Raymon Mens
Raymon Mens App Store 26 maart 2019
Leestijd: 3 minuten

Onbekend maar revolutionair: dating-app Grindr bestaat 10 jaar

In 2009, toen de iPhone nog lang niet ingeburgerd was, startte de Israëliër Joel Simkhai met een app genaamd Grindr. Deze app bestaat inmiddels 10 jaar, maar is niet heel bekend. Hoe dat komt? Grindr richt zich specifiek op homo’s en de LHBT-doelgroep in het algemeen.

Grindr heeft altijd al anders gewerkt dan andere dating-apps. Niet je interesses of leeftijd zijn bepalend, maar je locatie. Andere gebruikers die het dichtst in de buurt zijn, worden als eerst getoond. “Ik wilde gewoon zien of er meer mannen in de buurt homo waren”, vertelde de oprichter in 2013 in een interview met PCMag.

Grindr is direct, lokaal en snel

Het succes van Grindr zit ‘m misschien wel in het directe. Er is geen like, vriendschapsverzoek of uitnodiging nodig om te praten. Iedere gebruiker kan met iedereen in de buurt chatten. Niet alleen leuk om een buurtgenoot te ontmoeten, maar ook bij bezoek aan een evenement, nieuwe stad of voor iemand die nog niet uit de kast is en gewoon wat rond wil kijken. Dat directe zorgt ook wel eens voor wat ongemak. Er wordt vaak geklaagd over gebruikers die meteen suggestieve foto’s sturen. Bloot onder de navel is op profielfoto’s overigens niet toegestaan.

Toch is het ongefilterde en snelle ook de kracht van de app. De belangrijke vraag “wie in mijn omgeving behoort ook tot de LHBT-doelgroep?” wordt meteen beantwoord en gebruikers hebben altijd één overeenkomst. De app maakte ver voordat Tinder met iets soortgelijks kwam al gebruik van locatie om gebruikers met elkaar te verbinden en groeit snel. In 2012 waren er 3 miljoen gebruikers, in 2013 ongeveer 7 miljoen en de laatst bekende cijfers spreken over 27 miljoen gebruikers in 2017. Dagelijks loggen 3,6 miljoen gebruikers in op de app.

Grindr 001
Hoofdmenu van de app – Klik/tap voor groter.

Niet zonder kritiek

De afgelopen jaren is er ook behoorlijk wat kritiek op Grindr geweest. Seks heeft altijd de boventoon gespeeld en sommige gebruikers voelden zich gediscrimineerd door profielteksten als “no blacks, no asians, no fems”. Dat is niet acceptabel, vonden ook de makers van de app. Ze lanceerden een campagne genaamd Kindr. Er was ook kritiek op de locatietechniek. Die was lange tijd iets te nauwkeurig en stelde kwaadwillenden in staat om een kaart te maken met buurten waarin homomannen zich bevonden.

In 2018 kwam de app ook in Nederland in het nieuws toen bleek dat kwaad­willenden Grindr hadden gebruikt om een jongen uit Dordrecht in de val te lokken. Het slacht­offer werd ernstig mishandeld. De daders kregen voorwaar­delijke celstraffen en taak­straffen voor groeps­geweld en mis­handeling. Ook een probleem in 2018: Grindr deelde profielinformatie met externe partijen die waren ingehuurd om de app te verbeteren.

Klik/tap voor groter.

Grindr voor hetero’s?

Grindr is echt zo’n app die niet zonder de iPhone (of smartphone) had kunnen bestaan. De combinatie van een telefoon met groot scherm, gps en altijd data hebben deze categorie apps mogelijk gemaakt. Een dergelijk succesverhaal vraagt natuurlijk om een Grindr voor hetero’s. Of die er ooit in precies dezelfde vorm zal komen, is alles behalve duidelijk. De ontwikkelaar van de app -die zijn bedrijf in 2018 volledig aan een Chinese investeerder verkocht– deed ooit een poging met de app Blendr. Een groot succes werd het echter niet. De werking is ook anders dan die van Grindr, want gebruikers moeten elkaar eerst liken voordat een bericht gestuurd kan worden. Dit mechanisme is ongetwijfeld met een goede reden ingebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onbekend maar revolutionair: dating-app Grindr bestaat 10 jaar
Sluiten