Onbekend maar revolutionair: dating-app Grindr bestaat 10 jaar

Door: Raymon Mens - 11 reacties

In 2009, toen de iPhone nog lang niet ingeburgerd was, startte de Israëliër Joel Simkhai met een app genaamd Grindr. Deze app bestaat inmiddels 10 jaar, maar is niet heel bekend. Hoe dat komt? Grindr richt zich specifiek op homo’s en de LHBT-doelgroep in het algemeen.

Grindr heeft altijd al anders gewerkt dan andere dating-apps. Niet je interesses of leeftijd zijn bepalend, maar je locatie. Andere gebruikers die het dichtst in de buurt zijn, worden als eerst getoond. “Ik wilde gewoon zien of er meer mannen in de buurt homo waren”, vertelde de oprichter in 2013 in een interview met PCMag.

Grindr is direct, lokaal en snel

Het succes van Grindr zit ‘m misschien wel in het directe. Er is geen like, vriendschapsverzoek of uitnodiging nodig om te praten. Iedere gebruiker kan met iedereen in de buurt chatten. Niet alleen leuk om een buurtgenoot te ontmoeten, maar ook bij bezoek aan een evenement, nieuwe stad of voor iemand die nog niet uit de kast is en gewoon wat rond wil kijken. Dat directe zorgt ook wel eens voor wat ongemak. Er wordt vaak geklaagd over gebruikers die meteen suggestieve foto’s sturen. Bloot onder de navel is op profielfoto’s overigens niet toegestaan.

Toch is het ongefilterde en snelle ook de kracht van de app. De belangrijke vraag “wie in mijn omgeving behoort ook tot de LHBT-doelgroep?” wordt meteen beantwoord en gebruikers hebben altijd één overeenkomst. De app maakte ver voordat Tinder met iets soortgelijks kwam al gebruik van locatie om gebruikers met elkaar te verbinden en groeit snel. In 2012 waren er 3 miljoen gebruikers, in 2013 ongeveer 7 miljoen en de laatst bekende cijfers spreken over 27 miljoen gebruikers in 2017. Dagelijks loggen 3,6 miljoen gebruikers in op de app.

Grindr 001
Hoofdmenu van de app – Klik/tap voor groter.

Niet zonder kritiek

De afgelopen jaren is er ook behoorlijk wat kritiek op Grindr geweest. Seks heeft altijd de boventoon gespeeld en sommige gebruikers voelden zich gediscrimineerd door profielteksten als “no blacks, no asians, no fems”. Dat is niet acceptabel, vonden ook de makers van de app. Ze lanceerden een campagne genaamd Kindr. Er was ook kritiek op de locatietechniek. Die was lange tijd iets te nauwkeurig en stelde kwaadwillenden in staat om een kaart te maken met buurten waarin homomannen zich bevonden.

In 2018 kwam de app ook in Nederland in het nieuws toen bleek dat kwaad­willenden Grindr hadden gebruikt om een jongen uit Dordrecht in de val te lokken. Het slacht­offer werd ernstig mishandeld. De daders kregen voorwaar­delijke celstraffen en taak­straffen voor groeps­geweld en mis­handeling. Ook een probleem in 2018: Grindr deelde profielinformatie met externe partijen die waren ingehuurd om de app te verbeteren.

Grindr
Klik/tap voor groter.

Grindr voor hetero’s?

Grindr is echt zo’n app die niet zonder de iPhone (of smartphone) had kunnen bestaan. De combinatie van een telefoon met groot scherm, gps en altijd data hebben deze categorie apps mogelijk gemaakt. Een dergelijk succesverhaal vraagt natuurlijk om een Grindr voor hetero’s. Of die er ooit in precies dezelfde vorm zal komen, is alles behalve duidelijk. De ontwikkelaar van de app -die zijn bedrijf in 2018 volledig aan een Chinese investeerder verkocht– deed ooit een poging met de app Blendr. Een groot succes werd het echter niet. De werking is ook anders dan die van Grindr, want gebruikers moeten elkaar eerst liken voordat een bericht gestuurd kan worden. Dit mechanisme is ongetwijfeld met een goede reden ingebouwd.

123

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Onbekend?? Denk het niet…

 • Profielfoto
  iDEOwen

  KR1275 op 26 maart 2019 20:46
  Onbekend?? Denk het niet…

  Inderdaad! Nu zit ik zelf niet in de scene… Maar ik heb genoeg verhalen (met soms iets teveel detail) over grindr gehoord.

 • Profielfoto
  Milez

  Grindr voor hetero’s is toch gewoon Tinder?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Cookies, leuk. Wordt nu na het lezen van dit doodgegooid met ads over gay cruises en dergelijke 😱 wow

 • Profielfoto
  Shmoo

  Milez op 27 maart 2019 08:41
  Grindr voor hetero’s is toch gewoon Tinder?

  Nou gewoon, deze app doet wel veel meer pijn dan Tinder.

 • Profielfoto
  swappa001

  Milez op 27 maart 2019 08:41
  Grindr voor hetero’s is toch gewoon Tinder?

  Nope, andere maker en totaal ander concept. Bij Grindr hebben ze ook voor opties gekozen die in Tindr voor een problemen zou zorgen. Zo is het mogelijk om in Grindr ongecensureerde foto’s te versturen….

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat vooral het grootste verschil is dat er geen wederzijdse ‘like’ nodig is om te kunnen communiceren. Je kunt iedereen een bericht sturen, de enige voorwaarde is dat iemand in de buurt moet zijn. Ik vermoed dat voornamelijk vrouwen op Tinder gek zouden worden van dit concept.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja maar kun je de twee wel vergelijken?

  Ik begrijp dat dit een onderwerp is waar je heel snel iets verkeerds kunt zeggen  maar is het niet zo dat er een wereld van verschil is in hoe beide partijen daten en daarom kun je niet zomaar even de ‘features’ vergelijken. Wat een feature is voor Tinder ( preventie van naaktfoto’s versturen ) is mogelijk een essentieel onderdeel van Grindr. Kijk alleen al eens naar de eerste afbeelding in het artikel. Waarom hebben, relatief gezien, zoveel mannen geen bovenkleding aan.

   

  Ik bedoel, even met een knipoog maar is Grindr niet veel meer. Hij jij met dat lekkere smoeltje, zal ik jou eens in je kont komen neuken of in je gezicht spuiten? En dat meteen in een van de eerste berichtjes. Nu zal Tinder ook vast wel misbruikt worden door type @Usain om bepaalde meisjes met onzichtbare vaderproblematiek plat te neuken, dezelfde parfum gebruiken die haar vader gebruikt en je kunt haar zelfs nog in de kofferbak neuken. Ik denk alleen dat in de essentie Tinder wel echt hun best doet om relaties en connecties te creëren.

   

  Ik ben geen expert in daten maar dat gevoel krijg ik er wel heel erg bij. Homofielen/seksuele moeten denk ik veel meer moeite doen om een serieuze date/relatie te krijgen dus als je al een platform creëert waar enkel een veel kleinere en selectieve doelgroep bij elkaar komt dan ben je in een andere vijver aan het vissen en dan wordt het al heel snel vissen met dynamiet.

   

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  steveb

  Happn is er voor hetero

  Gebaseerd op mensen bij wie je in de buurt passeert.

 • Profielfoto
  djneo

  steveb op 28 maart 2019 00:43
  Happn is er voor hetero

  Gebaseerd op mensen bij wie je in de buurt passeert.

  Happn is ook voor Homo’s of lesbiennes

  Badoo geeft ook de mogelijkheid een bericht te sturen naar iedereen ook al is er geen match, tenminste vroeger