Ook nieuwe functies voor hart­monitoring op oude Apple Watch

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Apple Watch

De Apple Watch Series 4 kreeg woensdagavond met watchOS 5.2 ook in Nederland en België een ECG-functie. Deze functie stelt je in staat om een hartfilmpje te maken en jezelf te monitoren op een onregelmatig hartritme. De oude Apple Watch doet echter ook (deels) mee.

Uiteraard kun je op de Apple Watch Series 1, 2 en 3 geen ECG maken, maar het monitoren op een onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren) werkt ook op deze oudere modellen. Na het installeren van watchOS 5.2 kun je dit inschakelen.

Oude Apple Watch en hart­monitoring

Alleen de Apple Watch Series 4 heeft naast een optische hartslagmeter ook een elektrische variant. Deze kan de stroompjes in je hart meten en zo een ECG maken en atriumfibrilleren vaststellen. De oudere Watch heeft alleen de optische hartslagmeter, maar door een slim algoritme kan Apple ook via deze meter een onregelmatig hartritme detecteren. Je krijgt op de oude Watch dus wel een notificatie van een onregelmatig ritme, maar kunt dit zelf niet op verzoek monitoren met een ECG. Je moet dus op de monitoring vertrouwen die in de achtergrond plaatsvindt.

De Apple Watch Series 1, 2 en 3 waarschuwden al langer voor een extreem lage of extreem hoge hartslag. Nu komen daar waarschuwingen voor een onregelmatig hartritme bij. Als je na het updaten naar watchOS 5.2 de Gezondheid-app op je iPhone voor het eerst opent, krijg je automatisch de vraag of je deze functie in wil schakelen. Krijg je de melding niet? Dan kun je de functie ook via de Apple Watch-app inschakelen. Daar staat monitoring op een onregelmatig ritme onder het kopje “hart”.

Apple Watch hartmonitoring 001
Klik/tap voor groter.

Betrouwbaarheid metingen

Hoe betrouwbaar de metingen van de oude Apple Watch zijn, is onlangs in een grootschalige studie door de Stanford-universiteit onderzocht. Er werd een onderzoek met 400.000 deelnemers opgezet. Vergeleken met een volledige elektrocardiografie meting in een ziekenhuis, is de detectie van de oudere Watch 71 procent nauwkeurig. Dat wil zeggen: als de Watch een onregelmatig hartritme detecteerde, was dat in 71 procent van de gevallen bij een volledige meting in een ziekenhuis ook zo.

Van alle deelnemers die een melding over een onregelmatig hartritme ontvingen, had 84 procent ook werkelijk te maken met atriumfibrilleren. Een regelmatige hartslag is belangrijk, want een onregelmatig hartritme kan ertoe leiden dat bloed in het hart gaat stollen. Zonder behandeling kan dit een beroerte, hartfalen of andere complicaties tot gevolg hebben. (Zie ook → ECG Apple Watch Series 4 werkt nu ook in Nederland en België)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  MacSjon

  Kun je de Watch 1 ook updaten naar 5.2?

 • Profielfoto
  MacSjon

  O wacht gen 1 is weer iets anders dan Serie 1…dôh

 • Profielfoto
  Mike

  En wat voor effect heeft dit op de batterijduur van de apple watch dan? Ik heb op dit moment de apple watch serie 3 die af en toe mijn hartslag meet echter kom ik nu al nog maar net een dag door

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik vraag me af wat mensen doen die amper een dag met de batterij van hun watch doen. Ik heb zelf de 2 en de 4 en op beiden is het mij zelden gelukt om onder de 50% uit te komen, zelfs na een poos fietsen (met work-out en navigatie), veel notificaties en veel op mijn horloge kijken.

  De ECG is leuk, het is een gimmick die je niet nodig gaat hebben (tenzij), maar die wel een beetje inzicht geeft in je eigen hartritme. Zo kwam ik erachter dat mijn hart niet het standaardritme heeft dat je op de plaatjes ziet van hartslagen. Vooral de bobbels tussen de pieken lopen bij mij anders. Dat schept dan weer een heel ander beeld van die plaatjes.