Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

iMac 2019 onthuld: sneller, krachtigere graphics en meer

Apple heeft zojuist de iMac 2019 onthuld. De desktop-computer van Apple krijgt een grondige interne vernieuwing met nieuwe Intel-processors van de achtste en negende generatie. Die bieden meer cores en meer snelheid. Er is nu ook een optie voor krachtigere AMD Vega graphics.

Zowel de 21- als 27-inch iMac zijn vernieuwd. Het 21-inch model beschikt nu standaard over een Quad Core Intel i3-chip op 3,6-GHz en kan geüpgraded worden naar 6 cores. Dat is voor het eerst. De 27-inch iMac 2019 krijgt standaard 6 in plaats van 4 cores en krijgt Intel-chips van de negende generatie.

Meer cores, meer snelheid in iMac 2019

De 21-inch iMac kwam altijd al met 4 cores, maar is nu te upgraden naar een Intel-chip met maximaal 6 cores. Volgens Apple zorgt dat voor maximaal 60 procent meer snelheid. De 27-inch iMac 2019 beschikt nu standaard over 6 cores en kan geüpgraded worden naar een Intel i9-chip (Intel i9 9900K) met maximaal 8 cores. Volgens Apple maakt dit de grootste iMac meer dan twee keer zo snel.

Opmerkelijk is dat alleen de 27-inch iMac 2019 beschikt over de nieuwste Intel-chips van de negende generatie. De 21-inch iMac krijgt Intel-chips van de achtste generatie. Het is voor alle twee de formaten een upgrade, want voorheen waren de desktops voorzien van een Intel-chip van de zevende generatie.

Optionele Radeon Pro Vega graphics

De 21,5-inch iMac 2019 beschikt nu ook over nieuwe Radeon Pro graphics die voor 80 procent betere performance zorgen. De 27-inch iMac met Radeon Pro is nu 50 procent sneller. Goed nieuws voor grafische professionals en video-editors. De 21,5-inch iMac is optioneel uitbreidbaar tot Radeon Pro Vega 20 met 4 GB VRAM en het 27-inch model krijgt kan uitgebreid worden tot Radeon Pro Vega 48 met 8 GB VRAM.

iMac 2019 001
Klik/tap voor groter.

Aansluitingen

Zowel het 21,5- als 27,5-inch model worden standaard geleverd met twee 40 Gbps Thunderbolt 3 (USB‑C) poorten. Daarnaast hebben de iMacs vier USB 3-poorten die je ruim voldoende mogelijk­heden geven voor het aansluiten van randapparatuur zoals printers, een iPhone, een externe harde schijf en meer. Er is ook Wi-Fi 802.11AC (maar geen Wi-Fi 6) en Bluetooth 4.2 (maar geen Bluetooth 5) aan boord. Ook de vertrouwde SDXC-cardreader en koptelefoon-uitgang ontbreken in de nieuwe modellen niet.

Schaam je, Apple

De iMac 2019 heeft echter nog steeds iets dat naar onze mening niet meer in een premium desktop thuishoort. De trage 5400‑rpm seriële ATA-schijf van 1 TB die standaard bij de 21-inch iMac geleverd wordt, haalt de performance van deze iMac gigantisch onderuit. Upgraden naar een snellere fusion drive kost 100 euro extra. Dat Apple anno 2019 een fusion drive niet standaard levert, is een smet op deze verder mooie desktop-computers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iMac 2019 onthuld: sneller, krachtigere graphics en meer
Sluiten