Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2019

Waarom de iMac 2019 geen T2-chip heeft: met één been in het verleden

Steeds meer Macs hebben Apple’s T2-chip. De iMac Pro, MacBook Pro en zelfs nieuwe MacBook Air kregen deze door Apple gemaakt chip die de Intel CPU ontlast en voor extra beveiliging zorgt. De iMac 2019 is nagelnieuw maar beschikt niet over deze chip. Dat is vreemd en inconsistent.

De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat de iMac 2019 nog met één been in het verleden staat. Dat been heeft een naam en heet ‘mechanische harde schijf’. De T2-chip is duidelijk gemaakt om als controller voor een SSD te dienen, maar niet voor een ouderwetse harde schijf.

iMac 2019 zonder T2-chip

Apple levert alle Mac-modellen die uitsluitend met een SSD (flashopslag) komen standaard met een T2-chip. De iMac 2019 heeft echter standaard nog een HDD of Fusion Drive. Daar werkt de T2-chip waarschijnlijk niet mee. Apple heeft er duidelijk voor gekozen om één moederbord zonder de extra chip te maken en dat in alle iMac 2019-modellen te zetten, ook als gekozen wordt voor een iMac met alleen maar flashopslag.

T2 chip Mac
T2-chip in de MacBook Pro 2018 – Klik/tap voor groter.

Mis je iets?

Voorop gesteld: de Intel CPU van de iMac 2019 zorgt dat alles bij dagelijks gebruik vlekkeloos verloopt. De T2-chip is echter door Apple zelf gemaakt en kan een aantal dingen effectiever dan de Intel-chip. Denk aan het toepassen van versleuteling op de SSD, ruisreductie op webcam-beelden en het renderen van video. Het enige dat je concreet door het ontbreken van deze chip op de iMac 2019 moet missen is ondersteuning voor “Hey Siri” en de System management controller die bij het opstarten verifieert of alle hardware ongeschonden aanwezig is. Je kunt meer over de werking van de T2 lezen in ons uitgebreide artikel met daarin de voor- en nadelen. (Zie ook → Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac)

Reageer op artikel:
Waarom de iMac 2019 geen T2-chip heeft: met één been in het verleden
Sluiten