen Safari

Apple’s browser Safari, die je standaard op de iPhone, iPad en Mac geïnstalleerd is, krijgt ook de nodige vernieuwingen.

Betere bescherming tegen tracking

Nog een verbetering in Safari. Apple neemt nieuwe maatregelen tegen websites en advertentie-trackers die je door middel van cookies volgen. Cross site tracking wordt sneller geblokkeerd en Apple gaat tracking door middel van javascript voorkomen (Zie ook → Safari krijgt betere beveiliging tegen tracking)

Waarschuwing voor niet veilige websites

In Safari zijn ook de nodige nieuwigheden aanwezig. De eerste is een waarschuwing voor websites die geen https gebruiken. Deze krijgen in Safari van iOS 12.2 het label “niet veilig”. Zelfs als er geen inlogpagina op aanwezig is. Voor beheerders van websites dus een goed moment om een versleutelde verbinding te regelen.

iOS 12.2 niet veilig safari
Klik/tap voor groter.

Verbeterde ondersteuning web-apps

Hoewel Apple een goed gevulde App Store met échte apps heeft, zijn web-apps ook steeds populairder. In iOS 12.2 ondersteunt Safari een aantal nieuwe functies die web-apps meer als native apps laten voelen. Zo kunnen ze nu ook het deel-menu van iOS gebruiken, werken ook offline en worden door de zoekfunctie van iOS als échte app gezen. (Zie ook → iOS 12.2 biedt ondersteuning voor krachtigere web-apps)


AirPlay 2 en HomeKit

AirPlay 2 en HomeKit worden in iOS 12.2 aanzienlijk uitgebreid. Zowel functioneel als op het gebied van ontwerp.

Ondersteuning voor AirPlay 2-televisies live

Tijdens elektronicabeurs CES 2019 werden we verrast door de aankondiging dat AirPlay 2 naar een aantal smart TV’s van onder andere Samsung, Sony, LG en Vizio komt. Zo kun je ook zonder Apple TV direct vanaf je iPhone, iPad of Mac video en audio naar een televisie streamen. In iOS 12.2 gaat ondersteuning voor de eerste modellen live. Apple zal naarmate fabrikanten meer televisies met AirPlay 2 op de markt brengen deze ondersteuning verbreden. Apple houdt zelf een lijst bij met fabrikanten die aanhaken.

Nieuwe interface en uitbreiding afstandsbediening

De in iOS geïntegreerde afstandsbediening krijgt in iOS 12.2 niet alleen een nieuw ontwerp, maar wordt ook multifunctioneel. Je kunt er niet alleen meer een Apple TV mee bedienen, maar ook een televisie met AirPlay 2 en HomeKit. Zo wordt een fysieke praktisch overbodig. Apple biedt ondersteuning voor in- en uitschakelen, zappen, het volume bedienen, de helderheid aanpassen, invoer switchen en beeldmodus selecteren. Fabrikanten kunnen zelf kiezen hoeveel functionaliteit ze implementeren. Ondersteuning voor in- en uitschakelen en het switchen van invoerbron is in ieder geval altijd aanwezig.

iOS 12.2 remote-app
Klik/tap voor groter.

Siri kan Apple TV en televisie bedienen

Siri haakt in iOS 12.2 ook in op de nieuwe functies van HomeKit en AirPlay 2. Je kunt de virtuele assistent niet alleen vragen om muziek af te spelen, maar ook films en series. Voorwaarde is dat ze via iTunes gekocht zijn. Je kunt dus zeggen: “Speel Home Alone op de Apple TV in de woonkamer” en Siri zal de film starten. Hier is ook tvOS 12.2 voor nodig. Dat is vandaag ook beschikbaar.


Animoji en App Store

Meer plezier met iOS 12.2 door nieuwe animoji en meer opties voor korting in de App Stire.

Vier nieuwe Animoji

Liefhebbers van Animoji opgelet. Met iOS 12.2 kun je in de huid duiken van vier nieuwe karakters. Apple voegt een giraffe, babyhaai, uil en zwijn toe. De vier nieuw toegevoegde Animoji, brengt het totaal beschikbare virtuele karakters op 24. (Zie ook → Verrassing! iOS 12.2 bevat vier nieuwe Animoji en wij hebben alvast een preview)

animoji iOS 12.2
Klik/tap voor groter.

Meer opties voor korting in App Store

Steeds meer apps gebruiken een maandelijkse of jaarlijkse betaling in plaats van een eenmalige aanschaf. In iOS 12.2 zijn meer opties voor kortingen op abonnementen in de App Store. Ontwikkelaars konden tot nu toe alleen een gratis proefperiode of introductiekorting aanbieden. In de update wordt dat uitgebreid met permanente kortingen en meer methoden om gebruikers aan te sporen een abonnement te nemen en belangrijker nog: te houden. (Zie ook → App-abonnementen worden in iOS 12.2 een stuk flexibeler)


Talloze kleine tweaks

Apple heeft ook een boel kleine verbeteringen aan de interface van iOS 12.2 doorgevoerd.

  • Wallet-app heeft nu een interface met zwarte in plaats van blauwe knoppen (eerste hint naar dark mode voor iOS 13?)
  • Wallet-app toont laatste transactie onder kaarten voor Apple Pay (nog niet echt nuttig voor Nederland)
  • Nieuw icoon voor Apple Nieuws-app (nog niet in Nederland)
  • Nieuwe sortering van de interface bij Instellingen > Algemeen > Info. Belangrijke informatie zoals iPhone-naam, softwareversie, en serienummer staan nu bovenaan. Ook wordt de modelnaam getoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12.2 is nu beschikbaar: dit zijn alle nieuwe functies
Sluiten