Waarom de iMac 2019 geen T2-chip heeft: met één been in het verleden

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Steeds meer Macs hebben Apple’s T2-chip. De iMac Pro, MacBook Pro en zelfs nieuwe MacBook Air kregen deze door Apple gemaakt chip die de Intel CPU ontlast en voor extra beveiliging zorgt. De iMac 2019 is nagelnieuw maar beschikt niet over deze chip. Dat is vreemd en inconsistent.

De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat de iMac 2019 nog met één been in het verleden staat. Dat been heeft een naam en heet ‘mechanische harde schijf’. De T2-chip is duidelijk gemaakt om als controller voor een SSD te dienen, maar niet voor een ouderwetse harde schijf.

iMac 2019 zonder T2-chip

Apple levert alle Mac-modellen die uitsluitend met een SSD (flashopslag) komen standaard met een T2-chip. De iMac 2019 heeft echter standaard nog een HDD of Fusion Drive. Daar werkt de T2-chip waarschijnlijk niet mee. Apple heeft er duidelijk voor gekozen om één moederbord zonder de extra chip te maken en dat in alle iMac 2019-modellen te zetten, ook als gekozen wordt voor een iMac met alleen maar flashopslag.

T2 chip Mac
T2-chip in de MacBook Pro 2018 – Klik/tap voor groter.

Mis je iets?

Voorop gesteld: de Intel CPU van de iMac 2019 zorgt dat alles bij dagelijks gebruik vlekkeloos verloopt. De T2-chip is echter door Apple zelf gemaakt en kan een aantal dingen effectiever dan de Intel-chip. Denk aan het toepassen van versleuteling op de SSD, ruisreductie op webcam-beelden en het renderen van video. Het enige dat je concreet door het ontbreken van deze chip op de iMac 2019 moet missen is ondersteuning voor “Hey Siri” en de System management controller die bij het opstarten verifieert of alle hardware ongeschonden aanwezig is. Je kunt meer over de werking van de T2 lezen in ons uitgebreide artikel met daarin de voor- en nadelen. (Zie ook → Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  VxP

  Met 1 been in het verleden?
  Nou dat doen ze wel met meer producten:
  – iPad mini 2019
  – iPad pro 2019

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Weer een argument dat bevestigt dat deze iMac echt geen stap vooruit is. Dit toestel is zwaar overpriced voor wat het is. Zeker als je die HDD vervangt door broodnodige – maar veel te dure – flash storage. Je bent een fortuin kwijt aan onderdelen die los nog niet de helft kosten.

  Misschien moeten we Tim Apple eens verplichten om een paar weken op een iMac met een HDD te werken. Misschien dat hij dan doorheeft dat dat voor geen meter werkt. Zeker niet als je een jaar verder bent en die schijf de eerste tekenen van slijtage begint te vertonen.

 • Profielfoto
  Night

  Daarnaast is het ook van belang dat je de 2019 iMac niet moet zien als een ‘nieuwe’ iMac. Het is een bestaand model, waarvan slechts de specs (lees: bepaalde componenten) een update hebben gehad. Naast keuzen uit snellere CPU’s en GPU’s is er weinig vernieuwends aan de 2019 iMac.

  Het recente artikel over het verschijnen van deze vernieuwde iMac zegt het eigenlijk ook al: Zelfs Wifi en Bluetooth komen niet eens op het upgrade-lijstje voor.

  Tel daarbij inderdaad dat de iMac zelfs nog geleverd wordt met een HDD, kun je gerust stellen dat de iMac niet met één, maar met twee benen in het verleden staat.

  Toch ben ik wel blij met de upgrade. Hoewel het dus een gedateerd model blijft, kan hij in ieder geval weer een beetje ‘meekomen met de rest’. Het ontbreken van een T2 chip geeft ook duidelijk aan dat Apple deze iMac eigenlijk gewoon als thuiscomputer wil positioneren, waarbij de beveiliging, zoals voor Pro devices en laptops, van ondergeschikt belang is.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad Night, ik vind het ook een gemiste kans. Maar vergeleken met mijn 2010 iMac zal het toch wel een flinke verbetering zijn als ik uiteindelijk de knoop doorhak. Ik koop er in ieder geval één zonder harddisk.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik was heel die T2-chip vergeten. Ik hoop niet dat er over een half jaar een versie komt mét T2, want dan ga ik mijn aankoop betreuren.

 • Profielfoto
  Night

  Waarom? ik hoor dat er toch nog veel fout kan gaan met zo’n chip aan boord.

