Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

Google krijgt weer recordboete van Europese Commissie

Google heeft opnieuw een boete van de Europese Commissie gekregen. De zoekgigant moet een bedrag van maar liefst 1,49 miljard euro betalen. Brussel acht het bedrijf na drie jaar onderzoek schuldig van misbruik van zijn macht op de markt voor online advertenties.

Het is de derde boete op rij voor Google en tevens een van de hoogste die Brussel ooit uitdeelde. Google heeft beheerders van onder andere webshops en nieuwssite onterecht beperkingen opgelegd. Daardoor konden andere partijen niet op deze sites adverteren.

Google hinderde concurrentie op advertentiemarkt

De zoekgigant toont niet alleen advertenties boven zoekresultaten op zijn eigen site, ook andere sites kunnen advertenties van Google tonen. De site en Google krijgen dan een klein bedrag per impressie. Deze dienst heet AdSense en wordt vaak gebruikt op nieuwssites en prijsvergelijkers. De zoekgigant legde grote uitgevers echter erg veel beperkingen op. Zo was het niet toegestaan om advertenties van andere aanbieders te tonen en moest een minimaal aantal advertenties worden geserveerd.

Volgens de Europese Commissie hebben deze eisen andere spelers jarenlang buitengesloten. Google heeft dus concurrentie verhinderd en daardoor de Europese mededingingswet overtreden. Margrethe Vestager, de Europese commissaris die onder andere over concurrentie gaat, zegt in een verklaring dat deze praktijken volledig illegaal zijn. “Deze techreus heeft eerlijke concurrentie meer dan 10 jaar gedwarsboomd!”

Margrethe Vestager Google
Eurocommissaris Margrethe Vestager – Klik/tap voor groter.

Derde recordboete op een rij

Dit is de derde boete op rij voor Google en het bedrijf heeft bovendien de twijfelachtige eer om de drie hoogste boetes ooit te ontvangen. In 2017 legde Brussel een boete van 2,4 miljard euro op, omdat de zoekgigant zijn eigen dienst Google Shopping beter liet scoren in zoekresultaten dan die van concurrerende diensten. Vorig jaar werd het bedrijf opnieuw beboet omdat Android-fabrikanten werd verplicht Chrome te installeren op smartphones. Dat kwam het bedrijf duur te staan, want Brussel eiste 4,3 miljard euro.

De boete van vandaag had overigens nog veel hoger uit kunnen vallen. De Europese Commissie mag bedrijven een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet opleggen. De omzet van Google was vorig jaar 111,2 miljard. In totaal heeft het bedrijf nu meer dan 8 miljard moeten betalen aan Brussel. Er volgt overigens nog wel hoger beroep, maar insiders geven dat weinig kans van slagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google krijgt weer recordboete van Europese Commissie
Sluiten