Apple hangt wederom import­verbod iPhone boven het hoofd

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Eind 2018 werd Apple getroffen door een importverbod op de iPhone in Duitsland. Geen grote ramp, want het betrof alleen oude modellen en één Europees land. Nu heeft het bedrijf uit Cupertino een potentieel groter probleem. Een Amerikaanse handelsrechter heeft positief geoordeeld over een importverbod op bepaalde iPhone-modellen in de Verenigde Staten.

Het importverbod is een gevolg van de juridische strijd tussen Apple en Qualcomm. De iPhone-maker ligt in de clinch met de maker van chips en modems omdat er jarenlang teveel royalty’s betaald zouden zijn. Eerder boekte Apple juist een kleine overwinning in deze strijd.

Importverbod iPhone 90 procent zeker

Het importverbod is nog niet opgelegd, maar voor 90 procent zeker. De Amerikaanse handelsrechter is voornemens het verbod op te leggen, maar de Amerikaanse International Trade Commission moet nog goedkeuring geven. Het besluit van deze commissie kan echter een aantal dagen op zich laten wachten. Dat Apple inbreuk maakt op bepaalde patenten van Qualcomm is in ieder geval al zeker. Het gaat om een tweetal patenten die zich vooral richten op stroombeheer van de 4G-chip en het onder controle houden van de downloadsnelheid.

Het importverbod kan worden opgelegd omdat Apple niet langer modems van Qualcomm in de iPhone gebruikt. Apple’s nieuwe leverancier is Intel en daar zit meteen het probleem. De Intel-modems bevatten technologie die volgens de rechter inbreuk maken op patenten van Qualcomm. De aanklager kan dan om een importverbod vragen. Apple mag dan geen in China geproduceerde smartphones meer naar de VS halen.

iPhone Qualcomm
Klik/tap voor groter.

Welke iPhone?

Het is momenteel nog niet duidelijk welke iPhone-modellen door het importverbod getroffen zouden worden. In Duitsland moest Apple vorig jaar alleen de iPhone 7 en 8 in de ban doen. Het bedrijf wist daar uiteindelijk onderuit te komen door nieuwe modellen met een aangepaste chip te maken. Mogelijk is dat ook een snelle oplossing voor dit verbod, maar laten we eerst maar eens afwachten of het er ook echt komt.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Peter1980

  Misschien is het goedkoper voor Apple om Qualcomm gewoon te kopen. Dan zijn ze sneller klaar met dit issue.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Qualcomm heeft producten voor veel meer markten dan Apple actief wil zijn. Denk eigenlijk dat een mededingingsrechter bijvoorbeeld dat niet goed gaat vinden.

  Het mooiste zou zijn als ze een modem konden krijgen of bouwen dat losstaat van Qualcomm patenten of die FRAND wel redelijk geprijsd zijn. Wel heel vermoeiend verhaal intussen.

 • Profielfoto
  DBIW

  Alexander Henket op 28 maart 2019 06:33
  Qualcomm heeft producten voor veel meer markten dan Apple actief wil zijn. Denk eigenlijk dat een mededingingsrechter bijvoorbeeld dat niet goed gaat vinden.

  Het mooiste zou zijn als ze een modem konden krijgen of bouwen dat losstaat van Qualcomm patenten of die FRAND wel redelijk geprijsd zijn. Wel heel vermoeiend verhaal intussen.

  Koekje van eigen deeg voor Apple