 • Profielfoto
  fabian

  Ik had er meer van verwacht.Nog met een hard drive?Precies overschot van stocks,en die ze met wat snellere processors en wat plakwerk terug aan de man proberen te krijgen.
  Het design daar kun je niet veel aan veranderen,het is tenslotte één groot scherm;ik had wat nuance verwacht in kleur.EN misschien in hoogte verstelbare arm,zoals vroeger bij de eerste lcd imacs,ook groter schermen 32″,34″ndie tegenwoordig in zijn.
  Misschien toch voor de mac mini gaan,of wachten op de mac pro,of de nieuw imac pro?

 • Profielfoto
  RW076

  Ik wacht al zeker een jaar op en nieuwe Mac, deze gaat het hem niet worden lig, is gewoon dezelfde als twee jaar terug met een update van de C en GPU, wat is Apple denkende?

  Dat ding hoeft er van mij helemaal niet anders uit te zien, en niet alles hoeft voorop te lopen, maar kreeg echt het idee dat Apple even wilde kijken hoe ver ze kunnen gaan. Even de teen in het water om te zien waar ze mee weg kunnen komen.

  Ik baal als een stekker dat Apple dit doet. Twee jaar zonder upgrade is echt lang (al zijn pro gebruikers uiteraard nog meer in de kuif gepikt). Alle spullen zijn er, kom op Apple pak even door. Als het om geld gaat, geef ik je op een briefje dat men (wij) echt veel meer geld uit willen geven voor een echte iMac met minimaal een standaard SSD, betere GPU en standaard genoeg RAMM.

  Erg teleurgesteld, ben zelfs van het weekeind in een computerwinkel gaan kijken of Windows misschien toch niet zo “kut” is als ik altijd gedacht heb. Maar dat was nog net even een stap te ver.

  Kom van de zomer aub met een droom iMac voor max €2000,-

 • Profielfoto
  Melle

  Ik overweeg sterk de nieuwe iMac pro met i9 als tijdelijke tussenstap tussen Mac pro 5,1 12 core 3,4ghz & nieuwe modulaire Mac pro 2020…

  Zelf ram naar 40gb uitbreiden en zelf opstartschijf kan je via snelle externe nvme

 • Profielfoto
  Melle

  Schijf en dan kan je de interne fusion gebruiken voor archief en data… en verder dus niets upgraden – ikzelf heb geen snelle GPU nodig, maar ook daar kan je via thunderbolt en eGPU je ding doen…

 • Profielfoto
  Melle

  En qua ‘droom iMac” voor 2500 euro heb je snelle 6-core – 16gb & 256ssd met een top 5k display…. dat is toch wel echt betaalbaar?

 • Profielfoto
  Melle

  (In met eerste post bedoelde ik dus “ik overweeg sterk de nieuwe iMac 2019” en dus niet de iMac pro.

 • Profielfoto
  Facundo

  Toch ben ik wel blij met de upgrade. Hoewel het dus een gedateerd model blijft, kan hij in ieder geval weer een beetje ‘meekomen met de rest’.

  Hoe laag kun je lat leggen. ^Maar goed, het is dan ook spotgoedkoop.^

   

 • Profielfoto
  scd

  Melle op 25 maart 2019 08:26
  Ik overweeg sterk de nieuwe iMac pro met i9 als tijdelijke tussenstap tussen Mac pro 5,1 12 core 3,4ghz & nieuwe modulaire Mac pro 2020…

  Zelf ram naar 40gb uitbreiden en zelf opstartschijf kan je via snelle externe nvme

  Ik heb net dit weekend mijn MacBook Pro late 2014 zelf uitgebreid met een 2TB(!) nvme SSD. Zonder enig probleem. Totale kosten: iets meer dan 500 euro. Dat zijn even andere prijzen dan Apple voor zijn upgrades rekent…

   

 • Profielfoto
  aaa

  Melle op 25 maart 2019 08:30
  En qua ‘droom iMac” voor 2500 euro heb je snelle 6-core – 16gb & 256ssd met een top 5k display…. dat is toch wel echt betaalbaar?

  grapje ? 256 GB SSD Zelfs mijn Macbook Pro heeft 1TB SSD

 • Profielfoto
  Shmoo

  Melle op 25 maart 2019 08:30
  En qua ‘droom iMac” voor 2500 euro heb je snelle 6-core – 16gb & 256ssd met een top 5k display…. dat is toch wel echt betaalbaar?

  De prijs is het probleem niet.

  Een 21 inch iMac 4K met 8GB RAM en 256GB SSD kost je 1700,- of 1950,- wanneer je 512GB neemt.

