Raymon Mens
Raymon Mens HomeKit 5 maart 2019

Apple koopt techniek voor slimme beveiligingscamera’s

Wat is de volgende stap voor HomeKit? Het zou wel eens iets met slimme beveiligingscamera’s te maken kunnen hebben. Apple heeft namelijk de patenten en techniek van Lighthouse AI overgenomen. Dit bedrijf dat slimme beveiligingscamera’s maakte ging vorig jaar failliet, maar was technisch zeer vooruitstrevend.

De camera’s van Lighthouse AI konden met kunstmatige intelligentie mensen en dieren herkennen. Niets nieuws, maar het bedrijf kon ook een kind van een volwassene onderscheiden en waarschuwingen op basis van spraak creëren. Bijvoorbeeld: “Waarschuw mij als de kinderen niet om vier uur thuis zijn.”

Apple pikt de krenten uit de pap

De technologieën van Lighthouse waren interessant, maar de start-up kreeg in de markt voor beveiligingscamera’s maar moeilijk voet aan de grond en ging failliet. Nu zijn acht belangrijke patenten door Apple overgenomen. Ze omschrijven onder andere technieken voor het detecteren van objecten met een 3D-camera. De technieken richten zich vooral op betrouwbare herkenning in situaties met weinig licht. Er zijn twee ook patenten voor het activeren van waarschuwingen op basis van wat er door een camera is gedetecteerd.

Lighthouse AI beveiligingscamera’s
Klik/tap voor groter.

Meer dan HomeKit en beveiligingscamera’s

Wil dit zeggen dat Apple met een eigen camera komt? Waarschijnlijk niet. Toch kan het bedrijf de technieken van Lighthouse goed gebruiken. Momenteel kan HomeKit alleen een waarschuwing geven als een camera enige beweging detecteert. Dat is natuurlijk een beetje primitief. Met de nieuwe patenten en technieken heeft Apple een nieuwe oplossing voor fijnmazige beeldanalyse.

Hoe dit ingezet al worden, is vooralsnog onduidelijk. Wij kunnen echter een oplossing bedenken die bijvoorbeeld een Apple TV of HomePod gebruikt om beelden van HomeKit-camera’s doorlopend te analyseren en waarschuwingen kan tonen. De overname van de patenten en technieken van Lighthouse AI kunnen echter ook gebruikt worden om Face ID of zelfs zelfrijdende auto’s te verbeteren. Een strategische aankoop voor de toekomst van Apple.

Reageer op artikel:
Apple koopt techniek voor slimme beveiligingscamera’s
Sluiten