  Een 27 inch iMac 5K met 8GB RAM en 256GB SSD kost je 2200,- of 2450,- wanneer je 512GB neemt.

   

  Oké, die prijzen zijn misschien 150 tot 250,- te duur, maar goed, daar kom je wel overheen, dat is echt het probleem niet.

  Waar het mij om gaat zijn principes. Dat je deze opties EXTRA moet kiezen is gewoon een belediging naar je klanten. Pure minachting is het.

  Als zelfs zoiets als de Mac mini tegenwoordig al standaard SSD heeft dan is er echt geen enkele fatsoenlijke reden te bedenken om nog HDD of Fusion Rommel te verkopen. Apple staat vanavond weer op het podium te blaten hoe goed ze wel niet zijn, innovatie en dat ze alleen maar het allerbeste willen maken, voor minder komen ze hun bed niet uit. Dit is alles behalve dat!!!! Dit is FUCK YOU Apple! 🖕

   

  Stiekem had ik de stille hoop dat de volgende iMac SSD zou hebben, het vorige model voldeed voor mij al prima qua processor. Ik bedoel, nu gebruik ik een Mac mini 2014 Dual Core en om websites te bouwen is een tekstverwerker en Pixelmator meer dan voldoende.  De mini voldoet nog makkelijk voor de komende 4 a 5 jaar maar het stiekem had ik wel al 2000,- opzij gehouden voor de volgende iMac.

  Nu krijg je dit. Ik koop gewoon uit principe geen iMac. Ze kunnen van mij enge ziektes krijgen bij Apple maar ik laat niet op deze manier met mijn ballen spelen, echt niet. Ze hebben potverdorie meer dan 300 miljard op de bank staan maar dat zie je niet af aan hun producten. Ik ben de laatste die wilt zeuren over prijzen en dat iets duur is, dat heb ik helemaal niet nodig, maar dit is gewoon een belediging naar je klanten/gebruikers toe. Je hoeft geen exclusieve producten te verkopen maar gewoon fatsoenlijke kwaliteit en up to date materiaal is wel het minimale wat ik verwacht.

   

   

 • Profielfoto
  donut

  Apple is meer een bank tegenwoordig dan een innovatief bedrijf.

  Een goed ontworpen macpro kunnen ze niet meer maken met al dat geld.

  Dat gezegd hebbende ; deze imac even snel als de imac pro als het niet direct om video gaat en veel goedkoper.

  Ben blij met mijn Hackintosh bak – voor de helft van het geld meer flexibiliteit en snelheid. Ruimte voor 8 harddisks, 128GB ram en tot 18 core i9 processors.

   

 • Profielfoto
  whaha

  Night op 24 maart 2019 23:39
  Waarom? ik hoor dat er toch nog veel fout kan gaan met zo’n chip aan boord.

  Oh? Is dat nog steeds zo? In dat geval ben ik blij dat ik nu de overstap aan het maken ben. Mag ook wel na ruim 6 jaar met mijn iMac te hebben gedaan.

   

  @Shmoo: ik ben het met je eens. Het slaat nergens op, maar ik wil niet nóg langer wachten, zeker als dat wéér anderhalf jaar kan duren.

  @donut: als ik niet zo’n Goody-goody-twoshoe was, dan zou ik ook een hackintosh aan het bouwen zijn inmiddels. Maar om de een of andere reden heb ik liever niet dat mijn duurste apparaat een illegale is.

 • Profielfoto
  BoniMacX

  Shmoo op 25 maart 2019 10:42

  Waar het mij om gaat zijn principes. Dat je deze opties EXTRA moet kiezen is gewoon een belediging naar je klanten. Pure minachting is het.

  Ze hebben potverdorie meer dan 300 miljard op de bank staan maar dat zie je niet af aan hun producten. Ik ben de laatste die wilt zeuren over prijzen en dat iets duur is, dat heb ik helemaal niet nodig, maar dit is gewoon een belediging naar je klanten/gebruikers toe. Je hoeft geen exclusieve producten te verkopen maar gewoon fatsoenlijke kwaliteit en up to date materiaal is wel het minimale wat ik verwacht.

  Ben ik volledig met je eens, en Louis Rossmann ook!

  Zie https://www.youtube.com/watch?v=7wICIuHK4-E

   

 • Profielfoto
  bonestaak

  Night op 24 maart 2019 23:39
  Waarom? ik hoor dat er toch nog veel fout kan gaan met zo’n chip aan boord.

  Ja, en zodra je een reparatie nodig hebt ben je aan de beurt, kost je een maandsalaris;-)